Tillsammans med tiotals gäster frän Mellanöstern och Nordafrika erbjöd ett tjugotal organisationer från ALF-SN ett rikt program av seminarier, workshops och musik. Bland de organisationerna som aktivt bidrog på något sätt var svenska scouter bland de mest aktiva. Svenska scouter var representerade både med konsulenter från Scouterna Riksorganisationen och Swedish Mektebs scoutkår.
Swedish Mekteb, som är medlem i nätverket ANF-SN sedan 2005, arrangerade workshops med Arabisk kalligrafi. Det var ett sätt att genom våra aktiviteter visar vårt sätt att kombinera scouting, träslöjd, konst och lingvistik.
Bara för denna dag förberedde våra scouter dalahästar med ord “selam” (fred på arabiska). Det vanligaste symbolen för fred är fredsduva och med “dalahäst med selam” ville vi förena den svenska kulturen med det arabiska språket, som i sin tur förenar många människor. Alla utländska gäster som besökte vår workshop fick en dalahäst med selam och på, och fick på så sätt en del av det svenska kulturarvet med ett klart budskap på med sig hem.
Workshopsdeltagarna fick enkla instruktioner om hur man skriver ordet fred på arabiska och många valde att skriva sitt namn på arabiska. Våra scouter hade förberett både behandlade och obehandlade träbitar av olika träslag; gran, ek, körsbär, fläderblomma, asp och björk. Med olika trä-texture och olika form av träbitar väckte vi intresse för den svenska naturen.
Dagens program var uppdelat i två delar. På förmiddagen deltog gymnasieelever från Göteborgs gymnasieskolor och på eftermiddagen var evenemanget öppet för allmänheten. Runt 250 ungdomar besökte museet och vår workshop lockade ganska många av dem. Uppskattningsviss var det upp till 600 besökare den dagen. Det var härligt att se en blandning av vanliga svenska ungdomar som kämpade med att skriva sina första ord på arabiska och SFI-elever som bland annat lärde sig olika träsorter på svenska.
Vuxna besökare visade mer intresse för visa arabiska ord och vi hade ganska lärorika diskussioner om översättningar av visa ordspråk från och till svenska och arabiska.
Några utländska gäster från Tunisien, Egypten och Israel var särskild intresserade av gemensamma internationella projekt med Swedish Mektebs scouter både i Sverige och i deras länder. Vi hoppas nu på att alla skapade kontakter leder till mer internationalisering av vår lilla scoutkår.
/ Nihad Subasic
Artikeln när lånad från NSF's hemsida, här hittar du artikeln i sin helhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar