måndag 8 oktober 2012

Norska scouter om Ung i Norden

I helgen genomfördes två internationell arrangemang i Stockholm: Ung i Norden och Baltic Sea Meeting. Här berättar ett par av de norska scouterna om sina upplevelser. Fler bilder och berättelser kommer framöver. Har du något som du vill berätta om eller dela med dig av? Tveka inte att skicka iväg ett mejl till international.secretary@scout.se! På www.speiderblogg.no hittar du inläggen nedan och ännu mer!

"Ung i Norden skal i år avholdes i Stockholm, og er en ungdomskonferanse hvor alle de nordiske speiderforbundene er representert med medlemmer mellom 17-23 år. Fra Norge KFUK-KFUM-speidere reiser vi tre stykker, og Norges Speiderforbund deltar med like mange!
Vi gleder oss utrolig mye til arrangementet, og vi er så heldige at vi får gjesteblogge her på speiderblogg.no slik at vi kan holde dere oppdatert underveis!


Første møte med Ung i Norden!
Allerede første dag på Ung i Norden har vi i patruljer funnet ut hvordan SuperSpeideren burde vær! Vi tegnet, beskrev og diskuterte på skandinaviske språk, noe som er en utrolig gøy utfordring! Her finnes representanter fra Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene. Tema for dagen har vært internasjonal speiding, og det nordiske samarbeidet har vært hovedtema.

Den svenske fikan er veldig viktig når man er her i Sverige, og i dag er det faktisk kanelbollens dag! De selger kanelboller over alt, og vi har fått har feiret dagen med to stk kanelboller hver. I kveld skal vi ha fika nok en gang, men da er det nordisk fika, hvor alle landene har tatt med noe typisk for sitt land. Vi gleder oss!

Dag 2
Hovedtema for arrangemanget er demokrati, så i dag besøkte vi Riksdagen i Stockholm. Her fikk vi omvisning i grupper og diskuterte ungdommsinnflytelse med svenske politikere. Riksdagen er det svenske parlamentet, som samsvarer med det norske stortinget. Etter en spennende morgen med gode diskusjoner dro vi ut patruljevis for å utforske mer om det demokratiske Stockholm. Det svenske kongehuset var et at turens høydepunkter! 

Første inntrykk av Stockholm har abslolutt gitt mersmak til å utforske byen. I morgen skal vi tilbake for å utforske Skansen. I kveld har vi også hatt leirbål med innslag fra alle de nordiske landene ! :)


Janteloven og demokratihistorie
Nå har vi allerede vært i Stockholm i 3 dager, det føles mye lenger enn som så, og vi er blitt en godt sammensveist gjeng. I dag har vi vært på rundtur på Skansen med besøk i viktige bygninger for det svenske demokratiets utvikling, misjonshuset, nykterhetslosjan og folkehuset. Vi fikk være med på vote with your feet på nykterhetslosjan og stemt i folkehuset!

Vi hadde også besøk Martin Björgell som snakket om de nordiske landenes forhold til janteloven og vi hadde samtale om speiderens verdier. Og senere fikk vi besøk av Nina og Cecilia fra Sverige, Alina fra Finland, Jens fra Danmark og KMs egen Vemund Ovesen til en paneldebatt om demokrati.

Siden var det tid for patruljerefleksjon før vi spiste festmiddag sammen med Baltic Sea Meeting som holder til på samme sted som oss. I tillegg til en kjempegod treretters hadde vi også en Sverige-quiz vi alle ble veldige engasjerte i.

Hejdå
Siste dag på Ung i Norden i Stockholm var preget av advocacy og herskerteknikker. Vi fikk innblikk i hvordan herskerteknikker kan brukes og hvordan vi kan hindre at de blir brukt. Vi skal gjøre synlig, respektere, informere, dobbel anerkjennelse og bekrefte og styrke deg selv og andre.

Vi har lært hvordan vi kan påvirke, og om spørsmål og såkalte ikke-spørsmål. Dette var nyttig kunnskap i forhold til hvordan vi best kan representere organisasjonen vår og fremme vår sak.

Dette er det siste blogginnlegget fra Ung i Norden, og vi takker for oss! Vi har hatt en utrolig kjekk og lærerik helg, vi har fått nye venner fra hele Norden og ser fram til Ung i Norden 2014, som skal være i Norge! Det anbefales på det sterkeste!

Noen av de tingene vi fikk ut av helgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar