söndag 11 oktober 2015

International Day of the Girl


Idag är det FNs Internationella flickdag! Dagen instiftades av FN 2011 och uppmärksammar flickor och unga kvinnors situation i världen den 11 oktober varje år. WAGGGS- World Association of Girl Guides and Girl Scouts, uppmärksammar varje år dagen. I år har de valt att fokusera på de 17 nya hållbarhetsmålen som antogs tidigare i höst och som ersätter de tidigare millenniemålen och med ett särskilt fokus på flickors roll i förändringen. 

WAGGGS är en stark röst i världen för att flickor och unga kvinnor ska få möjligheten att leda och därmed vara med och arbeta för en hållbar värld. En av de unga kvinnor som har stått upp för flickors rättigheter är 18-åriga Malala Yousafzai från Pakistan som förra året vann Nobels fredspris för sin kamp för alla flickors rätt att gå i skolan. 2012 blev hon på grund av sin övertygelse skjuten av talibanerna då hon var på väg hem från skolan. Händelsen fick stor uppmärksamhet över hela världen och det är tydlig att flickors rättigheter inte är en självklarhet överallt. Därför måste vi fortsätta att uppmärksamma och kämpa för allas lika rätt tillsammans med människor som Malala. Här kan du läsa mer om vad hon gör idag.

Skillnaderna i världen är som vi ser stora. Situationen i Sverige där alla flickor har rätt till att gå i skolan är till exempel väldigt annorlunda mot vad den är i Pakistan. Men hur ser flickors och unga kvinnors situation ut i Sverige? Hur är det i Scouterna? Är alla med på lika förutsättningar eller finns det föreställningar om vad tjejer inte kan göra? Värsta fördomen har tagit fram övningar som jobbar med normer och strukturer inom Scouterna. Här hittar du en!

För Internationella flickdagen har WAGGGS skapat ett aktivitetspaket som tar upp flickors situation i världen och hållbarhetsmålen. Du hittar det på här på deras hemsida och aktiviteterna kan användas på veckomötet i scoutkåren eller kanske för lägret i sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar