WAGGGS, The World Association of Girls Guides and Girls Scouts har medlemmar runt om i hela världen. I Sverige är alla tjejer anslutna till WAGGGS. Organisationen är upppdelad i sex olika regioner som alla leds av en styrelse, vald av medlemsländerna. Europaregionen är en och i den sitter en svensk scout vid namnet Nina Fleck, sedan 2012.
Vi fick möjlighet att göra en intervju med Nina för att få en djupare inblick i hennes uppdrag och vad det innebär att vara med och leda en världsomspännande organisation på 11 miljoner medlemmar.
Hur ser den styrelsen ut och vilken uppgift har ni som styrelse?
Styrelsen för WAGGGS Europa består av sex kvinnor från England, Schweiz, Malta, Grekland, Belgien, och så jag själv från Sverige då. Vår uppgift är att hjälpa våra medlemmar, det vill säga de Europeiska ländernas medlemsorganisationer, så scouterna i deras land kan växa till sin fulla potential. Vi gör det genom att utveckla ledarutbildningar och utveckla innehållet i scouting. Konkret betyder det att medlemmarna får hjälp med att ta fram programmaterial, arrangera nätverksträffar för idéutbyte mellan länderna, kurser, strategier och mycket annat.Har du några speciella ansvarsområden?
Jag är kontaktperson till sex länder och jag fokuserar extra på frågor om kommunikation och den viktiga frågan om hur tjejer och killar ska få ut lika mycket av scouting, oavsett vilket kön man råkar tillhöra.Hur ser arbetet ut?
Styrelsen träffas två till tre gånger om året och så har vi Skype-möten ungefär en gång i månaden. Jag reser ungefär en helg i månaden för att besöka något av mina kontaktländer, delta på - eller ordna för all del - en konferens, för att träffa andra ideella och planera vår verksamhet eller för att vara med några dagar på tex ett läger, ett möte eller en utbildning.Vilka är de största utmaningarna i ditt uppdrag?
Att jobba i en så stor organisation. När personer är långt bort, när det finns begränsat med pengar, när det är svårt att rent fysiskt träffas, när man inte känner personer, när man inte delar något gemensamt språk - då blir det ofta svårt. Pratar man med rätt person? Hinner vi i tid så att vår kontaktperson hinner prata med sin styrelse? Har vi råd att ta in en tolk? Finns det internet så vi kan ha ett möte? Jo, det är sant, alla har inte internet! Jag har fått ställa in möten och inte kunnat ha kontakt med scouter på ställen där internet ännu är ovanligt att ha hemma. I några av våra medlemsländer är det till och med förbjudet att träffas i stora grupper så utmaningarna kan verkligen skilja sig från min svenska vardag. Men den största utmaningen med storleken är nog ändå inte den typen av problemen, de går alltid att lösa i de enskilda fallen. Det är snarare få med sig hela rörelsen i samma riktning som är svårt. Det tar tid att vända kurs på en båt med så många befäl och medresenärer!Vad är det bästa med att sitta i WAGGGS europastyrelse?
Det internationella arbetet! Att få se hur scouting är i olika länder, att förstå hur vi fattar beslut eller gör val utifrån kulturell bakgrund, att se hur respekt för auktoritet och position är viktigt för en del människor och inte alls för andra, att förstå att andra sätt att göra saker kan vara bättre än mitt sätt. Och så drivs jag väldigt starkt av möjligheten att jobba för att tjejer och unga kvinnor ska få möjlighet att ta full del av livet, genom möjligheter att växa och genom att inte begränsas av andra. Titta till exempel gärna in på denna videon.
Du kan följa Nina på Twitter @Flecknina och på facebook.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar