fredag 27 mars 2015

Internationella gruppen på Roverforum 2015


Under helgen 20-22 mars var det dags för Roverforum på Ransbergs herrgård i Värmland. Roverscouter från flera delar av Sverige hade samlats under en helg, för att inspireras och samla idéer till nya och pågående roverprojekt. Programmet innehöll bland annat workshops, seminarier och utställning. 

Under lördagen var det möjligt att få en introduktion till roverprogrammet, lära sig att tälja annat än bara grillspett, lära sig om normkritik och mycket mer. Bland annat fanns Scouternas styrelse, Värsta fördomen, Scouternas programgrupp och Regnbågsscouterna där. Internationella gruppen var såklart på plats och presenterade både utställning och workshopen ”Ditt internationella äventyr”. Under workshopen fick deltagarna grundläggande kunskap i hur de kan ge sig ut i världen som roverscouter, vilket även blandades med både internationell speed dating och berättelser från andra som deltagit i internationella utbyten. Kunskap och erfarenhet utbyttes mellan deltagarna och under slutet av workshopen gavs möjligheten att sätta mål för sitt internationella äventyr och börja lägga upp planer för att göra det till verklighet.



Lördagkvällen innehöll helgens huvudföreläsning. I år handlade den om projektet WAIK – Water Action In Kenya, som grundades 2009 av tre 19-åriga ungdomar. Under föreläsningen berättade en av projektets grundare, My Wentzel, hur projektet startade under en volontärresa till Kenya och där de sedan blev hembjudna till en medarbetares by, Manga Hill. I byn var dricksvattnet ohälsosamt och ledde till både sjukdomar och i vissa fall dödsfall för invånarna. Befolkningen bad My och hennes kollegor om hjälp med vattensituationen, vilket utvecklades i ett första projekt i att samla in pengar till att köpa hushållsbaserade vattenreningsverk till familjerna i byn. Projektet var lyckat och har sedan utvecklats. Nu har det även borrats en brunn för dricksvatten i Manga Hill. Mys tips till dig som vill starta ett projekt är att börja med ett projekt i liten skala, för att se hur det utvecklas. Nästa steg kan vara att undersöka hur det går att utveckla vidare, eller om något behöver göras annorlunda.

Söndagen bjöd på fler möjligheter till att delta i workshops. Dessa handlade om allt ifrån roverscouting och scouternas nya strategi, hur du går från brinnande engagemang till verklig skillnad samt hur du kan gå till väga för att göra en 9.5 veckor lång kanotfärd genom Kanadas vildmark. Under helgen var även bland andra Unicef, Peaceworks och Greenpeace på plats.

Precis som med vattenprojektet i Kenya kan du börja i liten skala med ditt internationella äventyr. Vill du inte bege dig utomlands går det att göra ett internationellt äventyr på hemmaplan. Delta i JOTA/JOTI, bjud in en internationell gäst eller ha skype-möte med en utländsk scout. Möjligheterna är många. Internationellt behöver inte vara stort eller långt borta. Vilket blir ditt nästa internationella äventyr?

Anna-Carin Almqvist, medlem i internationella gruppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar