onsdag 29 oktober 2014

Ung i Norden - Anton berättar


Första helgen i oktober begav vi oss i väg mot Oslo. Vi fem scouter (Anton, Emil, Felix, Hugo och Linnea) skulle representera Scouterna på Ung i Norden.

Ung i Norden är ett samarbete mellan de nordiska ländernas scoutorganisationer för att förbättra ungas inflyttande på hemmaplan, som ett utbytesprogram för hur det är att vara ung scout i de olika länderna och ett forum för vad som är aktuellt just nu. Det var intressant att få se vad som just nu var aktuellt i de nordiska scoutorganisationerna och roligt att se hur mycket de nordiska länderna är med och påverkar och representeras i den internationella scoutrörelsen. Det fanns även en del intresse från övriga deltagarna mot Scouternas olika projekt som Roverprogrammet och Värsta fördomen.

Arrangemanget hölls en timmes bussfärd från Oslo på KFUK-KFUM Spejdernes område i Nynäs. Den första förmiddagen spenderade vi med att lära känna varandra och våra organisationer. Därefter gick vi över till att diskutera helgens tema genom övningar, presentationer och samtal. Temat var mångfald.

Bristen på mångfald finns hos alla de olika scoutorganisationerna i norden, däremot är synen på det olika när det kommer till hur vi bör arbeta med det och även vad som kan kallas för mångfald. Just vad mångfald är och om hur vi kan ta hänsyn till mångfald pratade vi en del om, likaså om vilka som är välkomna i scouterna - är alla det? Måste alla hålla med om våra värderingar? Vi fick även besök från LNU (Norska motsvarigheten till LSU) och från de Norska International Commisioners som pratade om WOSM och WAGGGS och om deras roll för oss och i världen. Hela programmet och alla diskussioner var väldigt givande och otroligt roliga, som vi är vana vid så var det mycket Learning by Doing med praktiska övningar och roliga diskussionsformer av olika slag.


Även om mångfald är ett viktigt ämne var det inte det som var det som vi kommer ta med oss mest från Ung i Norden. Likt andra internationella scoutarrangemang är mötena viktigare och de samtal som förs vid matborden, under tandborstningen på kvällen eller efter lägerbålet. När vi fick prata om det som vi själva är mest intresserade av och vad som vi kan samarbeta inom eller hjälpa varandra med. De tjugo nya kontakterna som vi skapat i Norden och alla roliga stunder som vi haft kommer att vara oss mer till hjälp än de få timmarnas diskussioner vi har haft om mångfald, hur bra det än var att diskutera det.

Om jag ska avsluta med något så kan det väl vara bra att ta med en uppmaning eller gott råd. Det skulle i så fall vara att ta chanserna att åka på internationella arrangemang som Ung i norden om ni kan. Att få träffa alla internationella scouter och dela med sig av traditioner och kunskap är inte fel. Att sitta och försöka sjunga med i isländska lägerbålssånger är förvirrande. Och att åka norsk buss kan vara ett äventyr. Allt är dock positiva minnen som en har med sig hem.

Jag får inte glömma de som jag åkte med! Vi som åkte från Sverige kom från olika bakgrunder och med olika mål med helgen och med blandade kunskaper från Scouterna att luta oss tillbaka på. Kul hade vi dock tillsammans! Vi höll igång lägerbålen ganska bra och stod tillsammans för Scouternas värderingar i diskussioner men tog även med oss dem för att prata igenom mellan oss efter också. Vi var trotts allt ett väl ihopsatt team som alla lever för scouting. När vi första dagen spenderar en god stund med att läsa igenom motionerna till Demokratijamboreet. När förslaget till styrelsen kom ut dagen efter var det ren glädje i oss alla.

Det hela har varit en fantastisk upplevelse med samtal och möten! Fanns där något som inte var så bra, så har jag glömt det nu. Självklart är det jag skrivit med här långt ifrån allt som hände!

Tre fingrar mot pannan!

Anton Nilsson, som var på Ung i Norden tillsammans med Linnéa Hård af Segerstad, Felix Jepsson, Emil Nilsson, Hugo Norinder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar