måndag 12 augusti 2013

Mot ett moot - på äventyr i Kanada


Internationella patruller, sol i ansiktet, ta reda mer på världens utmaningar och hur vi som scouter kan bidra till att lösa dem (eller till och med vara lösningen), paddla kayak i vacker sjö, åka på urban experience för att göra en insats för samhället, spela beachvolleyboll - visst är det underbart att vara rover. Sveriges rovrar (scouter mellan 18 och 25) är just nu på världscoutmootet och lever roverlivet på riktigt.

Den svenska kontingenten är på plats med 102 scouter från hela landet, deltagare, IST och kontingentledningen. Världscoutmootet 2013 är i Kanada efter Kenya (2010) och inför Island (2017).

Moot före moot - rundresa

Inför världscoutläger utomlands är det vanligt att åka på rundresa i värdlandet. För att göra resan till mer än bara en enkel turistresa bestämde vi i ledarteamet tidigt att ett tema var viktigt. Vad har Kanada och Sverige gemensamt som inte är älgar och hockey? Jo, urfolk.

Minds are like parachutes - they work best when open

Vi konstaterade snabbt att vi vet för lite om samerna och faktiskt nästan mer om nordamerikas first nations. Tillsammans med Josefina Skerk som är ungdomsrepresentant och talesperson i sametinget började vi vår resa i Lund. Vi fortsatte sedan till New York och bland annat FN för att diskutera urfolk ur det globala perspektivet. Via Niagara Falls åkte vi till Manitoulin Island, världens största ö i en sötvattensjö och en viktig plats för nordamerikas urfolk. Ön har verkligen en mystik över sig som är slående. Vi stannade 4 nätter på ett fantastiskt lägerområde med en underbar natthimmel. Här fick vi chansen att djupdyka i first nations andlighet och kultur och till och med deltog i en stor kulturfestival vid namn pow wow. En helt unik upplevelse som lämnade ingen orörd.


På plats - och det är härligt

Nu är vi på läger med 90 andra länder och ett schema fylld med häftiga aktiviteter och en och annan kulturkrock. Men det är det som är hela tjusningen - att genom aktiviteterna lära känna varandra, förstå våra olika förutsättningar men att satsa allt på att hitta en gemensam lösning. Ni förstår, vi har det riktigt riktigt gott.Hannah Bauer, Contingent Management Team


Läs mer om svenska kontigenten på mootet i Kanada via deras facebooksida eller deras blogg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar