lördag 31 oktober 2015

International Rover Week 2015: Winter Edition!


Vill du fira nyår i Schweiz, tillsammans med scouter från hela världen? Då är International Rover Week: Winter Edition något för dig!

Under en vecka över nyårshelgen, arrangerar Kandersteg en vecka utöver det vanliga. Roverscouter från hela världen samlas för att delta i olika vinteraktiviteter, arbeta i team och samtidigt bo i en unik ångkulturell atmosfär i de schweiziska alperna.


International Rover Week syftar till att föra samman människor från olika länder och delar av världen. Under veckan kommer det att erbjudas ett brett utbud av aktiviteter, entusiastiska guider, Pinkies och nyårsfirande. Om du vill ha nya erfarenheter och lära känna nya kulturer, då är International Rover Week den rätta aktiviteten för dig i vinter!

Var: Kandersteg, Schweiz

När: 27december 2015 – 2 januari 2016

Vem: Scouter i åldrarna 18-30 år, från hela världen. Det går att åka både individuellt och i grupp.

Kostnad: 400 CHF (ca 3500 SEK) + resa och fickpengar

Mer information och anmälan: HÄR!




fredag 30 oktober 2015

The Academy 2015

I veckan är det dags igen för The Academy som är ett arrangemang som arrangeras av WAGGGS och WOSMs europaregioner. The Academy är en utbildning för scouter som är aktiva på nationell nivå inom sina organisationer och är till för att utveckla deras kompetens och skapa nätverk mellan scouter i Europa. Arrangemanget startade 2008 och har sedan dess gått av stapeln varje år och i år äger det rum i Porto i Portugal.

Från Sverige är det nästan femton scouter som åker till The Academy för att delta i olika workshops om bland annat kommunikation och programutveckling. Här kan du läsa om hur det vad som hände på förra årets arrangemang som då var i Serbien. Vi som åker hoppas att det blir lärorika dagar med många möten som kommer utveckla Scouternas arbete!


söndag 18 oktober 2015

Motala kontaktar världen


I Motala scoutkårs lokaler var det under helgen full aktivitet, där både upptäckare och äventyrare hade samlats för både JOTA (Jamboree on The Air) och JOTI (Jamboree on The Internet). Under lördagen fanns 18 scouter och fyra ledare på plats och till hjälp fanns även Motala sändaramatörer.


Upptäckarscouten Tina, 11 år, är i år med på JOTA/JOTI för första gången. Hon har pratat, i både radio och via dator, med scouter ibland annat Sverige, England och Indonesien. ”Det är roligt att lära känna scouter i andra länder”, berättar hon.


Äventyrarscouterna passade på att kombinera aktiviteten med en hajk under hela helgen. David och Tobias, båda 13 år, är även de med på JOTA/JOTI för första gången. De tycker att det är spännande att lära sig om scouter i andra länder och hittills har de haft kontakt med scouter i både Norge, Palestina, Indonesien och Brasilien. ”Det är roligt att prata med scouter i andra länder och att få nya vänner”, berättar Tobias.

JOTA/JOTI
Den tredje helgen i oktober varje år, anordnas Jamboree on the Air (JOTA) och Jamboree on the Internet (JOTI). Genom detta internationella arrangemang är det möjligt att möta scouter från hela världen, utan att ens lämna scoutlokalen.

Under helgen träffas scouter från hela världen och kommunikationen sker via radio och internet, beroende på vad som finns tillgängligt. Detta är en möjlighet där du kan prata med andra scouter och utbyta erfarenheter och minnen. Det kan också vara en möjlighet att knyta kontakter inför framtida möten och andra internationella sammankomster.



Läs även: JOTI på paddelhajken


/Anna-Carin Almqvist

söndag 11 oktober 2015

International Day of the Girl


Idag är det FNs Internationella flickdag! Dagen instiftades av FN 2011 och uppmärksammar flickor och unga kvinnors situation i världen den 11 oktober varje år. WAGGGS- World Association of Girl Guides and Girl Scouts, uppmärksammar varje år dagen. I år har de valt att fokusera på de 17 nya hållbarhetsmålen som antogs tidigare i höst och som ersätter de tidigare millenniemålen och med ett särskilt fokus på flickors roll i förändringen. 

WAGGGS är en stark röst i världen för att flickor och unga kvinnor ska få möjligheten att leda och därmed vara med och arbeta för en hållbar värld. En av de unga kvinnor som har stått upp för flickors rättigheter är 18-åriga Malala Yousafzai från Pakistan som förra året vann Nobels fredspris för sin kamp för alla flickors rätt att gå i skolan. 2012 blev hon på grund av sin övertygelse skjuten av talibanerna då hon var på väg hem från skolan. Händelsen fick stor uppmärksamhet över hela världen och det är tydlig att flickors rättigheter inte är en självklarhet överallt. Därför måste vi fortsätta att uppmärksamma och kämpa för allas lika rätt tillsammans med människor som Malala. Här kan du läsa mer om vad hon gör idag.

Skillnaderna i världen är som vi ser stora. Situationen i Sverige där alla flickor har rätt till att gå i skolan är till exempel väldigt annorlunda mot vad den är i Pakistan. Men hur ser flickors och unga kvinnors situation ut i Sverige? Hur är det i Scouterna? Är alla med på lika förutsättningar eller finns det föreställningar om vad tjejer inte kan göra? Värsta fördomen har tagit fram övningar som jobbar med normer och strukturer inom Scouterna. Här hittar du en!

För Internationella flickdagen har WAGGGS skapat ett aktivitetspaket som tar upp flickors situation i världen och hållbarhetsmålen. Du hittar det på här på deras hemsida och aktiviteterna kan användas på veckomötet i scoutkåren eller kanske för lägret i sommar.

tisdag 6 oktober 2015

Seminarium om alkohol som utvecklingshinder

Välkommen på ett seminarium den 22 oktober anordnas av IOGT-NTO rörelsens internationella arbete och Svenska Missionsrådet kring alkohol som utvecklingshinder! Seminariet hålls i Stockholm för biståndsaktörer och andra med intresse för utvecklingsfrågor, rättigheter och internationell hälsa. Det kan alltså vara intressant för de som är intresserade av utvecklingsfrågor, global hälsa, mänskliga rättigheter och jämlikhet, och vill uppdatera sig om dessa frågor kopplat till alkohol. 

Bland annat kommer Ida Claire Muhoza från Burundi Girl Guides Association att delta som föreläsare och berätta om det påverkansarbete som BGGA arbetat med och lett till att det nu finns ett alkoholpreventionsprogram i Burundis 17 provinser.