onsdag 22 juli 2015

Traditionella lägerveckor

Photo: Björn Vilkander/Scouterna
Det är inte bara i Sverige som denna och nästa vecka är traditionella lägerveckor. Så ser det faktiskt ut på många ställen runt om i världen. Alltså är det antagligen miljoner scouter jorden runt som just nu träffas för första gången och kanske skapar vänskapsband och fredsprojekt som kommer hålla långt in i framtiden.

Inte så långt härifrån var det Baltic Olympic Jamboree i Tagametsa, Estland förra veckan. Ett gemensamt läger mellan de tre baltiska länderna. Det arrangeras traditionsenligt vart fjärde år och i år var det två teman - olympisk sport och baltisk historia.

Imorgon avslutas den franska jamboreen You're Up i staden Strasbourg. De har byggt sitt läger med "tvilling-grupper", för att verkligen se till att scouter möts över landsgränserna. Varje grupp har parats ihop med en internationell grupp och tillsammans ska de både bo, äta och göra programaktiviteter. De har även involverat andra ungdomsorgansationer i området med fokus på "morgondagens Europa".

Vi har några svenska deltagare med på det brittiska lägret PEAK 2015 med tema äventyr och utmaningar. Många av deras aktiviteter sker utanför lägerområdet och allt börjar om 3 dagar. De har dessutom över 400 internationella gäster!

Det var bara tre exempel på läger som sker vid den här tiden. Men det finns flera i England, Holland och Uganda också. På Scouternas hemsida kan du hitta hela listan.

Även om det är många svenska scouter som är på plats i Japan för att delta på världsscoutjamboreen nästa vecka, så är det minst lika många som är på läger här hemma också. På Scouternas engelska sida kan du hitta en lista med fantastiska läger som alla tar emot internationella gäster. Är du inte själv på plats, så kanske du har möjlighet att åka dit och hälsa på?


Ha en härlig lägersommar!

torsdag 16 juli 2015

Spirit of Unity: 23rd World Scout Jamboree, Japan


Om några dagar är det dags igen för den 23:e Världsscoutjamboreen i Japan! En jamboree är ett stort läger som ofta är internationell och en världsscoutjamboree sker vart fjärde år med deltagare från hela världen. Den första jamboreen gick av stapeln i London 1920 och 2011 var jamboreen här i Sverige på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. I år är åker en kontingent från Sverige med 1900 scouter till Japan för att uppleva ett fantastiskt äventyr! 

Var? Lägret kommer vara i staden Kirarahama i Yamaguchi-prefekturen i södra Japan.

När? Scouterna lämnar Sverige mellan den 14-23 juli eftersom alla 1900 inte kan flyga ut samtidigt. Jamboreen börjar den 28 juli och slutar den 8 augusti

Vilka får åka? Den svenska kontingenten på 1900 deltagare är den största svenska kontingent till en jamboree någonsin! Som deltagare åker de som är 14 och högst 17 år. Det finns även avdelningsledare som är minst 20 år som är ansvariga för avdelningarna med deltagare. Det går även att åka som funktionär för att hjälpa till i International Service Team (IST). Funktionärerna kommer att se till att hela lägret fungerar med allt från lägerradio till matlagning.

Vem är det som arrangerar jamboreen? Lägret arrangeras av World Organisation of the Scout Movement (WOSM) som är en av de två världsorganisationerna.

Vilka kommer? 32000 scouter från mer än 120 länder!

Vad kommer scouterna att göra? Lägrets tema är WA som är ett japanskt tecken som betyder ungefär enande kraft och står för harmoni, samarbete och fred. Fred är ett viktigt tema för lägret dels på grund av att det är 70 år sedan atombomsattacken i Hiroshima och Nagasaki. Det kommer finnas ett fredsprogram under lägret där deltagarna får besöka Hiroshima. De kommer också ha andra programaktiviteter som handlar om allt ifrån vetenskap till att hjälpa till i samhället. Men vi ska inte glömma det viktigaste! Scouterna kommer bo i en stad med 32000 andra scouter från hela världen. De kommer smaka på mat de inte har smakat förut, sjunga sånger de inte sjungit förut och träffa massor av nya vänner!



Hur kan jag följa vad som händer?
Världsscoutjamboreen:
@wsj2015
Facebook
Följ även den officiella hashtagen: #jamboree2015

Den svenska kontingenten:
@jamboree2015se
Facebook
Den svenska kontingentens hashtag: #jamboree2015se


Jag vill också åka, när är nästa världsscoutjamboree? Absolut du kan också åka på jamboree! Nästa världsscoutsjamboree äger rum 2019 i West Virginia, USA.

fredag 3 juli 2015

Efter CSW är före post-2015

Samtidigt som Almedalen pågår publicerar vi en serie i tre delar där Hannah Stanton berättar om WAGGGS arbete för flickors rättigheter. Hannah representerar även WAGGGS i två seminarier under Almedalen. Läs mer om Scouternas program och medverkan under Almedalen på Scoutservice hemsida. Här är den tredje och sista delen i serien från Hannah:

Såja, arbetsmetoderna är klubbade. Det har varit några extra hektiska dagar och nätter att få in unga in i texten liksom att stärka civilsamhällets roll. Vi har inte lyckats hela vägen på alla punkter, men vi har fått bekräftat från många ambassadörer att vi rört om i grytan ordentligt och att det finns underlag att hämta inför kommande år. Det, i FN-sammanhang, kan ett stort steg.

När allt är klart är det förstås viktigt att pusta ut en stund. Men inte för länge. För redan när vi lämnade New York väntade det fortsatta arbete med hållbarhetsmålen som FN kommer att besluta om i höst. Här är det extraviktigt att unga och civilsamhället är representerade för hållbarhetsmålen, eller sustainable development goals eller post-2015 agendan (kärt barn har som vanligt många namn) är uppföljarna till milleniemålen. De har du kanske hört talas om?

Även FN har förstått att det är viktigt att sätta mål för att få så många som möjligt att dra åt samma håll. Senast blev det milleniemålen, men mycket av det beslutades bakom stängda dörrar. Denna gång blev det därför en mer öppen process där egentligen alla som ville under flera års tid kunde delta i förhandlingar och konsultationer kring vad dessa mål ska innehålla. Så kallade Major Groups är väldigt aktiva, däribland en som heter Major Group for Children and Youth och initiativet The World We Want, där alla människor i världen har kunnat registrera det som de anser vara den viktigaste frågan att lösa i just det landet.

WAGGGS har under flera år varit väldigt aktiv i post-2015 arbetet för att kunna påverka arbetet för att tillgodose medlemmarnas behov och se till att våra röster är hörda. Men också engagerat medlemmarna i arbetet genom post-2015 ambassadörerna eller milleniemålsaktiviteter. Ni kanske minns att Thinking Day har varit inspirerat av just milleniemålen?

Nåväl, nu efter CSW är vi i alla fall i full gång att se till att hållbarhetsmålen blir så universella och vägvisande som vi rent krasst behöver att de är. Vi måste verka och vara på ett mer hållbart sätt för att överhuvudtaget kunna säkerställa att vi kan finnas kvar. Det gäller ur ett miljöperspektiv likväl som ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Du kanske vill engagera dig i det? Tveka då inte att höra av dig till mig så kan jag dels tipsa om vad du kan göra på hemmaplan och vill du vara aktiv i till exempel Major Group arbetet kan jag guida dig rätt i detta med. Det är bara att höra av sig! För till synes och sist förändrar man inte världen på egen hand, vi måste göra det tillsammans. Bit för bit, dag för dag.

Här är länken till methods of work och alla samlade dokument för CSW59



torsdag 2 juli 2015

Var en del i planeringsgruppen för Roverway!

Roverway är ett europeiskt läger för för den som är 16-22 år och kommer att samla tusentals unga från hela Europa. Nästa sommar går Roverway i Frankrike och är ett samarrangemang mellan WAGGGS och WOSM. Nu söks personer till planeringsgruppen!

För att söka behöver du:
- kunna kommunicera på engelska
- gärna vara under 30 (Inget krav)
- kunna tänka strategiskt och känna engagemang för att nå lägrets mål
- ha erfarenhet inom någon av följande: genomförande av WAGGGS program, hålla i workshops/utbildning, koordinering, kommunikation, scoutmetod och pedagogik för åldersgurppen Rover/Ranger
- kunna vara med på ett förberedande möte 9-12 oktober.

Är du intresserad eller har frågor? Skicka ett mail senast den 10 juli till:
ida.krogh.sjoholm@scouterna.se
eller
hanna.landquist@scouterna.se


onsdag 1 juli 2015

Varför WAGGGS, varför unga, varför flickor?

Parallellt med WAGGGS medverkan i Almedalen publicerar vi en serie i tre delar från Hannah Stanton och hennes arbete under CSW. Här är det andra inlägget i serien.

Det är en fråga jag väldigt ofta får. Vid sidan om varför kvinnokommissionen ens är viktig. Det är kanske inte heller alltid tydligt varför WAGGGS är engagerad i dessa frågor eller varför scouter ens deltar i dessa stora internationella, politiska konferenser. Men svaret är ganska enkelt – för att vi kan, för att vi måste, och för att ingen annan gör det annars. Vad menar jag då med det? Dessa politiska processer är ju i högsta grad fundamentet i vårt samhälle och om våra mänskliga rättigheter inte tillgodoses är det vårt forum att lyfta dessa problem.

Som den största organisationen för unga kvinnor och flickor tar WAGGGS det ansvaret på stort allvar och ser till att det finns möjligheter för oss att göra våra röster hörda. För varje handling som leder till ojämställdhet, som hindrar unga kvinnor och flickor att växa upp till sin fulla potential enbart för att de är just unga kvinnor och flickor går emot de mänskliga rättigheterna och inom det även kvinnokonventionen. På Kvinnokommissionen har vi då möjlighet att lyfta detta och WAGGGS ger oss stödet att göra våra röster höjder bland dessa 8000 andra deltagare.

Genom att vi talar på sidoevent, parallella event, på Young Womens Forum och flera andra tillfällen, genom att höras och synas kan vi lyfta nyckelbudskapen till en ny nivå – och bli lyssnade på! Det gör vi för våra medlemmar som inte kan vara i New York och för att flickor och unga kvinnor, ett jämställt samhälle är en viktig nyckel till hållbar utveckling för alla på denna jord. Ni har kanske hört talas om flickaeffekten. Inte? Då är det läge att kolla in denna video – Det kanske ser ut som om det bara gäller fattiga länder i världen, men det gäller faktiskt alla. Om alla medborgare i ett samhälle får tillgång till utbildning och jämställda chanser i livet utvecklas hela samhället. Alla har nytta av jämställdhet. Men tyvärr finns det ingen plats på jorden där människor inte diskrimineras och där inte alla verkligen kan leva ut sina mänskliga rättigheter. Därför gäller det för WAGGGS, för oss, att stärka just unga flickors röster för att de diskrimineras både baserad på ålder och kön.
Du kan se sidoeventet Young Womens Forum på FNs Web TV. Klicka på bilden för att komma till videon.

Vi samarbetar på plats med andra ungdomsorganisationer eller andra organisationer som har ungas väl som sitt mål inom bland annat Young Womens Forum, där vi tillsammans författa vårt oral statement, som en representant får ge inför alla medlemsländer. För att göra unga röster hörda, hos alla.

För unga röster måste bli hörda! Är inte ni också trötta på att andra fattar beslut åt er, talar om unga som grupp, utan att ni kunnat tycka till? Jag är rätt trött på att höra att vi är framtiden när vi är väldigt mycket mer här och nu. Däremot fattas det beslut om framtiden som vi ska sedan bära, men som vi inte fått tycka till om. Det finns idag många möjligheter till meningsfulla dialoger där vi kan vara med, lämna förslag, få återkoppling. Kan få en chans att yttra oss och dela med oss. Men beslutsfattare på alla nivåer måste våga ge det meningsfulla utrymmet som vi förtjänar, snarare än att avfärda unga med att säga att de inte är intresserade. De unga jag träffat vill mycket väl påverka det de upplever som fel eller orättvist, men de upplever inte att de får gehör eller blir tagna på allvar!

I New York innebar det för oss att se hur många ungdomsdelegater fanns på plats i de deltagande ländernas delegationer. Enbart en! Visserligen var det en del unga på plats, men långt ifrån alla så nära kopplade till sina hemländer som en skulle önska. Vi hade därför tre saker vi ville se framöver:

1) Fler ungdomsdelegater till kvinnokommissionen

2) Ett officiellt Young Women’s Forum, så att vi slapp mötas i korridorer på golvet

3) Fler unga talare inom områden som handlar just om unga, se till att ett intergenerationsperspektiv finns med där vi tillsammans, över alla åldersgränser gör skillnad.


Du kan även läsa och skriva under WAGGGS Call2Action för att vara med och visa att ungas rätt att påverka är viktig. Klicka på länken för att komma direkt till namninsamlingen.