måndag 29 juni 2015

Samhällsengagemang på global nivå med lokal förankring – hur går det till?

Nu är Almedalen igång, och parallellt med alla debatter och diskussioner publicerar vi en serie i tre delar där Hannah Stanton berättar om WAGGGS arbete för flickors rättigheter. Hannah representerar även WAGGGS i två seminarier under Almedalen. Läs mer om Scouternas program och medverkan under Almedalen på Scoutservice hemsida. Här är den första delen i serien från Hannah:

I år är det dags igen – jag har fått chansen och äran att representera WAGGGS på kvinnokommissionens sammanträde i New York. Förra året ingick jag i policy-gruppen som aktivt arbetade med att påverka texten som regeringarna beslutade om för att inkludera WAGGGS nyckelbudskap. I år kommer jag att leda denna grupp. I denna första post vill jag berätta lite om arbetet bakom kvinnokommissionen.

Lite CSW59 fakta
I vanliga fall förhandlas det om så kallade Agreed conclusions. Eftersom allting är lite annorlunda i år jämfört med andra år sker mycket av det påverkansarbete redan i förväg – istället för att förhandla två veckor på plats kommer regeringarna anta en politisk deklaration dag 1. Detta för att säkerställa att så många ministrar och regeringsrepresentanter som möjligt är involverade.

Nyckelbudskap och digital påverkan Det innebär för WAGGGS och hela delegationen att ta kontakt med våra regeringar redan innan vi faktiskt är i New York och att följa förhandlingar digitalt, via olika online arbetsgrupper som är globala eller regionala, via förberedande möten i delegaters hemländer. Vi skriver så kallade reaction statements som vi skickar till våra länders förhandlare som de sedan ska beakta och inkludera i sitt arbete, all denna kontakt sker oftast via e-post, ibland via telefon och gärna via till exempel twitter. WAGGGS jobbar utefter nyckelbudskap som är förankrade med medlemsorganisationerna, såsom Scouterna, via världskonferensen och stora enkätförfrågningar. Det är nyckelfrågor som är viktiga för medlemmarna, som till exempel ett liv fritt från våld och övergrepp, och för WAGGGS som organisation, till exempel vikten av icke-formell utbildning så som vi har det i Scouterna. Vi har också kämpat för att flickor överhuvudtaget nämns i i texterna, för att flickor internationellt sett faktiskt är en väldigt förbisedd grupp, fast vi är 860 miljoner i antal och viktiga samhällsförändrare.

Den politiska deklarationen och arbetet på plats
Resultatet av vårt hårda arbete var kanske inte så stor som vi hade hoppats på. Det beror mest på att länderna faktiskt inte ens kunde komma överens om så grundläggande saker som mänskliga rättigheter i texten och att verkligen sträva efter jämställdhet. Det var väldigt hårda förhandlingar in i det sista och trots det är texten väldigt svag, ta gärna chansen att läsa via länken.

Det hindrar oss dock inte att göra det mesta av tiden i New York, snarare tvärtom. Vi deltar i så många sidoevent som vi bara kan, träffar ministrar och andra regeringsrepresentanter för att visa dels vad scouter jorden runt gör för att förbättra samhället och vara en aktiv del av samhället, dels för att visa på vikten av att inkludera flickor som en särskild viktig förändringsaktör. Varför det är så kommer jag komma till i en senare bloggpost.


Klicka på bilden för att se Youtube-videon där Hannah berättar om WAGGGS arbete under CSW.

Open Call for Youth Empowerment Study Session (YESS)


"Youth empowerment" är en av de strategiska prioriteringarna i den Europeiska scoutregionen detta trienneiet och syftet med YESS – Youth Empowerment Study Session är att gräva djupare i detta. Man kommer som deltagare att undersöka olika perspektiv på ”Youth Empowerment” och hur det skulle kunna göras i landet man kommer ifrån eller scoutorganisationen därhemma. Det kommer också att bli tillfälle att nätverka och utbyta erfarenheter med scouter och andra unga från hela Europa.

Låter detta intressant? Ta chansen att få en internationell scoutupplevelse!

Var? Sunny Hill Hotel, Cluj, Rumänien (Europas ungdomshuvudstad 2015)
När? 3-6 September 2015

För mer information besök: yess.rovernet.eu/ 

För frågor kontakta Hanna på hanna.lanquist@scouterna.se och för att delta behöver du vara under 30 år och kunna kommunicera på engelska.

Skicka din ansökan till hanna.landquist@scouterna.se senast den 7 juli!


Vänliga hälsningar
IC-gruppen genom Hanna

tisdag 9 juni 2015

Missa inte chansen – ansök till ACWAY i Marocko!

Under ACWAY (A Common Word Among the Youth’) kommer unga personer från hela världen och med olika bakgrunder att föras samman för att öka förståelsen för olika kulturer och religioner, främja tolerans och samexistens, utveckla färdigheter samt att dela med sig av och utbyta erfarenheter på lokal nivå.

Vad innehåller programmet?
Programmet innehåller flera kurser, internationella konferenser, aktiviteter, en TV-dokumentär och inte minst: möjligheten att vara en del av ett unikt globalt nätverk av unga människor. Läs mer om programmet här.

För vem?
Unga personer i åldern 18-35 år (1:a januari 2015) som har en önskan om att öka förståelsen för olika kulturer och religioner. Du ska ha goda kunskaper i engelska. Se här för fler urvalskriterier. Efter ansökan kommer 100 deltagare att väljas ut för att delta i ACWAY-programmet.

När?
Programmet pågår mellan den 5:e och 9:e september, med ankomstdatum den 4:e september och avresa den 10:e september. De kommer att resa till Rabat i Marocko den 4-9 september 2015 för att delta i programpass och i internationell konferens.

Kostnad:
ACWAY står för kostnader för flygresa, visum, kost, logi, flygtransfer, kursmaterial och aktiviteter. Du får själv bekosta resan till och från flygplats i Sverige, ev vaccinationer, reseförsäkring samt egna fickpengar.

Har du fler frågor? Läs mer på ACWAYs hemsida.

Anmälan gör du här.


OBS! Sista ansökningsdag är 10:e juni 2015!


måndag 8 juni 2015

Du kan representera WOSM på FNs klimatkonferens COP21 i Paris!

Om du brinner för miljö-, klimat-, och hållbarhetsfrågor och är intresserad av att påverka bestlutsfattarna på plats, så är det här en möjlighet för dig! WOSM (World Organization of the Scout Movement) kommer att ha en delegation på FNs klimatkonferens COP21, och öppnar nu upp för ansökningar.

Vad är COP21? 
I år hålls FNs klimatkonferens, COP21, i Paris mellan den 30 november och 11 december, där världens beslutsfattare förväntas komma överens om ett nytt globalt klimatavtal. WOSM har rådgivande funktioner i FN och bidrar därför med en delegation till konferensen.

Du kan läsa om vad arbetet i en delegation på COP21 kan innebära i Linnea Anderssons bloggserie från COP20 i Peru: http://internationellscouting.blogspot.se/2014/12/fran-skane-till-lima-pa-klimatkonferens.html 

Om uppdraget: 
WOSM uttrycker att önskemålen på de nominerade är: “The nominated delegates are preferred to be young and energetic, with excellent communication skills and good command of English. We intend to have a Delegation that reflects the diversity of our Movement”

Formella krav: 
- Pursuant to UN guidelines, must be over 18 years old.
- Have a scout.org profile. Create a profile/login: www.scout.org/user/register.
- Proven experience in environmental projects or advocacy work
- Proven record of working on Social Media

Förväntningar på delegaterna under konferensen: 
- Be able to explain the formal WOSM Position on Climate Change currently being prepared
- Participate in Side Events and meetings with other Global Partners
- Interview World and Environmental Leaders each day to record and report on expert recommendations and ideas for Scouts to take action
- After creating your profile on Scout.org, participate in one of the Photo Missions related to environment, development and global citizenship: photomissions.scout.org/missions.

Scouterna står för resekostnader och anmälningsavgift.

Ansökan: 
Ansök genom att skriva ett personligt brev där du kort beskriver vem du är, tidigare erfarenhet av påverkansarbete eller klimat-/hållbarhetsfrågor, och varför du vill representera WOSM på COP21. Skicka mejlet till international.secretary@scouterna.se senast den 20 juni. Om du blir uttagen kommer du att få komplettera med vissa uppgifter och därför behöva vara kontaktbar under sista veckan av juni.

Våra International Commissioners kommer sedan välja ut en eller flera personer som Sverige nominerar, och skickar ansökan till WOSM. Där görs sedan en ny uttagning till den internationella delegationen. Det innebär att den som blir nominerad av Sverige inte per automatik får en plats i delegationen.

Frågor? 
Har du frågor kring COP21 och klimatkonferensen är du välkommen att höra av dig till Cecilia Wesslén (cecilia.wesslen@scouterna.se). För frågor gällande ansökningsprocessen eller liknande är du välkommen att höra av dig till international.secretary@scouterna.se eller Julius Kramer, vice International Commissioner (julius.kramer@scouterna.se).

Sök nu!