fredag 27 mars 2015

Internationella gruppen på Roverforum 2015


Under helgen 20-22 mars var det dags för Roverforum på Ransbergs herrgård i Värmland. Roverscouter från flera delar av Sverige hade samlats under en helg, för att inspireras och samla idéer till nya och pågående roverprojekt. Programmet innehöll bland annat workshops, seminarier och utställning. 

Under lördagen var det möjligt att få en introduktion till roverprogrammet, lära sig att tälja annat än bara grillspett, lära sig om normkritik och mycket mer. Bland annat fanns Scouternas styrelse, Värsta fördomen, Scouternas programgrupp och Regnbågsscouterna där. Internationella gruppen var såklart på plats och presenterade både utställning och workshopen ”Ditt internationella äventyr”. Under workshopen fick deltagarna grundläggande kunskap i hur de kan ge sig ut i världen som roverscouter, vilket även blandades med både internationell speed dating och berättelser från andra som deltagit i internationella utbyten. Kunskap och erfarenhet utbyttes mellan deltagarna och under slutet av workshopen gavs möjligheten att sätta mål för sitt internationella äventyr och börja lägga upp planer för att göra det till verklighet.



Lördagkvällen innehöll helgens huvudföreläsning. I år handlade den om projektet WAIK – Water Action In Kenya, som grundades 2009 av tre 19-åriga ungdomar. Under föreläsningen berättade en av projektets grundare, My Wentzel, hur projektet startade under en volontärresa till Kenya och där de sedan blev hembjudna till en medarbetares by, Manga Hill. I byn var dricksvattnet ohälsosamt och ledde till både sjukdomar och i vissa fall dödsfall för invånarna. Befolkningen bad My och hennes kollegor om hjälp med vattensituationen, vilket utvecklades i ett första projekt i att samla in pengar till att köpa hushållsbaserade vattenreningsverk till familjerna i byn. Projektet var lyckat och har sedan utvecklats. Nu har det även borrats en brunn för dricksvatten i Manga Hill. Mys tips till dig som vill starta ett projekt är att börja med ett projekt i liten skala, för att se hur det utvecklas. Nästa steg kan vara att undersöka hur det går att utveckla vidare, eller om något behöver göras annorlunda.

Söndagen bjöd på fler möjligheter till att delta i workshops. Dessa handlade om allt ifrån roverscouting och scouternas nya strategi, hur du går från brinnande engagemang till verklig skillnad samt hur du kan gå till väga för att göra en 9.5 veckor lång kanotfärd genom Kanadas vildmark. Under helgen var även bland andra Unicef, Peaceworks och Greenpeace på plats.

Precis som med vattenprojektet i Kenya kan du börja i liten skala med ditt internationella äventyr. Vill du inte bege dig utomlands går det att göra ett internationellt äventyr på hemmaplan. Delta i JOTA/JOTI, bjud in en internationell gäst eller ha skype-möte med en utländsk scout. Möjligheterna är många. Internationellt behöver inte vara stort eller långt borta. Vilket blir ditt nästa internationella äventyr?

Anna-Carin Almqvist, medlem i internationella gruppen

onsdag 25 mars 2015

Flytta utomlands? Scouting? Såklart!

Du kanske funderar på att flytta utomlands och jobba efter studenten? Ta ett utbytesår i gymnasiet? Du kanske vill lära dig ett nytt språk, pröva på hur det är att bo i ett annat land eller utmana dig själv? Scoutrörelsen finns nästan över hela världen och har 50 miljoner medlemmar. Om du flyttar utomlands kan du därför fortsätta att vara scout och jag lovar att du kommer få med dig många nya minnen och upplevelse!

Jag flyttade till Lyon i Frankrike i slutet av september förra året för att plugga franska. Redan innan jag kom hit tänkte jag att jag skulle försöka kontakta scouter för att se om jag skulle kunna vara med i någon kår. Dock hann jag aldrig kontakta någon. Den tredje dagen jag var här åkte jag metron hem från universitetet. Efter någon station klev en tjej i marinblå shorts, ljusblå skjorta och med en röd och blå scoutsjal på vagnen. Därefter följde någon minut då jag satt och funderade på om jag borde säga hej eller inte. Tillslut gick jag fram till henne och förklarade på något sätt på någon slags franska att: hej jag är också scout och kommer från Sverige och jag skulle vilja vara med om det går kan jag få ditt nummer. Det hela slutade med att jag mycket väl fick hennes nummer och på söndagen var jag med på min första scoutträff i Frankrike.

Jag hade googlat lite på organisationen innan men det finns många scoutorganisationer i Frankrike så jag hade inte någon riktig koll på kåren. Louise, som jag hade träffat på metron var i alla fall med i SUF- Scouts Unitaires de France. De är inte med i någon av världsorganisationerna och bröt sig ur den andra katolska scoutorganisationen på sjuttiotalet. Det första jag insåg när jag kom fram till samlingsplatsen är att alla scouter har basker och vi ska på mässa. När jag sitter på mässan försöker jag förstå vart jag hade hamnat, samtidigt som jag försöker hålla koll på när jag skulle knäböja, stå, och sitta. Sex månader senare har jag rätt bra koll, och förstår till och med vad prästen säger.



Jag har vandrat i alperna, varit på latinsk mässa i ett kloster med munkar i kåpor, och blivit rättad av åtta-åriga tjejer som inte fattar vad jag säger när jag glömmer att säga ”z” istället för ”s”. De är annorlunda. Det finns en tydlig religös inriktning, de har andra mål och de organiserar sig annorlunda. Men det är fortfarande scouting och jag känner igen mycket av det de gör ropen, patrullerna och stämningen.

Jag är väldigt glad att jag råkade stöta på Louise på metron den där dagen. Dels för att jag har fått prata så mycket mer franska, men också för att scoutingen har gett mig ett sammanhang som jag annars inte skulle ha. Jag hade svårt att hitta någonstans att bo när jag kom hit och det har känts bra att veta att jag har någon form av kontaktnät om jag skulle behöva hjälp. Om du ska flytta utomlands tycker jag verkligen att du ska försöka hitta en scoutkår. Du kommer lära dig så mycket och ha väldigt kul!



Om du inte råkar springa på en scout på metron så kan du:

- Söka upp vilka organisationer som finns i landet du ska till. I Frankrike finns det flera olika religösa och ickereligösa organisationer. Sådana som är medlemmar i världsorganisationer och de som inte är det.

- Kontakta organisationen. Ta hjälp av den nationella organisationen men även regionala kanslier eller om du hittar en kårs facebook sida använd den.

- Var öppen! Som sagt scouting kan innebära att gå på mässa innan varje möte. Det kommer finnas saker du tycker är konstiga som att sitta i två timmar och lyssna på latin. Försök att se det som en möjlighet till att förstå andra människor.



/Clara Bergstrand
Internationella arbetsgruppen

söndag 8 mars 2015

Internationella kvinnodagen



Idag är det den internationella kvinnodagen! WAGGGS firar med temat ‘Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!', länkat till Beijing Platform for Action. Läs WAGGGS deltagande och uppföljning av pågående CSW (UN Commission on the Status of Women) i New York. Klicka på bilden för att komma till WAGGGS uttalande för dagen:





Svenska Hannah Stanton är på plats som medlem i WAGGGS delegation. Hör hennes kommentarer om varför det är viktigt att stärka kvinnor och unga flickor på Scouternas facebooksida