fredag 28 november 2014

Hannah på Stop the Violence-utbildning i London

Det är inte lätt att växa upp idag och jag är glad att jag haft turen att ha människor omkring mig som brytt sig om mig. Men av personliga skäl är jag väldigt engagerad i frågan om barns rättigheter och deras uppväxt fri från kränkningar och övergrepp liksom kvinnors rättigheter och jämställdhet. Därför blev jag oerhört glad när jag 2011 hörde att WAGGGS bestämt sig för att driva kampanjen ”Stop the Violence” och att ta fram en utbildning ”Voices against Violence” som syftar till att ledare runt om i världen ska få möjligheten att utbilda barnen om våld och deras rätt till att säga nej (enkelt utryckt). 

Leda för att leda andra

2013 fick jag själv chansen att blir en sådan ledare och nu, 2014, ska jag bli en utbildare som utbildar andra utbildare - master facilitator. WAGGGS gör det för att nå fler - jorden runt. Det gör de tillsammans med ingen mindre än UN Women, FNs jämställdhetsorgan, som också finns representerad i Sverige genom UN Women Sverige. Ni kanske har sett Emma Watsons tal? Ja, just det, det är de! Men ursäkta, det var bara ett sidospår.

Nåväl, det innebär att resan nu tagit mig hit, till London. Här finns jag tillsammans med 21 andra ledare från jordens alla hörn och vi övar oss i typiska delar av ledarutbildningar - gruppdynamik, skapa lärande miljöer och förståelse - men också djupdyker vi i vikten av barns rättigheter och allas gemensamma ansvar att upprätthålla människors lika värde, jämställdhet mellan könen och våra grundläggande rättigheter som människor. Idag har vi pratat om barns rättigheter och fått köra egna övningar ur utbildningen. Det var utmanande att leda samtal där jag själv som deltagare kanske inte riktigt hade kunnat hitta de rätta orden att sätta på mina känslor. Men också utvecklande. En stor eloge till våra utbildare här som verkligen har lyckats att sätta ihop ett genomtänkt schema som ger oss steg för steg det vi behöver utan att på något vis pusha oss för hårt i vår egen utveckling.

Skapa förståelse, stärka individen, ta ansvar Vi provar olika metoder för att kunna prata om svåra ämnen och för att sensibilisera andra ledare att kunna hantera dessa tillsammans med sina scouter. Anledningen till att vi gör är enkel - våld i alla dess former är den företeelse i världen som hindrar människor från att nå sin fulla potential, män och pojkar, men främst kvinnor och flickor. Oavsett var i världen vi befinner oss är det bara formen av våld som skiljer sig, men det är ojämställdhet, som tar sitt uttryck i former av våld, som hindrar utveckling.

Det är ett stort problem för våra medlemmar, jorden runt. Men, vi som scouter har, genom vår roll i samhället möjligheten att påverka. Genom att lära våra barn att kunna säga ifrån, genom att skapa trygga miljöer, genom att visa upp goda exempel. Dessutom, och det är kanske det viktigaste - vi är den enda organisationen i världen som på ett globalt, samarbetsbaserat sätt tar sig an det problemet och utmaningen att lösa det. Genom att utbilda fler som kan utbilda fler att använda Voices against Violence-programmet till sina hörn i världen och därmed stärka fler barn och ungdomar i sin uppväxt för att göra de redo för liv fritt från övergrepp. Ett stort nätverk som samarbetar över alla tänkbara gränser i samma viktiga fråga.

16 röster för förändring


Det var inte av en slump som vi började vårt arbete på internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Då börjar nämligen också de 16 dagar av aktivism (till internationella människorättsdagen den 10 december). Du kan lära känna oss utbildare genom att följa WAGGGS i sociala medier under #16Days16voices. Vill du veta mer om utbildningen, hur vi jobbar och hur du kanske kan ta del av nätverkets arbete? Du kanske själv vill bli utbildare och är nyfiken på vilka nästa steg som följer? Då är du väldigt välkommen att höra av dig till mig! hannah.stanton@scouterna.se


Hannah Stanton 


Spännande länkar att kika vidare på:

http://www.stoptheviolencecampaign.com/en/home

tisdag 25 november 2014

YFUs informationsträffar i vinter

Youth for Understanding har rullande informationsmöten över hela landet. Om du är sugen på att veta mer om hur du ska gå tillväga för att åka på en utbytestermin eller vill bli värdfamilj är det ett perfekt tillfälle att få ställa alla dina frågor och funderingar till en YFU:are! 

Här är information om de närmaste mötena. 
Gå in på YFU:s hemsida för uppdaterad information om plats för mötena i Falun och Sundsvall:

Informationsmöte i Stockholm
Datum: 26/11
Tid: kl. 18-20
Plats: YFU-kontoret, Vikingagatan 45 (Birkastan)

Informationsmöte i Stockholm
Datum: 8/12
Tid: kl. 18-20
Plats: YFU-kontoret, Vikingagatan 45 (Birkastan)

Informationsmöte i Falun
Datum: 11/12
Plats: Återkommer om tid och plats

Informationsmöte i Sundsvall
Datum: 17/12
Plats: Återkommer om tid och plats




Ni är också välkomna in till YFU-kontoret i Stockholm för ett personligt möte.
Ring 08- 650 50 25 för att boka tid eller maila info@yfu.se

Det går också att ha ett Skype-möte med YFU. Oavsett var någonstans i landet du befinner dig lätt komma i kontakt med YFU över Skype, för att chatta eller för att prata. Lägg gärna till dem i kontaktlistan under användarnamnet: YFUSweden. De finns att kontakta direkt via Skype de flesta vardagar mellan 10-17 (med reservation för ändring).


Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Idag är det dagen som uppmärksammar allt våld som sker mot kvinnor, och som syftar åt att få människor och organisationer att aggera. 

WAGGGS jobbar aktivt med frågan:


Här på WAGGGS sida kan du läsa mer om kampanjen, tagna initiativ och hur du själv kan engagera dig. 

onsdag 19 november 2014

Filmer om ledarskap, jämställdhet och internationella utbyten

Under utbytesresan till Burundi som genomfördes av ledarskapsnätverkat "Redo Att Leda" i början av året tillverkades två filmer på tema ledarskap, jämställdhet och internationella utbyten.  

”Vi möts i världen, jämställdhet över gränserna” 



Filmen fokuserar på frågor om jämställdhet och ledarskap i teori och praktik. Vad är stora utmaningar och hur löser vi dem? Vad har vi gemensamt och hur hittar vi inspiration hos varandra?


”Vi möts i världen, resa utomlands” 












Filmen fokuserar på hur det är att planera och genomföra ett internationellt arrangemang. Hur kan vi arbeta på bästa sätt tillsammans? Hur får vi alla att må bra och vara delaktiga? Vad är svårast och häftigast?

Filmen ser du här


Filmerna har gjorts inom ramen för projektet ”Amahoro Amani – för freden vidare”, stöttat av Postkodlotteriet. Ett treårigt projekt inom ramen för ett större samarbete mellan Scouterna, Kvinna till Kvinna och våra respektive partnerorganisationer i Östafrika. Du kan läsa mer om samarbetet på www.scouterna.se eller på www.amahoroamani.org

måndag 17 november 2014

"Bukeka Project" Samhällsengagemang i Uganda

Det globala och lokala samhällsengagemanget, en av grundbultarna i Scouting, gör sig påmint var än du är i världen. 


Men det kan förstås se lite olika ut beroende på vilka behov och vilka resurser som finns. I Sverige har kanske det mest uppmärksammade varit Scouternas involvering i musikhjälpen, men också fredsprojektet Amahoro Amani och det antirasistiska och normkritiska Värsta Fördomen. Sedan tas det förstås också en del mer lokala initiativ som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet. Men som är minst lika viktiga! I Uganda är det inte lika vanligt att större nationsomfattande projekt dras igång på temat, där är det vanligare med lokala initiativ. Simon är en av dessa unga scoutledare i Uganda som startat sitt samhällsförbättrande projekt i en region en bit utanför huvudstaden Kampala. Efter att han hade varit på Jamboreet i Sverige fick han idén om att organisera insatser tillsammans med sina 50 scouter som han leder.



Amahoro Amani-inspirerat såg de till behoven i den region var Simon kommer ifrån, Mityana, identifierade problem och åtgärder och utvecklade ett projekt att samla ihop pengar för och dra igång. De valde att jobba mot den mest utsatta målgruppen i området. 

Det hela utvecklades till ett projekt som kallar sig "Bukeka Project Uganda" (Projektet som ser) och som i praktiken har varit scouter som organiserat byggandet av nya skolor, planterat träd och sett till att det finns åtkomst till rent vatten genom att konstruera brunnar.

Simon säger "Our Vision is to enable a healthy community with clean and safe water for all and the possibility for all unprivileged children to attain an education."



Projektet har varit pågående i över ett år med goda resultat och nu har ryktena spridit sig till närliggande comunities som också efterfrågar den scoutbaserade metoden för att skapa samhällsutveckling.


Här kan du gå in på projektets hemsida och läsa mer: http://bukekaprojectug.org/index.html


Skulle du vara mer nyfiken går det jättebra att kontakta Simon Kasiko på bukekaprojectuganda@gmail, eller här på facebook.



Lite fler bilder:




Scouter från UK har varit nere i Uganda och hälsat på

söndag 16 november 2014

Hello Europe! Erika och Johan berättar om The Academy

Två svenskar gav sig av på en resa som utan tvekan överträffade deras förväntningar.

När vi steg upp halv fyra imorse efter att ha sovit i cirka två timmar kan jag inte säga att vi såg glada ut, och nä, så himla kul var det inte att stiga upp mitt i natten för att ens flyg hem råkar gå redan klockan sex på morgonen. Men det vi har varit med om den senaste veckan gjorde det utan tvekan värt det. Vi två, Erika och Johan, sitter i styrelsen för KFUK-KFUMs Scoutförbund och blev tipsade om att åka till The Academy för att utöka vårt internationella perspektiv och knyta nya kontakter. Så i tisdags satte vi oss på varsitt flygplan för att mötas upp i Belgrad, Serbien. Sedan dess har vi varit med på workshops, ätit frukost med fransmän, diskuterat sociala medier med utgångspunkt i Finland, dansat med danskar och allt möjligt annat.
Workshop i full gång.
Nästan alla Europas nationaliteter var representerade,
dessutom besök från bl.a. Israel och Brazilien.
 

Grundidén med The Academy är i stil med ett “europeiskt scoutforum” - att man ska träffas och lära sig av varandra, främst genom de workshops som man går på varje för- och eftermiddag. En workshop på årets Academy kunde handla om allt från andlighet i scoutrörelsen till att analysera medlemsdata. Bland annat fick vi lära oss om hur man kan använda sociala medier i scoutmarknadsföring, vad som händer när en organisation genomgår en förändring och vilket material WAGGGS har för att utveckla självförtroendet hos barn och unga. Detta kryddades av de internationella perspektiv som deltagarna hade med sig. Visste ni t.ex. att scoutledare i Storbritannien inte får sms:a sina scouter? Många av workshoparna gick dessutom att konkret applicera på sin egen scoutverksamhet. Till exempel handlade den sista workshopen vi två gick på tillsammans om kommunikationsstrategier och då tog vi förstås tillfället i akt och utnyttjade de verktyg vi fick för att planera KFUK-KFUMs Scoutförbunds kommande kommunikationsstrategi.

Överhuvudtaget var det en väldigt hektisk vecka med få pauser. Och även när det var paus var det oftast en upplevelse i sig. En typisk måltid satte man sig ner vid slumpmässigt valt bord och insåg ganska snabbt att man var omgiven av tre andra nationaliteter, varav man förstås kände sig tvungen att lära känna alla. Johan säger:
– "Det bästa med Scouterna är att lära känna nya människor". Känns det igen? Själv tycker jag egentligen inte det. Jag hatar att träffa nya människor. Eller jag tror att jag hatar att träffa nya människor, tills jag träffar dem och de visar sig vara de bästa människor jag någonsin träffat. Precis så var The Academy. Jag åkte dit med höga förväntningar på workshops, hoppades på att lära mig saker, och var smått grumpy över att behöva träffa nytt folk. Igen. Nödvändigt ont, liksom. Väl på plats spenderade jag första lunchpausen på att diskutera utbildning och karriärval med en tjeckisk datavetare, medan vi shoppade tandkräm. Det var trevligt. Såklart.
Även om man bortser från de på ett personligt plan trevliga kontakterna, så var människorna på The Academy oerhört intressanta. Som styrelse- och organisationsnörd är det såklart lite av ett himmelrike att komma till The Academy, där det finns fler styrelseledamöter på samma hotell än det finns i hela scoutsverige (nästan). Så fort man nämner ett projekt hemifrån, så fort man försöker skryta om något man klarat av eller gnälla över något som är helt omöjligt, så kommer det någon som redan gjort det gånger tusen och sätter sig mitt emot med ett stort leende och ett päron stort som en ananas. (Jag skojar inte, serbisk frukt är gigantisk!) Om jag tar med mig något hem till Sverige, så är det insikten att man ibland behöver umgås med folk som har samma nördiga detaljintressen som en själv – inte bara "scouter" eller "styrelsemänniskor" eller "folk som förstår datorer", utan "scoutstyrelsemänniskor som förstår datorer".
Johan och Erika vid det svenska bordet på International Evening.
det bjuds på Kalles och Knäckebröd. Och förstås ABBA i bakgrunden.
 
Serbien är förresten ett land fyllt av kulturkrockar med det svenska. De av oss som åt vegetarisk mat fick t.ex. svamprisotto varje måltid fram tills att någon efter halva veckan hade lyckats skaka fram lite bönor. Och linser. Och tofu - allt på samma gång. Under den serbiska kvällen blev vi förresten förevisade ett traditionellt serbiskt bröllop och vi, som kanske tycker det är nedvärderande att bruden i amerikansk tradition ges bort av pappan, ska bara veta att brudgummen i Serbien betalar brudens bror för att kunna fullfölja bröllopet. En annan spännande kulturkrock var avslutningsmiddagen som serverades i ett ombyggt sockerbruk, som sedan blivit teater och sedan gjorts om till partyställe och som låg, att döma av grislukten på väg dit, "in the middle of nowhere" trots att det i verkligheten ändå låg hyfsat centralt i Belgrad (arkitekturen tänker jag för övrigt inte gå in närmre på, men tänk ungefär vart tredje hus modernt, vart tredje hus stereotypiskt sönderbombad öststat och vart tredje hus mysig stuga). Detta sockerbruk/partyställe hade på inga vägar hade varit godkänt för bruk i Sverige sett till antalet lösa bräder i golvet, antalet toaletter ur bruk (och för övrigt helt utan lås) och antalet sladdar som stack ut ur väggen. På detta ställe hade de för övrigt inte heller tillräckligt många stolar för att alla skulle kunna äta samtidigt, så hälften av oss fick äta först (gulasch som vi trodde bara var förrätt, men som senare visade sig vara hela måltiden) och sen resa oss och ge plats åt de övriga.

Erika:
– Vad jag främst tar med mig hem är minnena av mina nya internationella (främst danska) kompisar. Som alltid är det mötena och människorna som gör scoutingen till den fantastiska rörelse som det är. Och minnet av att få stå i centrum på dansgolvet när Morten satte igång en Avicii-låt bara för min skull, eller att få gapskratta tillsammans med Thea åt en sexistisk reklamvideo eller att ge sig ut på en expedition med David i jakt på en Abba-låt - sådana minnen är oslagbara. 
Erika Wernbro o Johan Manner

Fler bilder från veckan:

Mire Åsell och Sandra Ehne håller i workshop om normkritik.
Free Being Me är ett av WAGGGS pågående projekt som handlar om "Empowering girls through improving body confidence and self esteem". Det var en av de mer uppskattade workshopsen. 

Morgonsamling 
"International evening" Alla nationaliteter representerade fick vars ett bord för att ställa ut och bjuda på godsaker!  
Under veckan blev det många timmar sittandes i workshop. Här pratas det som "Succession Planning"

torsdag 13 november 2014

Scouter för bekämpning av Ebola

Sedan början av året har närmare 10 000 människor insjuknat i ebola i de västafrikanska länderna Liberia, Guinea och Sierra Leone. Som scouter och världsmedborgare tar vi förstås ansvar och gör vad vi kan! Genom ett insamlingsinitiativ av NSF kan du bidra till att bekämpa sjukdomen. 


Enligt en rapport i FN har vi till 1 december på oss att bekämpa ebola, innan det blir en för svår och stor uppgift!

Som svar har Nykterhetsrörelsens Scoutförbund startat en insamling var pengarna går oavkortat till Läkare utan gränser arbete för att vårda sjuka och stoppa spridningen. Läs mer om insamlingen och hur du kan donera här.

Du kan också ge ett bidrag till Scouternas världsfonder. 

Genom ett bidrag hjälper du scouterna i Liberia, Guinea och Sierra Leone att bekämpa ebola. Du stöttar scouterna som i sin tur kan hjälpa drabbade scouter och deras omgivning. För att ge ett bidrag till Scouternas världsfonder, sätt in pengarna på Scouternas 90-konto: 90 03 16-1 (plusgiro) eller 900-3161 (bankgiro) och märk betalningen med ”WAGGGS”.

Lokala scouter arbetar för att bekämpa ebola

Scouter (både guides och scouts) i Liberia, Guinea och Sierra Leone arbetar aktivt för att bekämpa sjukdomen genom att sprida information om hur man skyddar sig mot sjukdomen. I Liberia hjälper scouterna också till att dela ut t.ex. mat och hygienprodukter till medlemmar som har påverkats av sjukdomen och till samhällen som blivit isolerade. Genom sina många medlemmar har scoutorganisationerna i de drabbade länderna ett stort nätverk som gör det möjligt att snabbt nå ut till många människor och enkelt sprida förnödenheter till samhällen.
Läs mer om insatserna här

Scouter i Liberia delar ut information om ebola





Scouter i Liberia demonstrerar hur man tar hand om drabbade








tisdag 11 november 2014

Roverprogram på Island!

Den 18 oktober möttes vi, Fredrik Ekstrand och Adam Lundberg, på Arlanda för första gången för att åka till Island för RoverNet. Där skulle vi tillsammans med scouter från hela Europa samtala om varandras roverprogram. När vi landade blåste det, temperaturen var runt nollan och regnet gjorde sig då och då påmint. Vi fick lära oss att om man inte var nöjd med vädret när man är på Island så skulle man vänta fem minuter, då kommer det ett nytt väder.

Under buss färden till scoutcentret Ulfljotsvatni, där Rovermootet skall hållas 2017, fick vi se lite av Reykjavik, tyvärr såg vi inga vulkaner som pyrde men väl några varma källor som bubblade. När vi kom fram presenterade sig alla deltagare från alla länders scoutorganisationer och vi hade lära känna varandra-övningar som ofta slutade i skratt.

På fredagen presenterade alla deltagare sina scoutorganisationers roverprogram. Det var väldigt intressant då vi fick en större inblick hur programmet är utvecklat i de olika länderna. Dagen fortsatte med en hajkeftermiddag där vi valde att ta en paddlingstur vid sjön. På kvällen hade vi vi en liten kulturkväll där alla länder presenterade olika arrangemang, sina scoutorganisationer och specialiteter från deras hemländer.

På lördagen var det workshops hela dagen om hur man utvecklar ett riktigt bra roverarrangemang Vi diskuterade också hur scouterna påverkar i samhället, på olika sätt och hur våra värderingar och tillvägagångssätt är grunden för samhällskonstruktiva medborgare. De pratade också om Roverway som är i Frankrike 2015, där vi fick en liten inblick i hur programmet kommer se ut.

Sedan på eftermiddagen hade vi ett diskussionstorg där vi pratade om rovermentorer för och hur olika länder kan applicera ett nytt program för roverscouter.

Adam Lundberg, Scouternas arrangemangsgrupp