Ny världsstyrelse utsedd i WAGGGS
Valet av ny världsstyrelse är alltid en av höjdpunkterna på de internationella scoutkonferenserna. Det är dessa personer som ska leda organisationen och se till att scouting växer i världen under de tre åren mellan konferenserna, utifrån den strategi och verksamhetsplan som alla länderna beslutar om när de samlas till årsmöte vart tredje år.
WAGGGS mission eller målsättning är att göra det möjligt för flickor och unga kvinnor att utveckla sin fulla potential och bli ansvarstagande världsmedborgare. Därför är det rätt häftigt att se listan med starka och drivna styrelsekandidater från olika delar av världen, som med sina blandade bakgrunder och erfarenheter ska ta sig an de uppgifter och utmaningar WAGGGS står inför.
Nästa gång någon i debatten påstår att det är svårt att hitta kvinnor som är tillräckligt kompetenta för att sitta i styrelser räcker det med att ge dem listan med kandidater till WAGGGS världsstyrelse för att bevisa att de har fel.
Alla 14 kandidaterna hade på olika sätt kunnat bidra till styrelsearbetet och WAGGGS utveckling, men nu handlade det om att välja ut sex av dem för uppdraget. Halva WAGGGS-styrelsen väljs på varje konferens för en period av sex år, medan den andra halvan av styrelsen redan är vald för ytterligare tre år och sitter kvar till nästa konferens.
En av dem som slutade i samband med årets val av ny styrelse var för övrigt svenska Camilla Lindquist. Hon har arbetat mycket med att modernisera WAGGGS organisation, bland annat genom nya stadgar som
|
Tidigare ordförande Nadine El Achy från Libanon ger Camilla medaljen. |
beslutades om på världskonferensen. För sina insatser i styrelsen belönades Camilla med WAGGGS bronsmedalj, organisationens näst högsta utmärkelse – och i den svenska delegationen var vi oerhört stolta när konferensen applåderade Camilla för hennes viktiga arbete.
I den svenska delegationen försökte vi intervjua så många som möjligt av kandidaterna redan före deras korta presentationsrunda på tre minuter vardera på scen. Efter det ställde vi kompletterande frågor till några av kandidaterna innan det var dags att bestämma sig för vilka kandidater vi skulle rösta på. Två namn var dock redan givna, Heidi Jokinen från Finland och Nadine Kaze från Burundi, två personer och länder vi arbetat tätt med sedan länge och vet kan bidra till arbetet i världsstyrelsen på ett bra sätt.
Parallellt med arbetet att sålla fram vilka kandidater vi skulle rösta på pågick också ett arbete med att förhandla om i vilken runda vi skulle rösta på vilken kandidat för att öka chansen att få henne invald. I WAGGGS röstar man nämligen inte på hela styrelsen på en gång, utan om en plats i taget. Tanken är att skapa maximal mångfald i fråga om kompetens, ålder, geografi etc – men baksidan blev att diskussionerna mellan länderna emellanåt handlade mer om vilken runda som var rätt för vilken kandidat, än om vilken kombination av kandidater som skulle utgöra den bästa världsstyrelsen.
Nu blev slutresultatet ändå bra, även om Heidi från Finland tyvärr inte kom in i styrelsen utan fick nöja sig med en plats som första suppleant. Hon kliver alltså in i styrelsen om någon av de ordinarie ledamöterna lämnar återbud till ett styrelsemöte eller tvingas avgå i förtid.
De nya styrelseledamöterna (i den ordning de valdes in) blev: Natasha Hendrick från Australien, Anne Guyaz från Schweiz, Connie Matsui från USA, Nadine Kaze från Burundi, Ana Maria Mideros från Peru och Haifa Ourir från Tunisien. Suppleanter blev Heidi Jokinen från Finland och Lara Tonna från Malta.
Styrelsen väljer sedan ordförande inom sig och utsåg Nicola Grinstead från Storbritannien till uppdraget.
Thomas Frostberg
Scouternas International Commissioner (WOSM)