onsdag 30 juli 2014

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent som är scout!

Youth For Understanding söker värdfamiljer till utbytesstudenterna som kommer till Sverige i augusti!


Årets utbytesstudenter kommer till Sverige den 13:e augusti för att tillbringa ett läsår i Sverige. Studenterna har kommit hit för att lära känna den svenska kulturen, gå i en gymnasieklass och uppleva vardagen hos en svensk familj. YFU söker efter fler familjer som är intresserade av att lära känna en ungdom från ett annat land och få ett spännande år.

En värdfamilj kan se ut på många sätt - man kan vara ensamstående eller storfamilj, man kan bo på landet eller i stan. Det viktigaste är att man är öppen intresserad av att lära känna en ungdom från ett annat land! Läs mer om hur värdfamiljskapet fungerar här och här.

YFU har dessutom placerat flera scouter från hela världen på olika platser i Sverige för ett utbyte. Just nu söker de en plats för Yusuke från Japan i Stockholm med omnejd mellan augusti och januari. 

Yusuke är född 1996 och har varit scout sen han var sju år gammal. Nu är han intresserad av hur det kan vara att vara scout i Sverige och är nyfiken på att lära känna den svenska naturen.

Just nu studerar Yusuke på en teknisk skola och bor på korridor, då skolan ligger långt från hans hemstad. Hans föräldrar har vana av att bo utomlands efter att ha volontärarbetat i Ghana, och uppmuntrar nu Yusuke att åka på ett utbytesår.



Är du nyfiken på att ta emot Yusuke eller en annan utbytesstudent? Skicka in intresseanmälan här på YFUs hemsida här så kommer du att bli kontaktad av YFU under dagarna.


Om Youth For Understanding:
YFU - är en aktiv internationell organisation som i 50 år har jobbat med kulturutbyten för ungdomar i Sverige. YFU Sverige är en religiöst och politiskt obunden förening. Vår organisation bygger på volontärer som på sin fritid engagerar sig i YFU. De allra flesta har själva varit utbytesstudenter eller värdfamiljer och jobbar nu ideellt för att nya familjer och studenter ska få bra upplevelser under sitt utbytesår. Volontärarbetet är oavlönat och gör det möjligt för YFU att stötta studerande och värdfamiljer på en mycket personlig nivå ute i landet.

lördag 26 juli 2014

Skicka in dina bästa bilder till oss!

Har du dokumenterat dina internationella upplevelser i sommar?

Skicka in dina bästa bilder till oss med kort bildbeskrivning till, så dyker det upp på bloggen mot slutet av sommaren!

Mejla dina bilder till: scouterna.interntionellt@gmail.com 

Glömt inte att vi alltid tacksamt tar emot tips och berättelser också.  

söndag 20 juli 2014

Sommarens internationella arrangemang och läger


Sommarens arrangemang är i full gång. Runt om i vårt avlånga land är det läger i detta nu eller också förbereds det för Vilda som snart äger rum. Men även ute i världen är det mycket som händer! Här nedan finner du listat vilka läger och arrangemang som det handlar om och hur man kan följa de i cyberspace. Några arrangemang har redan genomförts men det går förstås bra att läsa om de nu i efterhand också.


Juni

Upptäcktsfärd Norden Norge 16/6 - 30/6 

Läs mer: Blogg


Explorer Belt Ungern 16/6 - 6/7 



Explorer Bellt Österrike 17/6 - 8/7 

Läs mer: Facebook, Blogg


Explorer Belt Slovenien 19/6 - 10/7 

Läs mer: Facebook


Juli

Biscaya Segling Polen 2 - 11/7 

Blogginlägg kommer

WAGGGS Världskonferens i Hong Kong 5-9/7 


Camino 17 - 26/7 

Blogginlägg kommer

Landsmót Skata Jamboree på Island 20-27/7 


Atlantis Finlandssvenska scouter 26 - 2/8 

Följ på: Officiell hemsida, Facebook, Blogg

Augusti

Route Nazionale, superstort roverläger i Italien 1-10/8 

Följ på: Officiell hemsida, blogginlägg kommer

Tett på Asker, internationellt förbundsläger i Norge 2-9/8 

Följ på: Officiell Hemsida,

Vilda 3 - 9/8 

Följ på: Officiell hemsida, Facebok, blogginlägg kommer

Volldampf, Tyskt Nationellt Jamboree 6 - 15/8 

Följ på: Officiell Hemsida, blogginlägg kommer

WOSM Youth forum och världskonferens 4-15/8 

Följ på: Officiell Hemsida, Facebook, blogginlägg kommer

onsdag 16 juli 2014

Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #4

Sista inlägget från WAGGGS världskonferens

Nu har jag kommit hem från Hong Kong till den svenska sommaren igen. Det har varit en intensiv, intrycks full, utmattande och i överlag lyckad vecka på WAGGGS världskonferens och nu är det tid till lite avslutande reflektioner.


Tack!

Först av allt skulle jag vilja säga tack till dem som var med i den svenska delegationen: Ordförande Josefine, Governance expert Marie-Louise, IC Thomas och vice IC Hanna, ni gjorde ett fantastiskt jobb! Den svenska delegationen var, om inte DEN yngsta så i alla fall en av de yngsta men fortfarande en av de mest kompetenta, erfarna, pålästa engagerade och grundliga i sitt arbete. Den svenska delegationen utövade också ett gott värdebaserat ledarskap där vi visade, att om vi bara pratar med varandra, lyssnar, är nyfikna på varandra och anstränger oss lite hittar vi ofta bra lösningar vi kan enas om! Scouterna gör skillnad i världen, och det ska vi vara stolta över!

Vad händer nu?

På konferensen har hänt massor av saker som ni kan läsa i den tidgare inläggen men frågan är vad som händer nu när konferensen är slut. WAGGGS och den nyvalda styrelsen kommer nu arbeta vidare utefter den strategi och de direktiv som beslutats om på konferensen. För mig är det tre saker som stack ut på konferensen och som kommer påverka nästa tre års arbete.

1, Framöver kommer WAGGGS att ha mer fokus på utbildning och träning istället för lobbying och påverkan. WAGGGS representerar över 10 miljoner unga tjejer i världen och har därför haft stor framgång i att påverka den globala agendan, t.ex. i FN. Ensamspel på kampanjer är Stop the Violence eller Free beeing me. På konferensen i år togs dock flera beslut och fördes flera diskussioner som tydligt pekade på mindre ”advocacy” som det heter på engelska och mer fokus på program och utbildning. I Scouterna i Sverige har vi lång tradition av att fokusera på program och utbildning men har de senaste åren också lyckats väl med att påverka i samhället genom t.ex. trygga möten, värsta fördomen o.s.v Scouterna kommer fortsätta att engagera sig i WAGGGS så vi kan bli bättre på både påverkan och på att utveckla, utbilda och träna våra medlemmar.

2, WAGGGS globalt kommer framöver ha ännu mer fokus på hur pojkar och men kan vara med till att uppfylla WAGGGS vision. WAGGGS vision är: ”All girls and young women are valued and take action to change the world.” För oss är det självklart att pojkar och män också har en viktig roll här. Detta är dock långt ifrån självklart I resten av världen.

Jag har inte mött någon I WAGGGS globalt eller I en nationell medlemsorganisation som är emot att pojkar och men deltar däremot är det många som har otroligt svårt att förstå hur det är möjligt. Många lever med en uppfattning om att flickor och pojkar är så fundamental olika att det inte går att vara scouter tillsammans och på samma sätt. Vissa är också rädda för vad som händer med flickorna om för många pojkar kommer med.

Jag tror att vi I Scouterna kan ta nytta av det WAGGGS gör även när vi arbetar med pojkar och men. Ett exempel är programmet Free being me som focuserar på skeva kroppsideal vilket är lika destruktivt for pojkar som för flickor. Och de ledarskapsprogram som WAGGGS arbetar med har hög kvalitet och vi vill gärna erbjuda våra pojkar och män att ta del av det.

Min upplevelse från konferensen är att fler är nyfikna på hur vi gör och vad vi göra I Sverige och Scouterna och hur pojkar eventuellt kan vara med till att bygga ett bättre och mer jämställt samhälle där ALLA är värdesatta och kan förändra världen!

3, Framöver kommer vi ha mer fokus på transparens och involvering i WAGGGS! WAGGGS globalt är inte alltid så transparenta och involverande som vi är vana vid. Dels för att det kan vara väldigt svårt att organisera en organisation med över 10 miljoner medlemmar i hela världen. Hur kommer alla till tals?! Och dels för att vi har olika traditioner för vad som är demokratiskt. Och Dels för att vi i WAGGGS har väldigt lite pengar och därför har vi bara råd att ses VART TREDJE ÅR! till att diskutera, besluta och lyssna på varandra ansikte mot ansikte. Det är en stor utmaning för oss i WAGGGS.

Sverige och scouterna poängterade tydligt på konferenserna att det alltid borde vara medlemmarna som har sista ordet och kan bestämma, oavsett hur komplicerat det må vara. Scouterna kommer också fortsätta att jobba för att hålla kontakt mellan medlemsorganisationer så gott vi kan, nätverka och bidra med svenska kompetenta scouter till WAGGGS arbete på alla nivåer.

Håll utkik efter framtida möjligheter för att delta i arbetet! Och ställ gärna frågor eller kommentera om det är något ni funderar över.

Sommarhälsningar
Ida Krogh Sjöholm


International Comissioner - WAGGGS


Bilder från veckan 

Scouternas International Comissioner Ida läser upp ett statement (ett sorts brev till styrelsen) som hon föreslår de andra konferensedeltagarna skriver under. Brevet handlar om hur arbetet med den nya stadgan ska fortsätta för att vara så demokratiskt och inkluderande som möjligt.













Att vara på konferens kan vara energikrävande och ibland utmattande. Några i delegationen besökte Starbucks för att få lite energipåfyllning.
















En sådan här avancerad manick använde vi för att rösta.

Här sitter alla konferensdeltagare i den stora plena salen med vackra kristallkronor.

















Det serveras ofta väldigt fin mat på konferenserna, här är ett exempel på en sushi meny.










På världsscoutcentret Sangam har man tagit bort storleksetiketterna i sina T-shirts och ersatt dem med "I am extrodinary" eller "I am faboulus" o.s.v Eftersom de inte menar det borde finnas något som är small, medium eller large alla är bara fantastiska.z
















Länkar:

Dokumenten från konferencen 

Stop The violence

Free being me

I-lead

GLOW

WLDP

måndag 14 juli 2014

Explorer Belt Ungern - Gustav berättar



Det är väldigt svårt att göra upplevelsen Explorer Belt Ungern 2014 en rättvisa genom att skriva några snabba ord om det. Genom ett Explorer Belt kommer man så oerhört nära ett land och ett folk, man får lära känna människor och se deras kultur på ett sätt som en vanlig resa aldrig kommer ens i närheten av.


Vi som var med dessa tre veckor i Ungern har fått lära oss otroligt mycket om hur Ungern som land är. Jag ska helt ärligt erkänna att jag knappt visste någonting innan jag åkte, Ungern är liksom inte landet man väljer som fördjupningsarbete i femman (eller när man nu läste om Europas länder). Nu däremot, tycker jag mig ha en ganska bra bild av vad som är Ungern. Kort kan man sammanfatta Ungern som varmt, salami, åkrar, paprika och dålig engelska.

En typisk vandringsdag i Ungern kunde se ut ungefär såhär: Vi vaknar i vårt alldeles för varma tält. Tältet är varmt denna morgon också, eftersom vi igårkväll, precis som kvällen innan det, glömde tänka på att ställa tältet där det kunde tänkas bli skugga morgonen efter. Till frukost serveras (om man har tur att bli serverad frukost av sin värd) salamimackor. Den Ungerska salamin är ofta lite mjukare och röd-orange i färgen av all paprika samt ytterst välsmakande. Efter frukosten väntar avskedet och den språkligt avancerade utmaningen att tacka så mycket för gästfriheten.

Just språket var en genomgående utmaning under vandringen. Endast 13 % av Ungerns befolkning pratar engelska. Dessa 13 % är då unga personer boende i Budapest. Alltså inte de vi stötte på under vår vandring. Visst fanns det en här och där som kunde klämma fram något ord, men överlag var nivån mycket låg. Dock pratar en del av de landsortsborna tyska. Något som vi svenskar i alla fall inte har omöjligt att förstå och kommunicera en aning med. Om ens värd inte visade sig prata någon av ovan nämnda språk blev det ofta jobbiga situationer. Till exempel var jag med om mer än en gång att mina försök att förklara att jag inte
dricker kaffe tolkades som att jag väldigt gärna ville ha kaffet de erbjöd. Helst med stora mängder socker också. Så länge de språkliga förbistringarna håller sig på den nivån är det såklart mest roligt. När vi mötte en person som vi ville söka kontakt med försökte vi oftast först med ”Do you speak english?” När detta inte fungerade (oftast) klämde vi ur oss ett litet ”Sprechen Sie deutsch?”. När inte heller detta gav något resultat hände det att det yttrades ett frustrerat ”Men svenska då?” från vårt håll. Oftast fick det då bli kommunikation med teckenspråk. Man tänker kanske inte på det till vardags, men bara med enkla tecken och pekande kan man få reda på ganska mycket. Ungrare är dessutom extremt kommunikativa, de vill verkligen förstå vad vi menar med våra pekningar och konstiga engelska ord, och göra sig förstådda med sina pekningar och ännu konstigare ungerska ord.



När vi väl krånglat oss genom den språkliga övningen att visa tacksamhet för deras otroliga gästfrihet bar det ut på de ungerska landsvägarna. Vi vandrade genom 
ett landskap som till utseendet mycket liknar Skåne. Det är till den absolut största delen odlat. Skillnaden mot Skåne är att man odlar solrosor istället för raps och majs istället för potatis. Skåne blir aldrig heller så fruktansvärt varmt som det kunde bli vissa dagar. Man inser snabbt att underdagens varmaste delar går det inte att vandra i någon högra hastighet. Dessa timmar då temperaturen ofta överstiger 35° lämpar sig bäst för en paus. Gärna med en glass och budgeten tillät det.


Framåt kvällen då det svalnat en aning i luften började det bli dags att leta efter någonstans att spendera natten. I småbyarna på den ungerska landsbygden är det oerhört populärt att ha hund. Gärna en vakthund, som skäller mycket på stackars svenska scouter. Vart man än gick så hoppade det fram en hund som skällde aggressivt mot oss från sin sida av staketet. Det var stundtals ganska obehagligt och inte direkt en inbjudande atmosfär. När man väl kommit in i ett hem och betraktas som gäst är dock atmosfären en helt annan. Till och med hunden är gästvänlig då. 
Just den enorma gästfriheten som vi mötte är fantastisk. Som gäst gör de verkligen allt för en, vilket är bekvämt men väcker också en del frågor. Hade jag gjort såhär? Hade jag släppt in svettiga illaluktande scouter hemma hos mig, lagat mat till dem, lånat ut handdukar och wi-fi lösenordet? Jag hoppas innerligt att jag hade det, men innan äventyren i Ungern var nog sannolikheten mycket mindre än vad den är idag. Jag har verkligen lärt mig värdet i sann gästfrihet, något som vi i Sverige kanske behöver öva en aning på.
Ytterligare en fundering som uppstår när man bor hemma hos någon är den ekonomiska. Ungern är inte ett särskilt rikt land, 2l Cola kostar 8kr på Coop som exempel för att beskriva prisbilden och lönerna är naturligtvis därefter. Jag hade dessutom turen att få bo hos alla samhällsklasser. När man då ligger där i sitt tält på kvällen efter att ha blivit bjuden på ett skrovmål, alldeles gratis, hände det att jag reflekterade över det faktumet att jag betalat (inte själv som tur var, tack till fonderna som gav mig pengar) mer än vad min värd troligtvis tjänar om året för den här vandringen. Sen kommer jag och ber om att få bo och äta gratis hos dem. Det är en väldigt konstig känsla, som både gör en skamsen och oerhört lycklig för den platsen i världen jag råkar ha turen att vara född på.

Jag och mina två vandringskamrater (vi gick tre större delen av vandringen, av olika anledningar) hade turen att en kväll råka springa rakt in på ett litet scoutläger. Vi reflekterade efteråt över hur oerhört hemma vi kände oss enbart på grund av att de vi hamnade hos hade halsdukar av scout-typ på sig. Direkt kände vi att vi var hemma, typ. Scoutlägret var en häftig upplevelse, vi fick delta både på en ceremoni med halsduksutdelning och invigning av de yngsta scouterna, ett lägerbål med tema drömmar och tidsresor och en massa annat. Vi satt en lång stund och diskuterade skillnaderna mellan svensk och Ungersk scouting med en engelsktalande ledare. I Ungern är rangsystemet mycket tydligare än i Sverige. Olika ledarutbildningar inger direkt olika mycket auktoritet bland de övriga ledarna. Religionen sätter också en större prägel på scoutingen än vad jag som scout utan koppling till någon kristen samverkansorganisation är van vid. Trots dessa skillnader kunde vi konstatera att det mesta var väldigt likt ett svenskt litet läger.


Explorer Belt har fått mig att reflektera väldigt mycket, dels över andras levnadssituationer men nästan ännu mer över min egen. Jag har lärt mig uppskatta mycket i min tillvaro som jag kanske inte såg innan. Dessutom har jag lärt mig oerhört mycket om ett nytt land samt träffat en en massa härliga scouter från hela Sverige.

Så om du får chansen, gå Explorer Belt 2015! Vad jag vet är det UK och Slovakien som står på agendan.


Gustav Hertz

söndag 13 juli 2014

Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #3

Ny världsstyrelse utsedd i WAGGGS

Valet av ny världsstyrelse är alltid en av höjdpunkterna på de internationella scoutkonferenserna. Det är dessa personer som ska leda organisationen och se till att scouting växer i världen under de tre åren mellan konferenserna, utifrån den strategi och verksamhetsplan som alla länderna beslutar om när de samlas till årsmöte vart tredje år.

WAGGGS mission eller målsättning är att göra det möjligt för flickor och unga kvinnor att utveckla sin fulla potential och bli ansvarstagande världsmedborgare. Därför är det rätt häftigt att se listan med starka och drivna styrelsekandidater från olika delar av världen, som med sina blandade bakgrunder och erfarenheter ska ta sig an de uppgifter och utmaningar WAGGGS står inför.

Nästa gång någon i debatten påstår att det är svårt att hitta kvinnor som är tillräckligt kompetenta för att sitta i styrelser räcker det med att ge dem listan med kandidater till WAGGGS världsstyrelse för att bevisa att de har fel.

Alla 14 kandidaterna hade på olika sätt kunnat bidra till styrelsearbetet och WAGGGS utveckling, men nu handlade det om att välja ut sex av dem för uppdraget. Halva WAGGGS-styrelsen väljs på varje konferens för en period av sex år, medan den andra halvan av styrelsen redan är vald för ytterligare tre år och sitter kvar till nästa konferens.

En av dem som slutade i samband med årets val av ny styrelse var för övrigt svenska Camilla Lindquist. Hon har arbetat mycket med att modernisera WAGGGS organisation, bland annat genom nya stadgar som
Tidigare ordförande Nadine El Achy
från Libanon ger Camilla medaljen.
beslutades om på världskonferensen. För sina insatser i styrelsen belönades Camilla med WAGGGS bronsmedalj, organisationens näst högsta utmärkelse – och i den svenska delegationen var vi oerhört stolta när konferensen applåderade Camilla för hennes viktiga arbete.

I den svenska delegationen försökte vi intervjua så många som möjligt av kandidaterna redan före deras korta presentationsrunda på tre minuter vardera på scen. Efter det ställde vi kompletterande frågor till några av kandidaterna innan det var dags att bestämma sig för vilka kandidater vi skulle rösta på. Två namn var dock redan givna, Heidi Jokinen från Finland och Nadine Kaze från Burundi, två personer och länder vi arbetat tätt med sedan länge och vet kan bidra till arbetet i världsstyrelsen på ett bra sätt.

Parallellt med arbetet att sålla fram vilka kandidater vi skulle rösta på pågick också ett arbete med att förhandla om i vilken runda vi skulle rösta på vilken kandidat för att öka chansen att få henne invald. I WAGGGS röstar man nämligen inte på hela styrelsen på en gång, utan om en plats i taget. Tanken är att skapa maximal mångfald i fråga om kompetens, ålder, geografi etc – men baksidan blev att diskussionerna mellan länderna emellanåt handlade mer om vilken runda som var rätt för vilken kandidat, än om vilken kombination av kandidater som skulle utgöra den bästa världsstyrelsen.

Nu blev slutresultatet ändå bra, även om Heidi från Finland tyvärr inte kom in i styrelsen utan fick nöja sig med en plats som första suppleant. Hon kliver alltså in i styrelsen om någon av de ordinarie ledamöterna lämnar återbud till ett styrelsemöte eller tvingas avgå i förtid.




















De nya styrelseledamöterna (i den ordning de valdes in) blev: Natasha Hendrick från Australien, Anne Guyaz från Schweiz, Connie Matsui från USA, Nadine Kaze från Burundi, Ana Maria Mideros från Peru och Haifa Ourir från Tunisien. Suppleanter blev Heidi Jokinen från Finland och Lara Tonna från Malta.

Styrelsen väljer sedan ordförande inom sig och utsåg Nicola Grinstead från Storbritannien till uppdraget.

Thomas Frostberg
Scouternas International Commissioner (WOSM)

onsdag 9 juli 2014

Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #2

Andra dagen på WAGGGS världskonferens bestod av många olika sorters möten. En stor del av dagen spenderades i plenum. Där fick vi bland annat lyssna på när världsstyrelsen i allmänhet, och svenska scouten och styrelseledamoten Camilla Lindquist i synnerhet, presenterade WAGGGS nya stadgar. Det är ett hett ämne under den här konferensen, bland annat för att organisationen för första gången har möjlighet att bli en egen juridisk person. Just nu kan inte WAGGGS anställa personal, äga byggnader eller skriva avtal, så det har andra lösningar för tillfället. Men att bli en så kallad charity organization skulle också innebära att våra stadgar måste godkännas av den brittiska staten på ett annat sätt och bli svårare att ändra, så det finns för- och nackdelar.

Eftersom det är val till världsstyrelsen under tisdag förmiddag var det här också den stora dagen för att promota den kandidat vi stöttar, Heidi från Finland. Vi försöker också träffa alla andra kandidater och intervjua dem, så att vi ska kunna rösta in så bra kandidater som möjligt. Sen blir det också en del taktik och prat med de andra länderna om vilka kandidater de stöttar eller kommer rösta på. Det är riktigt roligt att se hur alla turer går, och hur det komplicerade röstningssystemet skapar massor av konspirationer. Men det får morgondagens bloggare skriva om!

Under kvällen fick vi chans att speed-dejta alla kandidater. Att höra alla andra länder ställa sina frågor ger också större förståelse för mångfalden i scoutvärlden - vilka frågor som är viktiga för andra medlemsländer. Att vi får chansen att prata om ungt ledarskap och att inte bara ha tjejer i verksamheten ökar ger också andra perspektiv till andra länder.

På kvällen hölls olika seminarier om projekt som görs inom WAGGGS. Här hörde vi till exempel Nina Fleck, Sveriges kandidat i Europastyrelsen, prata om killars och mäns roll i jämställdhetsarbete, ett pass om ungdomsinflytande och WAGGGS högsta ledarskapsutbildning WLDP.

Från den här dagen tar jag allra mest med mig det globala perspektivet - hur olika våra länder jobbar, men att alla ändå bygger sin verksamhet på samma idé.

Luftkonditionerade hälsningar från Hongkong!
Josefine


I stund då vi publicerar kan bekräftas att Heidi blev invald i World Board som suppleant!

tisdag 8 juli 2014

Svenska delegationen på Wagggs världskonferens i Hong Kong #1

Det är måndag morgon på WAGGGS Världskonferens och vi är inne på dag två i plenum. För att pigga upp oss inleddes sessionen med WAGGGS världssång. Även om det kanske inte är något man gör till vardags är det ändå en särskild känsla när kvinnor från hela världen samlas och tillsammans diskuterar vår gemensamma framtid. Guiding och Scouting är verkligen en fredsrörelse!

Konferensen är nu också officiellt invigd och igång, diskussionerna flödar och här kommer en kort inblick i hur gårdagen var här på Hotel Regal Airport i Hongkong.

Vi startade dagen med en nordisk frukost där vi fick möjlighet att träffa alla nordiska delegater. Heidi från Finland, som är kandidat till världsstyrelsen, presenterade sig och berättade lite om vad hon står för.

Dagen har också inneburit test av det elektroniska röstningssystemet, som funkade på förmiddagen, men inte på eftermiddagen, så nu får vi nog användning för röstkorten ändå. Scouterna blev också under dagen officiellt godkända som just Scouterna internationellt istället för The Swedish Guide and Scout Council och Ida och Josefin fick ta emot diplom och panda på scenen under kvällens öppningscermoni!

Dagen avslutades med den redan nämnda trevliga men långa öppningsceremonin. Det hela började med i runda slängar tio tal och avslöstes sedan av asiatisk underhållning. En av kvällens inslag var ett pojkband (med riktigt duktiga sångare) som sjöng ABBA-medley till en karaekoebakgrund. TIll detta avnjöt vi en uppsjö av olika rätter från Hongkong och fick möjlighet att prata med Guides och Scouts från hela världen. Själv satt jag mellan en kvinna från Katalonien och en från norra Kanada.

Sammanfattningsvis en bra konferensdag med mycket diskussioner!
Vill du veta mer? Det går bra att följa konferensen under hashtagen #35WoCo

/ Hanna Landquist, Vice IC  
Scouternas ordförande Josefine Larsson och International Commissioner Ida Krogh Sjöholm i Plenum

lördag 5 juli 2014

Ny information för Ung i Norden

Ung i Norden är ett nordiskt arrangemang för unga Scoutledare från alla de nordiska länderna. Det arrangeras vartannat år någonstans i Norden. I år är Norge värdland och Ung i Norden kommer att arrangeras i närheten av Oslo.

Arrangemanget är en bra möjlighet till att få en internationell upplevelse och knyta kontanter med scouter i de andra nordiska länderna.

Ung i Norden arrangeras den 2-5 oktober 2014. Det kostar 2000 NOK (cirka 2200 SEK) plus kostnaderna för resa till och från Oslo att delta.

Ung i Norden är ett viktigt arrangemang för vårt nordiska samarbete och därför bör Scouterna ha minst två representanter på plats. Scouterna kommer därför att täcka kostnaderna för deltagaravgift och resa för två personer, men har möjlighet att skicka fler personer som står för sina kostnader själva.

Som deltagare ska du vara mellan 17 och 23 år och vara aktiv scout i Sverige på kår- distrikts- eller nationell nivå inom Scouterna eller någon samverkansorganisation. Du ska kunna kommunicera på skandinaviska (svenska, danska eller norska) samt på engelska.

För att ansöka om att åka skriver du en presentation om vem du är och varför du vill vara med på Ung i Norden och skickar den till international.secretary@scouterna.se. Ange även om du har möjlighet att ordna finansiering själv eller om du vill ansöka om att Scouterna står för kostnaderna. Observera att det inte är någon garanti att du kommer kunna få åka även om du ordnar finansieringen själv, Sverige har ett begränsat antal platser att tillsätta.

Din ansökan skall vara inskickad senast den 7 augusti 2014.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Martin Persson, Vice International Commissioner på mail martin.persson@scouterna.se, eller telefon 070-299 36 66.