Vi fick tillfälle att ställa några frågor till Cecilia Wesslén som är en del av WAGGGS-delegationen på klimatkonferensen, COP 19, i Warszawa:
Hur ser en dag ut för er på COP 19?
En vanlig dag för oss i WAGGGS-delegation ser ungefär ut så här:
8.00 Möte med
YOUNGO - the youth constituency. Alla ungdomsorganisationerna träffas och ger varandra en uppdatering om vad som pågår i de olika arbetsgrupperna. Vi går även igenom dagens program.
9.00 Möte med
Woman and Gender Constituency - här diskuteras frågor som framförallt berör jämställdhet och kvinnors rättigheter i dessa förhandlingar. Vi går igenom hur långt vi har kommit i vårt lobbyarbete och får en uppdatering om vilka events som är på gång.
10.00 Daily tck -
The Global Call for Climate Action ger oss en uppdatering om vad som pågår i de stora förhandlingarna. Detta är även ett tillfälle för de olika frivilligorganisationerna att berätta om sina projekt, actions eller side events som man vill ha hjälp med eller bara deltagare till.
11.00 Möte med
YOUNGOs arbetsgrupp om Capacity Building (CB). WAGGGS leder mötet och går igenom vad som har hänt hittills. Vi diskuterar lobby-strategier för att få kontakt med olika förhandlare och förbereder tal (intervention) inför nästa förhandlingsmöte.
12.00 Lunch förhoppningsvis. Vi fortsätter jobba på texter inför kommande möten. Försöker få kontakt med folk för att ta reda på när och var nästa förhandlingsmöte om CB kommer vara.
13.15 Sido-event om unga och utbildning.
15.00 Förhandlingsmöte om CB. Vi väntar utanför och fråga försiktigt om vi skulle kunna få vara med och observera mötet. Vi blir inbjudna och även frågade om vi skulle vilja göra ett statement. Vi håller ett tal i början på mötet och sitter därefter tysta och lyssnar på förhandlingarna. Samtidigt håller vi oss uppdaterade på mail om något annat intressant skulle dyka upp.
18.00 De bestämmer sig för att ta upp CB-förhandlingar dagen efter igen.
19.00 Förhandlingarna kring
Artikel 6 om Public Participation och Access to Information tas upp igen. Vi blir inbjudna och gör ett nytt statement i början av mötet. Förhandlingar pågår resten av kvällen.
21.00 Daily debrief med WAGGGS delegation. Vi går igenom vad som har hänt under dagen och förbereder nästa dag. Jag får höra lite mer om vad WAGGGS Actiongrupp och Kommunikationsgrupp har jobbat med under dagen.
22.00 Middag på stan.
23.00 Planerar actions, skriver bloggar, förbereder intervjuer och går igenom alla mail som har kommit in under dagen.
Hur påverkar den naturkatastrof som drabbade Filippinerna i förra veckan förhandlingarna på konferensen?
Naturkatastrofen i Filippinerna påverkar definitivt förhandlingarna. När konferensen öppnades förra måndagen höll Yeb Sano, som är chefsförhandlare för Filippinerna, ett väldigt gripande tal. Hans familj drabbades av typhonen och han avslutade sitt tal med att berätta att han kommer frivilligt fasta tills vi når ett rättvist klimatavtal. Det blev verkligen påtagligt när Yeb påpekade hur vårt själviska konsumtionssamhälle påverkar livet för flera tusentals människor i andra delar av världen. Nu är det flera organisationer som visar solidaritet tillsammans med Filippinerna och vissa fastar t.o.m tillsammans med Yeb Sano. Filippinerna används också som exempel när man diskuterar ”Loss and Damage” som handlar om mer än bara vanligt biståndsarbete, men även om hur man ska kunna bygga upp en infrastruktur som har drabbat av klimatförändringar, vem som är ansvarig och vilka som ska betala.
Hur är WAGGGS-delegationen med och påverkar förhandlingarna? - Vad har ni kunnat göra hittills?
Under första veckan har WAGGGS följt förhandlingarna som handlar om andra delen av Article 6 – public participation, public access to information och international cooperation. Vi gav flera interventions under veckan och försökte poängtera vikten av att inkludera unga människor och hur vi kan bidra till processen. Förhandlingarna handlar om när man ska anordna en workshop om detta, antigen i Bonn i sommar eller på nästa COP. Vi ville helst att det skulle vara på COP – för att så många som möjlig ska kunna delta. De flesta länderna lyssnade på oss, men tyvärr var det en stark grupp av länder som inte gick med på det. Vi fick i alla fall in i texten att youth och gender ska ses som självklara delar när man bjuden in allmänheten till denna workshop.
Vi följde även förhandlingarna kring Capacity Building som handlar om att få tillgång till kunskap, verktyg, vetenskap och hur den politiska processen fungerar, för att ha en möjlighet att faktiskt kunna påverka sitt liv och de besluts som tas. Här hade WAGGGS en väldigt aktiv roll och vi fick i princip en lika stor plats som de andra förhandlarna, då vi gavs möjligheten att göra fler interventions och länderna förväntade sig nästan att vi skulle ha något nytt att säga varje dag.
Denna vecka följer vi förhandlingarna kring Gender Policy. Här har WAGGGS återigen tagit på sig en ledande roll i YOUNGOs arbetsgrupp. Vi är dessutom närvarande på Gender-möten varje morgon och skapar relationer med andra organisationer som prioriterar dessa frågor. På COP förra året togs en stort och mycket viktigt beslut, då man kom överens om att man skulle försöka öka balansen mellan män och kvinnor i de nationella delegationerna på dessa konferenser. Detta måste nu följas upp. I år har vi ca 33% kvinnliga deltagare (jämfört med 31% förra året). Men det handlar om mer än bara en siffra. Vi måste också bygga upp kunskapen och färdigheterna hos de kvinnor som skulle ta en aktiv roll i förhandlingarna. Detta är viktigt eftersom flickor och kvinnor är de som oftast drabbas hårdast av klimatförändringarna idag och vi tror att de skulle kunna bidra med nya idéer och tankar i klimatförhandlingarna.
Hur långt har ni kommit i förhandlingarna, verkar det som att beslutsfattarna kommer överens?
|
Cecilia gör en intervention på förhandlingarna
om Capacity Building. |
Tyvärr har inte förhandlingar kommit mycket längre i år. I år handlar COP framförallt om finans och Loss and Damage. Även om man verkar vara någorlunda överens om hur strukturen kring detta ska se ut, så står fonderna mer eller mindre fortfarande tomma.
När det gäller de minskade utsläppen har det förvånansvärt kommit 2 förslag från Japan och Australien som säger att de snarare kommer ÖKA sina utsläpp de kommande åren. Japan behöver göra detta för att bli av med sin kärnkraft och Australien har en ny regering som är full av skeptiker. Annars handlar förhandlingarna mycket om hur avtalet, som alla länder har gått med på att skriva under och som läggs fram i Paris om 2 år, ska se ut.
Vad tycker du själv, tas IPCC rapport på allvar? - Tror du att du kommer att känna dig tillfredsställd med de avtal ni kommer fram till?
Jo, jag tycker ändå att de flesta länderna verkar ta vetenskapen seriöst. Frågan är bara om alla förstår hur bråttom det är. Även om man inser allvaret i situationen, så finns det fortfarande en utmaning i att se hur man faktiskt ska kunna lösa detta. Det som krävs är en stor omställning av hela samhällsstrukturen och det är naturligtvis inte något som bara sker över en natt, men ju längre vi väntar desto svårare kommer det bli och desto värre blir konsekvenserna. För oss som lever i den rika delen av världen, så måste det helt enkelt bli både socialt och ekonomiskt lönsamt att välja den hållbara livsstilen. Jag tror definitivt att vi kommer ha ett nytt avtal till 2015, men frågan är hur starkt det kommer vara och hur vi går vidare därifrån.