fredag 26 juli 2013

# 2 Explorer Belt BeNeLux - "På Luffen" Hanna och Johanna berättar

Som många andra EB-deltagare spenderar vi dagen vandrandes. Vi är inne på andra dygnet och ryggsäckarna skaver lika mycket som tanken om vad som ska bli vårt hem till natten. 
Efter att ha vaknat av musik på högsta volym hos en
barnfamilj i Luxemburg traskar vi iväg tidigare än någonsin i morgondimman.
Vi anländer till en by som heter Grupont vid sexsnåret. Utan vidare funderingar gör vi som vi blivit tipsade: vi går fram till första bästa människa som står vid sitt garage med sin stora gräsmatta utbredd bakom sig och frågar om tältplats. Den unga mannen försvinner iväg en stund och en äldre herre dyker upp i dörröppningen, vi ler och han nickar medgivande. Vi blir visade en gräsplätt och när mannen försvunnit gör vi en highfive, men vi blir nästan påkomna med denna segergest när han återvänder och får fram det härliga ordet ”bedroom?”. Vi nickar ivrigt och liksom kastar ”merci”n på honom. Att sova inne hos människor har vi hört att andra som gått EB har fått göra, men att vi skulle få det tog vi aldrig som en självklarhet.
Väl inne slutade vi aldrig att häpnas över deras otroliga förmåga att få oss att känna oss välkomna. Vi fick ett sovrum, vi fick ett badrum och vi fick tvål och handdukar. Sedan sade de ”middag om fem!”. Det kändes minst sagt som att de varit med om att ta hand om främlingar förut. Vi satte oss vid bordet som fylldes av tre generationer och försökte kommunicera på franska med den nyfikna familjen.

När vi var mätta, rena och trötta låg vi och njöt i de mjuka sängarna innan sömnen omslöt oss. 

Hos familjen Annorlunda fick vi vila upp våra
utpumpade kroppar och vi bara mådde helt enkelt.
Utsövda går vi in i köket för att tacka och ge oss av men tji fick vi för där stod det dukat för två och de skyndar upp för att plocka fram flingor, mjölk, kaffe, hagelslag (strössel till mackan) och allt man kan önska. Återigen regnar det ”merci”n över dem och vi ler bäst vi kan för att visa hur tacksamma vi är för alltsammans.

Dagen som sedan låg framför oss kändes som en baggis när vi traskade från familjen som vi kom att kalla ”Familjen Annorlunda” (eftersom de var så otroligt många). Uppfyllda och inspirerade av deras givmildhet och skicklighet i att ta hand om främlingar, tänkte vi att det här bara kan vara en engångsföreteelse. Att vi hade sån här tur på ett så tidigt stadium i resan tänkte vi skulle innebära att resans lyx- och tur-dos var uppfylld. Vi trodde aldrig att vi skulle få uppleva något liknade längs resan.


Det visade sig att vi hade riktigt fel och fick sova inne nio av tio nätter. Vi övernattade i allt från fräscha sovrum till en lagom nerskitad spilta. Då spridningen mellan våra boenden var stor försvann instinkten att jämföra och bedöma de olika sovplatserna. Ingen natt var den andra lik och det gjorde att allt var fantastiskt på sitt sätt. 

Bonden har bäddat för oss bredvid sina något skräckinjagande
Belgian blues.
På resan lärde vi oss att det är när människor gör sitt bästa för att hjälpa som man blir som tacksammast. Exakt vad det är man erbjuder, i vilken omfattning har en mycket mindre betydelse. Eftersom alla tio familjerna gjorde en ansträngning för att hjälpa två främmande människor blev de något alldeles speciellt i våra ögon varje gång. Trots att det kan kännas som att man tränger sig på i många lägen vill de allra flesta hjälpa människor, kända som okända, så länge de vet hur de ska göra det.

Detta är en, bland väldigt många, lärdomar vi tar med oss från Explorer Belt. Vi rekommenderar alla att åka på den här resan och känna på hur det är att vara på luffen, dels för att njuta av att bli omhändertagen, men också för att inse hur mycket man uppskattar generösitet och medmänsklighet och på så sätt uppmuntras att hjälpa andra.

                                             // Johanna Ramberg och Hanna Shück

#1 Explorer Belt BeNeLux - "Äventyr som alla bör få uppleva!" Rebecca berättar

Jag hör inte längre fågelsången, allt jag hör är mitt bultande hjärta, slag för slag. Riktigt känner en svettdroppes färd längst med min ryggrad. Blodsmaken i munnen.
"Jag vill dööö" ropar jag ut i den fridfulla, luxemburgiska skogen. Till svar får jag av min parkamrat som hunnit flera meter framför mig:
"Becco, det är ju coolt!"
Det är nu så brant att jag är tvungen att krypa för att inte ramla baklänges, lutar jag mig bakåt för mycket med den packningen som jag har på ryggen vet jag att det är kört.
"Nej, det är inte coolt! Det är fruktansvärt!" skriker jag tillbaka samtidigt som jag om och om igen ställer mig frågan varför vi valde den här vägen.

När vi en stund senare nått toppen av mardrömsbacken och jag fått tillbaka andan och livslusten ser jag mig omkring och kan inte låta bli att utbrista:
"Det är ju hur coolt som helst!"


Vi befann oss över trädtopparna och med solen i ögonen såg vi ut över staden som vi några timmar tidigare befunnit oss i. Det kändes mäktigt. En känsla som inte kan beskrivas. Samma känsla som jag har varje gång jag tänker tillbaka på vår upplevelse, vårt Explorer Belt.

Det mesta var någon gång jobbigt. Att gå vidare trots att fötterna bultar. Att ta på sig den ibland alldeles för tunga packningen. Att läsa och förstå sig på kartan som inte alls verkade logisk. Att komma på vad man skulle laga för mat. Att hitta någonstans att bo när kvällen närmade sig. Att försöka kommunicera med människor som bara pratade franska när man själv inte gjorde det. Men samtidigt var det även det som gjorde EB så oerhört roligt och unikt.

Här besöker vi en skola och skapar ett konstverk
tillsammans med eleverna. De tyckte det var riktig
spännande med svenska scouter på besök!
Så pass mycket att jag och min parkamrat Moa som skadade foten när vi knappt kommit halvvägs valde att fortsätta sista EB-halvan utan tält, hon med kryckor och jag med packning för båda. Folk vi träffade tyckte att vi var galna, undrade varför vi inte bara hoppade av istället?! Men när vi fick chansen var det ingen tvivlan om att vi ville fortsätta, trots att vi visste hur jobbigt det hade varit och hur mycket jobbigare det skulle bli. För vi kunde se tillbaka på hur kul vi haft det och allt vi upplevt och kunde bara föreställa oss hur mycket mer äventyr vi hade framför oss. Och inte en enda gång ångrade vi oss.

EB var precis som livet, det blir vad man gör det till. Även ett levande bevis på att man aldrig ska ge upp. För trots att vägen dit var jobbig så är känslan att befinna sig över trädtopparna, bland stjärnorna, värt det. Så trots det att EB kan låta skrämmande jobbigt är det ett otroligt lärorikt, meningsfullt och inte minst ett fantastiskt roligt äventyr som alla bör få uppleva!

160 kilometer gångna och ÄNTLIGEN framme vid målgången Beaufort i östra Luxemburg.

/ Rebecca Söderberg, som gick EB med Moa Lardner

tisdag 23 juli 2013

Vår kung och drottning har besökt BSAs nationella jamboree

Under helgen har Kungen och Drottningen besökt West Virginia, USA och Boy Scouts of Americas nya lägerplats The Summit. Kungaparet fick en rundvandring på lägerområdet, som också kommer att vara platsen för 2019 års World Scout Jamboree.

Kungen och Drottningen fick en rundtur på Boy Scouts of Americas nya lägerplats The Summit i West Virginia, där de amerikanska scouterna just nu håller nationell jamboree med 40.000 deltagare (foto: Thomas Frostberg).


Kungen guidades runt lägerområdet av Eva-Marie Johansson,
svensk scout från Trollhättan som är funktionär på lägret 
(foto: Thomas Frostberg).
De guidades runt av den svenska scouten Eva-Marie Johansson från Trollhättan och träffade bland andra amerikanska scouter som återvänt från en hajk.

Under rundturen på Boy Scouts of Americas nationella storläger i West Virginia, möter Kungen
scouter som just kommit tillbaka från en hajk och som berättar om sina upplevelser 
(foto: Thomas Frostberg).

Kungen och Drottningen tilldelades, vid besöket på Boy Scouts of Americas storläger,
det internationella aktivitetsmärket av den amerikanska funktionären Patrick Claytor 
(foto: Thomas Frostberg)
På lördagen framträdde Kungen på stora scenen inför de 40.000 scouterna på
lägret och körde sitt numera klassiska nummer i scoutsammanhang: Raketen! Han vinkade också från scen till den grupp svenska scouter som deltar i lägret och bad dem hjälpa till att få igång hela publiken.

Den svenska delegationen består av 8 scouter och 2 ledare
(foto: Oskar Larsson Jarl).
De svenska scouterna hjälpte kungen att dra igång "raketen" på plats
(foto: Oskar Larsson Jarl).
Förutom besöket på lägerplatsen deltog kungaparet också i en fundraisingaktivitet för World Scout Foundation, där Kungen är hedersordförande. Ett drygt 20-tal personer välkomnades som nya Baden Powell Fellows, det samlingsnamn som används för personer som stöttar scoutrörelsens internationella utveckling finansiellt. I dag finns över 2.000 Baden Powell Fellows runt om i världen, varav ett drygt hundratal i Sverige.

onsdag 17 juli 2013

Sommarens internationella arrangemang är i full gång!

Mitt i sommaren är det så klart många internationella arrangemang på gång. Vissa har redan avslutats och andra startar senare. Om du själv tyvärr inte har möjlighet att följa med på några av dessa äventyr, eller kanske bara vill läsa mer om dem, så kan vi rekommendera att titta in på respektive blogg eller Facebooksida. Njut och bli inspirerad!

Upptäcktsfärd Norden Island - pågick under Juni månad. Här kan du läsa deras Blogg.

Explorer Belt Benelux - pågick också under Juni månad. På deras Facebook sida finns bilder och berättelser.

Explorer Belt Schweiz - pågår just nu! Deras Facebook sida uppdateras löpande.

BSA jamboree i West Virginia, USA - pågår just nu! Följ med genom Bloggen.

Rover Scoot Moot i Kanada - startar senare i Juli månad. Här finns deras Facebook sida.


måndag 15 juli 2013

Open call – Vill du engagera dig i en arbetsgrupp inom WAGGGS eller WOSM på Europanivå?

Vi söker personer med erfarenheter inom områden som medlemsutveckling, organisationsutveckling, ungdomsinflytande, finans eller mångfaldsarbete samt personer som är intresserade av att testa på hur det är att arbeta i ett internationellt team med övergripande frågor för Scouting. 
Du bör ha erfarenhet av att arbeta med frågor på en övergripande strategisk nivå inom scouterna, exempelvis i en styrelse på regional eller nationell nivå, haft en ledande position i ett större projekt, arbetat i en nationell arbetsgrupp eller något annat liknande.
Är det här något som låter intressant? Skriv i så fall ett mail till international.secretary@scouterna.se och beskriv dig själv lite kort, vilka erfarenheter du har som du tror skulle vara relevanta samt vilka områden du skulle vara intresserad av att arbeta med i en internationell arbetsgrupp. När det är dags att lämna in nomineringar till WAGGGS och WOSM kommer vi att kontakta dig och be om mer specifik information och även informera mer exakt om vilka uppdrag som finns inom arbetsgrupperna.
Nomineringarna kommer att skickas in i månadsskiftet augusti/september, innan dess behöver vi din intresseanmälan. Har du frågor? Kontakta Martin Persson, Vice International Commissioner på Scouterna,martin.persson@scouterna.se

söndag 14 juli 2013

10th Euro Arab Meeting


Årets Euro-Arab Meeting, det tionde i ordningen, hölls i Rom i Italien. Syftet till Euro-Arab Meeting är att upprätthålla goda relationer mellan WOSM:s Europaregion och Arabregion, diskutera partnerskap mellan regionerna och diskutera de olika utmaningar scoutorganisationer står inför i de båda regionerna. Totalt deltog representanter från 18 länder i diskussionerna under helgen, samt ett antal representanter från WOSM:s Europaregion.

Ett av målen för mötet är, förutom erfarenhetsutbyte och kontaktknytande, att påverka dels scoutregionerna och dels nationella organisationer i hur vi arbetar med samarbete mellan regionerna eller mellan länder i regionerna. För detta skrevs en deklaration med uppmaningar till dels ländernas scoutorganisationer och dels uppmaningar till den centrala ledningen i regionerna. Ett viktigt konstaterande i denna deklaration handlar om hur viktigt det är att unga människor ges möjlighet till utbyten mellan kulturer och att de unga ska sättas i fokus vid olika typer av utbytesprojekt mellan Europa och Arabregionen. Det är även viktigt att unga är en aktiv del av att sätta spelreglerna för hur olika utbyten och partnerskap ska vara utformade.

Det var ett viktigt steg att understryka hur viktigt det är att unga människor i scoutrörelsen får möjlighet att träffas och nätverka mellan olika kulturer, detta är något som på lång sikt kan bidra till bättre samarbete och bättre förståelse mellan länder och understryker att scouting ska vara en rörelse av och för unga människor. Något vi i Sverige jobbat aktivt med under lång tid men som inte är lika självklart på andra håll i världen! 

Deltagarna, Euro Arab Meeting 2013

fredag 12 juli 2013

Missa inte chansen att diskutera ledarskap inom scouting på global nivå!

De flesta är överens om att Scoutprogrammet är ett bra sätt att träna sig i ledarskap. Men VAD är det egentligen i Scouting som skapar bra ledare? Och vad menar vi egentligen när vi säger ledarskap i Scouterna?

Är det samma sak som på jobbet/fotbollslaget/skolan eller är det något annat? Är du nyfiken på hur folk ser på ledarskap och scouting i andra länder? Vill du göra din röst hörd från ett svenskt perspektiv och låta en scout i Indonesien ta del av dina tankar?

Spana in världscoutorganisationen WOSMs fokusgrupp 21st Century Leadership på Facebook och ta del av diskussionerna. Kanske har du en åsikt om vad inkluderande värderingar är och att Scouterna inte har någon avbytarbänk? Du göra din röst hörd specifikt här

Har du några funderingar eller specifika frågor kan du också höra av dig till Patrik Hedljung som tidigare arbetet med Scouternas utbildning Värdebaserat Ledarskap men som nu jobbar med 21st Century Leadership. Du når honom på patrik.hedljung@scout.org

torsdag 4 juli 2013

Du kan representera WAGGGS på FNs klimatkonferens COP19 i Warszawa!

Om du brinner för miljö-och klimatfrågor och är intresserad av att påverka politikerna på plats, så är det här ett möjlighet för dig! Följ med WAGGGS till Polen i November för att vara med om ett äventyr som du kanske aldrig har upplevt tidigare. I samma korridorerna som världens ledare samlas vi för att visa vad som viktigt för unga idag och kanske framförallt vad som är viktigt för våra flickor. Unga kvinnor idag är de som drabbas värst av klimatförändringarna. I fattiga länder är det ofta de som stannar hemma för att ta hand om sina barn och göra mat. När naturkatastroferna slår till är det hushållen som drabbas, barn och kvinnor, och de kan ofta inte försvara sig för att de inte har fått någon utbildning. Detta och mycket mer jobbar WAGGGS med på FN-konferensen. WAGGGS har deltagit på FNs klimatkonferenser sedan 2009 i Köpenhamn och har ett väldigt bra rykte bland många för att vara engagerade, positiva, inflytelserika och för att höja röster för alla barn och unga människor runt om i världen.

WAGGGS vill att alla världens länder kommer överens om ett avtal som är rättvist och lagligt bindande och som hindrar alla människor från att släppa ut alldeles för mycket växthusgaser. Vi vill ha en värld där vi kan växa upp och där våra barn kan leva utan att behöva oroa sig för klimatet och naturen. Vi vill också att unga människor, som är framtidens ledare, redan idag får chansen att påverka och säga till.

Nu har du chansen att höja din röst. Om du vill tala för WAGGGS alla 10 miljoner medlemmar på en internationell konferens och vara med och påverka för att göra en skillnad, då ska du söka till WAGGGS internationella delegation. Tillsammans med tjejer från hela världen kommer ni att arbeta fram en strategi och en plan för hur ni bäst kommer höras på konferensen. Du kommer inte bara träffa ledare och politiker från Sverige och andra länder, men också många andra ungdomsorganisationer som bryr sig om miljön. Du kommer utöka ditt nätverk och träffa människor som du sent kommer glömma.

Gå in på WAGGGS hemsida och fyll i ansökningsformuläret! Skicka det sedan till vår Internationella Sekreterare på international.secretary@scouterna.se

Våra International Commissioners kommer sedan välja ut en person som Sverige nominerar och skickar ansökan till WAGGGS. Där görs sedan en ny uttagning till den internationella delegationen. Det innebär alltså inte att den person som blir nominerad från Sverige automatiskt får en plats i delegationen, besked om detta kommer senare i höst. Eftersom WAGGGS har en deadline den 28 juli, vill vi i Sverige ha din ansökan senast den 21 juli, för att hinna göra ett urval.

I den internationella delegationen kommer också Cecilia Wesslén från Sverige vara med. Hon var deltagare på COP18 i Qatar förra året och i år åker hon som delegation coordinator från WAGGGS.

Har du frågor kring upplägget på konferensen eller liknande är du välkommen att höra av dig till Cecilia Wesslén (cecilia.wesslen@scouterna.se). För frågor gällande ansökningsprocessen eller liknande är du välkommen att höra av dig till Martin Persson, Vice International Commissioner (martin.persson@scouterna.se).

Sök nu!