fredag 19 april 2013

Scouter i Sverige stöttar scouts och guides arbete i flyktingläger i Stora Sjöregionen

I Demokratiska republiken Kongo pågår just nu en av vår tids värsta humanitära katastrofer. Konflikterna i landet har drabbat den civila befolkningen hårt och FN beräknar att drygt två miljoner människor tvingats fly från sina hem. Många av dem lever nu i flyktingläger kring staden Goma, men vardagen i lägret är långt ifrån trygg, barn och unga utsätts för övergrepp, inklusive sexuellt våld, kränkningar och attacker.

Scouts och guides i regionen har sett möjligheten att göra en insats och stöttar barn och familjer i flyktinglägret Mugunga II i staden Goma i provinsen Nord-Kivu i Demokratiska republiken Kongo. Man arbetar främst med att skaffa fram nödhjälp som kläder, mat och filtar, men de stödjer också traumatiserade unga med friluftspedagogik och med efterforskning av släktingar som skiljts åt under flykten. Bland dem finns scouts och guides som själva flytt. Scoutorganisationerna fokuserar på att bygga sammanhang för barn och unga, de ensamma och utsatta barnen får ett viktigt personligt och utbildas i freds- och konflikthantering enligt Amahoro Amani-metoden.

Genom att Scouterna i Sverige gör aktiviteter i patruller, avdelningar, kårer, utmanar- eller roverlag för att samla ihop ekonomiskt stöd möjliggör vi gemensamt för scouts och guides i Goma att fortsätta att bedriva sitt viktiga arbete för alla som flytt konflikten. Scouterna genomför nu en gemensam insamling för scouterna och deras arbete i flyktinglägren kring Goma. Pengar ni samlar in i er patrull eller i kåren kan skänkas till Scouternas 90-konto, 90 03 16-1 (plusgiro) eller 900-3161 (bankgiro), märk pengarna ”Goma”.

Läs mer om scoutorganisationernas arbete i Stora sjöregionen på Amahoro-Amani-bloggen.

tisdag 16 april 2013

Colombia - Ett annorlunda jullov

Sjön Sjöns Sjöscoutkår är en scoutkår som främst riktar sig till studenter som studerar vid Lunds Universitet. Kåren startade våren 2011 och började med regelbunden verksamhet samma höst. Kåren finns för att scouter som flyttar till Lund från olika delar av landet ska kunna bedriva Roverscouting på sina egna villkor.

Roverscouting i praktiken? Funkar det?
I allra högsta grad! Vi har möten var tredje onsdag och brukar försöka ha två hajker per termin, allt är väldigt upp till oss själva. Nu i vintras var till exempel ett gäng av oss på en månadslång resa till Colombia. Huvudsyftet med resan var att delta som funktionärer på det interamerikanska scoutlägret JamCam 2013.

Scoutläger i Colombia, hur är det?
Helt klart något annat än ett scoutläger i Sverige. Att man skämtar om att sydamerikaners ordspråk är ‘mañana mañana’ (imorgon, imorgon) stämmer många gånger in. Det som inte fixas idag får helt enkelt fixas imorgon, eller en annan dag, eller kanske inte alls. Sen att alla scouter inte fått ut sina grytor första dagen gör inte så mycket. Och det gör det faktiskt inte! Barnen hade kul och programpassen var välplanerade. På grund av vår bristande spanska fick vi hjälpa till lite med det vi kände för. Ena dagen var vi med på en dagstur till en helig kratersjö och nästa var vi med och testade på forsränning. 
På lägret var det runt 3500 deltagare från de flesta länder i Syd- och Centralamerika. Sedan fanns det ett gäng amerikaner, fyra tyskar och en fransos. Samt sex stycken långa svenskar med blont eller rött hår och rött skägg. Detta resulterade i närmare 100 st gruppbilder med diverse okända scouter.

För att få ut lite mer av resan pratade vi med några av de yngre lägerdeltagarna om vad de hade för drömmar och tankar inför framtiden. Detta hoppas vi kunna förmedla till Lundascouter för att de ska få upp ögonen för skillnader och, framförallt, likheter mellan barn från olika delar av världen. 

Vad gjorde ni resterande tid av resan?
En av höjdpunkterna på resan var för många av oss när vi bodde på en kaffefarm utanför Salento i Colombias kaffedistrikt. Där kunde vi gå ut och plocka våra egna apelsiner på morgonen för att göra juice och sedan sätta oss på terassen med en kopp nybryggt kaffe för att blicka ut över dalen.
I slutet av resan gjorde vi en vandring till la Ciudad Perdida, den försvunna staden, som var tayrona-indianernas huvudstad runt år 800. Även detta var en fantastisk naturupplevelse och ett perfekt avslut på resan. I övrigt firade vi jul och turistade i huvudstaden Bogota samt spenderade nyårshelgen i staden Medellin.

Annars då, hur är Colombia?
Vi har ibland, både före och efter resan, fått frågan om det inte är farligt i Colombia. Även om FARC-gerillan fortfarande är aktiv och mordstatistiken är en av de högsta i världen så kände vi oss säkra under hela resan. Kanske tack vare de beväpnade säkerhetsvakterna som nästan alltid fanns inom synhåll, åtminstone i städerna. Vi höll oss dessutom främst i de ”säkra” delarna av städerna och landet. Under hela projektet har vi pratat om de tre K:na: Kaffe, Knark och Kidnappningar. Vi är glada över att bara upplevt det första. Vi klarade oss till och med från ficktjuvar!

Hur kommer man på en sådan här idé? Och hur gör man?
Allt började med att Emelie jobbade tillsammans med några colombianer på jamboreen i Sverige 2011 där de gjorde lite reklam för JamCam. Någon gång under våren 2012 nämnde hon detta för oss andra och ett frö var sått. Sedan var det bara att köra!

Innan resan var det en del saker att fixa med; vi gjorde upp en resplan, sökte fondpengar, köpte flygbiljetter, bokade en del boende samt anmälde oss till lägret. 

För att anmäla oss var vi först tvungna att skapa en svensk kontingent. Det gjorde vi genom att kontakta Scouternas International Commissioner som gav oss godkännande till att åka på lägret. Efter det dök vi upp som ett land på lägrets hemsida och det var bara att anmäla sig. Själva anmälan var i sig lätt men blev knepigt då den enbart var på spanska trots att engelska tillsammans med spanska var officiellt språk på lägret. 

Hela projektet har varit ett härligt äventyr och att resa som scout ger fantastiska möjligheter att uppleva världen!

/Bernt, Emelie, Elias, Ida, Markus och Åsa

fredag 12 april 2013

18-åriga Emelie fick igår Ungt Ledarskaps stora stipendium!

Scouten Emelie Blondin Köhler från scoutkåren Finn tog igår emot stipendiet Kompassrosen av Scouternas hedersordförande Carl XVI Gustaf. Hon får stipendiet för sina insatser som scoutledare där hon jobbat med integration i Malmö och bjudit in socialt utsatta ungdomar till att bli scouter.

– Emelie får stipendiet för att hon agerar utifrån sina goda värderingar och för att hon skapar en delaktighet som gett många unga ett avstamp in i den vuxna världen. Hon har en stark inre kompass som styr hennes ledarskap och hon får andra att växa, säger Eva Fernvall som är ordförande för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendiekommitté.

Stipendiet på 250 000 kronor kommer att användas till vidareutbildning och för att Emelie Blondin Köhler ska kunna fortsätta utvecklas som ledare. Med stipendiet kommer hon att få större förutsättningar att utveckla sitt värdebaserade ledarskap och fortsätta sitt viktiga engagemang för integrationsfrågor i Malmö och för att möjliggöra för unga som traditionellt inte möter scouting att bli medlemmar i Scouterna.

- Ibland har jag upplevt det som tufft men jag har ändå alltid sett vikten av att handla efter mina värderingar. Det har gjort mig självständig och modig. I verksamheten vi driver i Malmö är det viktigt att de unga får en verklig chans att jobba med språk och förståelse för omvärlden. I verksamheten ingår därför studiebesök, utflykter och samarbeten mellan andra scoutföreningar. Jag tror och hoppas verkligen att jag med mitt projekt inspirerar och uppmuntrar till liknande samhällsengagemang, säger Emelie Blondin Köhler.


Här skrev Metro om projektet i höstas.

Emelie har vid ett flertal tillfällen bloggat här på internationella bloggen, läs mer på:
Scoutluff i Europa #3 Äventyr och storstadsliv i Paris
Scoutluff i Europa #2 God mat och kartförvirring i Genève
Scoutluff i Europa #1 Ner genom Tyskland mot Kandersteg

Scouterna är nu anslutna till WAGGGS och WOSM

Scouterna är nu formellt en medlemsorganisation i både flickscoutorganisationen WAGGGS och pojkscoutorganisationen WOSM. Avståndet mellan svenska scouter och världen är nu mindre än någonsin.

Sedan WAGGGS världsstyrelsemöte i helgen är Scouterna formellt en del av de båda världsscoutorganisationerna WAGGGS och WOSM. Det innebär att den nya riksorganisationen Scouterna har tagit över medlemskapet från den tidigare paraplyorganisationen Svenska Scoutrådet.

- Alla scouter i världen är medlemmar i en världsorganisation. I Sverige är alla pojkar medlemmar i WOSM och alla flickor är medlemmar i WAGGGS. Man är medlem genom en scoutorganisation i sitt eget land, och världsorganisationerna erkänner bara en medlemsorganisation per land. Förut har Sveriges medlemsorganisation varit Svenska Scoutrådet, där de olika scoutförbunden varit medlemmar. Eftersom alla scouter i Sverige nu är medlemmar i Scouterna istället för Svenska Scoutrådet var den naturliga följden att Scouterna ansökte om att ta över SSR:s roll som medlem i WAGGGS och WOSM. Nu har alltså båda världsscoutorganisationerna godkänt Scouternas ansökan och våra nya stadgard, säger Josefine Larsson, Scouternas ordförande.