onsdag 26 september 2012

International Day of the Girl för första gången den 11 oktober

Som ett resultat av kampanjande från fram för allt WAGGGS, Plan Europa och The European Parliamentary Forum on Population and Development har FN utnämnt den 11 oktober till "International Day of the Girl" från och med 2012. I år är alltså första gången! Plan skriver:

"The majority of girls and young women around the world meet with discrimination, and often violence and exclusion. Girls and young women are less involved in social processes and less protected by social and political systems than their male counterparts. The European Parliamentary Forum (EPF), Plan International and the World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), have therefore worked to harness the backing of over half of all MEPs for an International Day of the Girl. This day would stand alongside other major international days, such as World AIDS Day (1 December) and International Women’s Day (8 March), as a moment where advocates for the rights of girls can draw the world’s attention to their vital cause."


För att uppmärksamma och fira dagen har WAGGGS startat kampanjen “The world we want for girls”. En del material och metoder finns, annat är på väg, delta gärna!

The World We Want for Girls collaborative blog – create a drawing, photo, video or piece of text to show what is important in the world you want for girls, and submit it to the blog.
Information flier – get an overview of what International Day of the Girl is all about.
Commitment form – we are asking decision makers to make a commitment on International Day of the Girl to do something that will make the world better for girls. Use this form to collect commitments from your own local decision makers, or prominent figures in your community.
- Fact sheet – learn about the challenges girls face today, and the solutions that can make the world better for them.
- Activity sheet (coming soon 24 September) – take part in one of these fun International Day of the Girl activities with your Girl Guiding or Girl Scouting group.
- Video (coming soon 8 October) – a short film about International Day of the Girl.

måndag 24 september 2012

Julius och Erik om att sprida Amahoro Amani

Amahoro Amani heter scoutprojektet som utvecklades i Stora Sjöområdet i Östafrika under 1990-talets explosion av etniska motsättningar. Basen i projektet är ungdomsdrivna fredsklubbar som tränats i att upptäcka och lösa små, lokala konflikter innan de växer sig för stora. Metoden har visat sig vara så effektiv att man exporterar idén. Julius Kramer och Erik Ekholm arbetar med att utveckla program för utmanarscouter och implementerar Amahoro Amani-metodiken i svensk scouting. Detta gör de bland annat genom att stå på mässor och vara med på arrangemang, eller genom stöd till kårer. På sikt är tanken att det ska bli fler personer som arbetar med att sprida Amahoro Amani ute i landet, genom att exempelvis hålla workshops. Internationella bloggen mötte upp Erik och Julius på Boomerang 2012 på Vässarö där de var för att inspirera och sprida information om projektet.

Hur började det här för er del? 
- Vi var bägge tilltänkta att hjälpa till med Amahoro Amani-projektet som IST:are under Världsscoutjamboreen i Sverige 2011 men skrev in oss som deltagare istället, det var ju enda chansen för oss. Sedan gick vi förstås på projektets informationsmöten och anmälde oss som intresserade för att jobba med projektet i Sverige. Hur vi fick reda på det skiljer sig en aning. Julius läste om projektet på SSR:s hemsida och blev intresserad. Han mailade Elin Orvik, som då arbetade med projektet på Svenska Scoutrådet. Hon bad honom titta förbi på informationsmötet på Jamboreen. Eriks mamma var på World Scout Mootet i Kenya 2010 och träffade där Amahoro Amani:s grundare, vilket gjorde att hon efter Mootet besökte huvudkontoret i Burundi. Väl hemma berättade hon om fredsprojektet och det fick Erik att gå på mötet på Jamboreen. 

- Två dagar innan julafton förra året, till vissa familjemedlemmars fasa, åkte vi med ett tiotal andra intresserade till Burundi. Anledningen till den två veckor långa resan var att vi skulle besöka ett läger för engagerade inom Amahoro Amani från Burundi, Rwanda och östra Kongo. Vi skulle helt enkelt insupa vad Amahoro Amani faktiskt var. Alla som var med på resan hade fått ansvar för olika områden som vi skulle fundera lite extra på, vårt handlade om den programutveckling som vi arbetar med nu 

Vad var häftgast med att vara iväg?
- Det var den bästa och den värsta utlandsresan hittills! Värsta på grund av att jag var sjuk, bästa på grund av hur annorlunda allt var. Trots att jag rest en del har jag aldrig varit med om något liknande. Det är svårt att svara utan att vara klyschig, men; möten, nya kulturer, det var väldigt inspirerande, svarar Erik. 

Vad överraskade eller förvånade dig mest under resan Erik?
- Jag försökte åka så förutsättningslös som möjligt så jag var ganska nollställd, utan några egentliga förväntningar varken på ena eller andra hållet. Men en liten chock blev det allt när vi landade på Bujumburas flygplats och det var FN-flaggor och vapen överallt. Alla vapen och fattigdomen var det jag reagerade mest på. De vi umgicks med var ur medelklassen, det är de som är scouter. Men, ja, det var ett sådant go hela tiden, trots fattigdomen. 


Vad tog du Julius med dig hem från resan?
- Vi hade uppdraget att fundera över ett roverprogram i anknytning till Amahoro Amani, men insåg ganska snabbt att ett utmanarprogram skulle passa bättre. Under resan kände vi av stämningen, inspirerades av miljön, samtalen och de intervjuer vi genomförde. Det hade varit svårt att prata om projektet som vi gör idag utan de faktiska upplevelser och erfarenheter vi fick ifrån området. 

Hur har arbetet gått hemma? 
- Vi började på noll, men arbetet har gått bra! Eftersom Amahoro Amani i praktiken knappt fanns i Sverige innan vi åkte till Burundi kan vi idag säga att vi ”äger” just vår del av projektet. Ingenting finns färdigt än, men vi har kommit en bit på väg. Scouterna är en bra och rolig organisation att jobba inom! Det finns bra stöd att få, svarar Julius 

Varför har ni just ett internationellt fokus i ert engagemang? 
- Det internationella har fått mig att vilja engagera mig mer i Scouterna. Vilken enorm rörelse jag är en del av, och vilken mångfald! Det är fantastiskt att inse att det finns 40 miljoner scouter som är som de i min kår - lika men ändå helt olika. Varje gång jag inser det vill jag bara engagera mig ännu mer! Amahoro Amani är en jävligt bra grej, och även om det ger oss som håller på väldigt mycket, kan det ge så mycket mer när det blir större. När det är fler som blir en del av det, säger Julius med ett stort leende på läpparna.

Ni kan följa ”Amahoro Amani – för freden vidare” på projektets hemsida, Julius och Erik kan kontaktas via mejl på julius.kramer@scout.se och erik.ekholm@scout.se.

Our Chalet firar 80 år!

I helgen inleddese årets andra firande av Our Chalet som fyller 80 år i år. Det första var den 31 juli, på årsdagen, det andra är ett veckolångt firande som pågår i denna stund. Detta andra firande inleddes igår med tea party, stor tårta och tal. Lite mer information hittar du här, och mängder av bilder finns här.


"Our Chalet is an International Guide and Scout centre, open to overnight guests and day visitors since 1932. Since the founding, the aim of the centre was to be an international home, where everybody can find Challenge, Adventure and Peace for the soul while having fun and living the international friendship.

All year round we organise Programme events and activities with our main focus being on offering opportunities to youth and adults to get close to the nature as well as develop their fullest potential through outdoor challenge. We strive for each guest to have a genuine international experience and leave Our Chalet with a sense of enhanced respect for the environment and overall positive attitude. We are open to individual guests, groups, families, Guides and Scouts as well as non members. Female and male guest of all ages."

fredag 21 september 2012

Idag är internationella fredsdagen och 100% Scout

internationella fredsdagen den 21 september firar vi freden och de människor som gör den möjlig genom sina avgörande fredsarbeten i Sverige och runt om i världen. Över 300 organisationer i världen har gått samman för att uppmärksamma denna dag samt sprida budskapet om ett globalt eldupphör och vikten av fred. Årets kampanj, som bland annat stöttas av WAGGGS heter Peace One Day.

Fredsdagen är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året. Människor över hela världen ombedes också att deltaga i en tyst minut mitt på dagen. Fredsdagen instiftades först 1981 genom en resolution i FN:s generalförsamling så att den skulle sammanfalla med öppnandet av samma församling. 2001 antogs en ny resolution som fixerade dagen till datumet 21 september (texten är hämtad från Svenska Freds hemsida).

Scouterna i Sverige uppmärksammar den internationella fredsdagen genom årets fredsbudskap. Det synliggörs genom kampanjen 100% Scout som uppmärksammar att "alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund eller sexuell läggning".

Cecilia representerar WAGGGS och svensk scouting på COP18

Hej! Mitt namn är Cecilia och jag har fått äran att följa med WAGGGS som en av deras delegater på COP18, UN Climate Change Conference i Doha, Qatar nu i November/December 2012. Jag är väldigt glad för denna möjligheten och det ska bli både kul och intressant att få kombinera två av mina största intressen; klimatet och scouting. 

Till vardags är jag doktorand inom klimatforskning på Stockholms Universitet och mitt mål är att bli en självständig forskare samt att kunna vara med och påverka där det gör skillnad. Just nu ligger mitt fokus i Arktis, där jag studerar meteorologin i atmosfärens nedersta skikt. 

Under konferensen kommer jag att lära mig mer om hur internationella klimatförhandlingar går till, samtidigt som jag får möjlighet att påverka resultat och beslut genom att representera en av världens största ungdomsorganisationer. Frågorna som diskuteras på dessa konferenser kommer påverka framtidens barn och ungdomar. Därför känns det väldigt viktigt att vi deltar aktivt i debatten och jag är övertygad om att vi kan göra en skillnad. Mitt deltagande sker i samverkan med WAGGGS delegater från hela världen, såväl som i dialog med världens största aktörer inom klimatområdet.

Jag tror att den här upplevelsen kommer att hjälpa mig att förstå vad som ibland saknas i både förståelse och kunskap mellan forskare och beslutsfattare. När jag kommer hem kommer jag att kunna använda mina nya erfarenheter i min forskarutbildning och i scoutverksamheten – såväl på ett lokalt plan där jag är ledare för yngre scouter, som på nationell nivå då jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter till fler.

Som så många andra har jag varit scout sedan jag började skolan. Förutom ett kortare uppehåll när jag var utbytesstudent i USA har jag varit aktiv hela tiden på både lokal, regional och nationell nivå. Jag växte upp i en skånsk kår, där jag gick från bäver till rover och var till sist både avdelningsledare och kårordförande. När mitt arbete senare tog mig till huvudstaden tog jag kontakt med en ny kår, där jag idag försöker hjälpa till med äventyrarna så mycket jag kan. Jag har internationella scouterfarenheter från både Roverway i Portugal, World Scout Moot i Taiwan, Explorer Belt i Ungern och nu senast som ansvarig ledare för Upptäcktsfärd Norden i Danmark och på Färöarna.

Jag ser fram emot några väldigt händelserika och intensiva veckor i Doha och jag kommer göra allt jag kan för sprida min erfarenheter vidare. Förutom här, kan ni också följa mig på twitter (@ceciliawess) och på min blogg: arcticcecilia.blogspot.se

Vi hörs och ses!
/Cecilia Wesslén

torsdag 20 september 2012

Vart är vi på väg?

Under helgen träffades det internationella strategiska teamet. Vi skrev mängder av post-its och listor som resultat av långa och livliga diskussioner om vad vi har framför oss, vad vi bör prioritera och vad vi kan satsa på framöver. Som gemensamt mål finns tanken om att internationella upplevelser ska nå fler, att fler ska vilja vara involverade i det internationella arbetet och att kopplingarna ska bli fler mellan lokalt, nationellt och internationellt. Hör av dig till international.secretary@scout.se om du är intresserad av att vara delaktig i det mer operativa internationella arbetet. Och på Demokratijamboreen kan du vara med och påverka!


fredag 14 september 2012

Internationellt strategiskt team i helgen och Demokratijamboreen i november: Vad vill vi göra?

Hela helgen träffas en del av oss som arbetar med internationell scouting på nationell nivå i Sverige. Under två dagar på Scouternas kansli i Stockholm pratar vi igenom frågor som "Vad vill vi göra på lång sikt?", "Hur kommer vi dit?" och "Hur involverar vi fler?". Många diskussioner handlar om hur vi kan finansiera allt det vi och alla våra medlemmar skulle kunna och vill göra. Men vi pratar även om hur vi kan arbeta bättre tillsammans, både inom gruppen och med andra arbetsgrupper, projekt, organisationer och medlemmar.

Vi som ses är en brokig skara personer som kompletterar varandra väl i erfarenheter och perspektiv. Tre personer är förtroendevalda på de senaste stämmorna; Fanny sitter i Scouterna Riksorganisationens styrelse med ansvar för internationella frågor och Thomas och Linda sitter i Scoutrådets styrelse som International Commissioners (IC) för WOSM respektive WAGGGS. De har i sin tur tre vice IC:ar, Ida, Lisa och Martin, som utnämnts av styrelsen och har ansvar för varsitt område (internationella relationer, partnerskapsprojekt och utbyten). Jag som skriver det här heter Sandra och är anställd som internationell sekreterare. Jag har med mig min chef Kerstin som har ett övergripande perspektiv på vad som är på gång i flera andra nationella arbetsgrupper (som arrangemang, program, utbildning och Amahoro Amani). Vi kommer också ha besök av Nina och Camilla som sitter i WAGGGS Europa- respektive Världsstyrelser, det är stort!

Tillsammans kommer vi att prata högt och lågt om internationell scouting. Förhoppningsvis leder vårt arbete till att alla fantastiska internationella möjligheter når fler och att vi blir fler som engagerar oss för en mer internationell scoutrörelse i Sverige. Vi har tillsammans fått i uppdrag att driva det här arbetet, frågan är vilka som får det framöver, och vad de personerna ska arbeta med? Det kan du givetvis tycka till om, precis som alla andra verksamhetsområden, på Demokratijamboreen på Fryshuset i november! Vi ses där!

Praktikplatser kvar att söka på Our Chalet för vintern/våren!

Sista dagen att söka Our Chalets nya praktikplatser har blivit förlängt från 15 september till 1 oktober. Alla som är medlemmar i Scouterna och över 20 år får söka. Om du kommer med påbörjas perioden den 1 december och pågår från 6 månader till 1 år. Det kan finnas viss möjlighet att justera datumen, om du till exempel främst kan börja när höstterminen är slut. Our Chalet hälsar att du gärna får skriva det i din ansökan och att det inte påverkar din möjlighet att få åka.

Our Chalet är ett av fem världsscoutcenter, utöver de fem finns mängder av scoutcenter och lägeranläggningar runt om i världen där du har möjlighet att göra praktik eller arbeta som volontär. Mer information om att göra praktik på Our Chalet hittar du på den här länken. Om du vill åka; glöm inte att du behöver posta in dina ansökningshandlingar till vår internationella sekreterare med lite marginal till den 1 oktober, mer information hittar du här på Scouternas hemsida.

onsdag 12 september 2012

Rovernet och European Voluntary Service

Europaregionen i WOSM driver Rovernet, en sida som samlar information om vad du kan göra inom ramen för scouting runt om i Europa. Här finns lite all möjlig information, men fram för allt ordentligt med information om hur the European Scout Voluntary Programme (ESVP) fungerar. Det finansieras genom European Voluntary Service (EVS) som är en del av det stora EU-projektet Youth in Action, vilket betyder att du behöver vara mellan 18-30 år för att ta del av de ekonomiska subventionerna.

Världsscoutorganisationernas regionsuppdelning

Båda våra världsorganisationer delar in sin verksamhet i regioner. I WAGGGS finns AfricaArab, Asia Pacific, Europe (inklusive Ryssland) och Western Hemisphere (Nord- och Sydamerika). I WOSM finns AfricaArab, Asia-Pacific, Eurasia, Europe och Interamerica. I Europa, där många scoutförbund väljer att ha tjejer och killar i samma organisation, finns en hel del samarbeten mellan regionerna. Bland annat ger de båda Europaregionerna ut ett gemensamt nyhetsbrev som heter Europak, och både tjejer och killar välkomnas som volontärer till de två världsscoutcenter som ligger i Schweitz, Our Chalet och Kandersteg.  

Var tredje år är det världsscoutkonferens, då möts alla regioner samtidigt för att prata scouting. Nästa gång är 2014, då möts WAGGGS i Hongkong och WOSM i Slovenien. Året innan har Europaregionerna konferens, i maj 2013 möts alla i Berlin. Konferensen är då tredelad, först ses WAGGGS och WOSM separat, sedan möts alla gemensamt. Det år som det inte är Europa- eller Världsscoutkonferens passar Norden på att ses. I maj var det Nordisk konferens i Åbo.

tisdag 11 september 2012

Fredsbudskapet 2012: I Scouterna får alla vara med

"Den 21 september firar Scouterna Internationella Fredsdagen genom att bära scoutdräkten i vardagen och visa upp vilka värderingar vi står för. Det har vi gjort i decennier, men det känns särskilt viktigt i år efter en tid då vi haft anledning att pröva våra åsikter. Vi behöver berätta att alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund eller sexuell läggning.

Vår verksamhet grundar sig på värderingen om allas lika värde och att vi inte har någon avbytarbänk. För oss är det självklart att arbeta lokalt och internationellt för fred, demokrati och mångfald. Scouterna är en partipolitiskt obunden organisation, men vi tar ställning i frågor som är viktiga för barn och unga och vi anser att frågan om mångfald och ett integrerat samhälle går över partigränser och berör oss alla i civilsamhället. Att se till att vi är välkomnande och inte uteslutande är ett arbete som vi måste fortsätta driva varje dag och som vi aldrig får sluta med. Vi vill därför bjuda in andra lokala organisationer, aktörer och myndigheter till fler samarbeten för ett öppet samhälle.

I Sverige är vi 70 000 scouter, men vi har ett internationellt nätverk som sträcker sig ut till närmare fyrtio miljoner medlemmar i snart sagt alla världens länder. I en så stor rörelse är vi givetvis inte alltid överens, men vi har en unik möjlighet att nå ut till våra vänner på andra sidan jordklotet och prata om idéer och värderingar. Vi gör det varje dag med vårt engagemang i de internationella scoutorganisationerna, i fredsprojektet Amahoro-Amani i Stora sjöområdet i Afrika och genom vårt hbtq-nätverk som driver hbtq-frågor inom rörelsen sedan 2001.

Under världsscoutjamboreen som Scouterna i Sverige stod värd för sommaren 2011 samlades 40 000 unga scouter från över 150 länder. Lägret möjliggjorde möten mellan olika kulturer, religioner och världsåskådningar. För oss scouter är vägen till fred, demokrati och mångfald att samarbeta och föra dialog. I höst inleder vi rättighetsprojektet Värsta fördomen i samarbete med Röda Korsets ungdomsförbund, Ungdom mot rasism och Stiftelsen Expo. Det handlar om ett lokalt mångfaldsarbete, men genom Scouternas världsomspännande nätverk får även det arbete vi gör lokalt en internationell klangbotten."

På Scouternas hemsida hittar du artikeln i sin helhet, samt förslag på aktiviteter. Ytterligare information hittar du i det här blogginlägget.

fredag 7 september 2012

NEW - Internships at Our Chalet!


"Do you want to gain practical working experience and learn about running a World Centre as well as live a unique international experience in a residential environment? Than the Our Chalet Intern positions are your best choice.

Currently available Internship positions are Programme Intern and Guest Services Intern starting from 1 December 2012 for six months to a year. All information including Role Descriptions and Application Forms are available here. Deadline for applications is 15 September 2012" 

Det finns många olika möjligheter att vara volontär eller göra praktik på något av våra världsscoutcenter, såväl som på mindre scoutcenter runt om i världen. Du kan åka olika långa perioder, och vid olika tider på året. På vår egen hemsida finns en del information, detaljerad information och blanketter hittar du dock bäst på respektive centers hemsida. Kom ihåg att alla datum är sista datum i det land som tar emot ansökan, då ska den ha hunnit gå via kansliet i Stockholm på vägen - så ha lite tid till godo när du skickar alla handlingar!

Jonas märkte jättesköldpaddor och var på sjöscoutläger i Trinidad

Jonas Brunemalm gick EB i Spanien 2001 och var arrangemangsledare för EB i Polen 2009. Han har varit på de tre senaste Världsscoutjamboreerna i Thailand, England och Sverige, först som IST och förra året i Planning Team med ansvar för flera caféer. De olika upplevelserna har gett nya vänner över hela jorden, som bland annat ledde till ett besök på ett sjöscoutläger i Trinidad i somras.

Berätta, hur kom det sig? 
Vi kände inte varandra så jättebra under Jamboreen, Facebook är nyckeln! Vi har inte hörts så mycket under året, men jag har alltid drömt om att åka till Sydamerika så jag skickade ett mejl och frågade om en av mina vänner från Jamboreen 2011 ville ta emot mig, och det gjorde han, med glädje! Vi var två dagar i huvudstaden, sedan fyra dagar hos honom, då sov jag på en madrass i vardagsrummet. 

Vad var häftigast med resan? 
Att märka sköldpaddor tillsammans med människor från hela världen, på en strand på natten! Det hade jag aldrig haft möjlighet att göra om det inte var för att han arbetade på ett sköldpaddcenter. Det gjorde vi under tiden vi var hos honom, sedan åkte vi på sjöscoutläger. Det var ingen segling, utan vi sov första natten i kårens båthus, sedan paddlade vi till lägret. 

Vad tar du med dig? 
Mötena! Han och hans scoutkompisar kommer till Sverige om några år. De pluggar just nu allihop, men när de är klara ska de resa runt i Europa och besöka Sverige. 





Har du någon annan internationell upplevelse som du vill berätta om? 
Ja, vi gjorde en utmanarresa genom Europa. Vi samlade ihop pengar i tre år, bland annat arbetade vi på parkeringen under en bomässa. Vi sökte pengar från olika fonder, och gick igenom information om alla scoutcenter runt om i Europa. Vi var iväg i 10 dagar, i två bilar på sju personer. Vi bytte ställe varje natt för att hinna se så mycket som möjligt. Vi hade gjort en planering innan över var vi skulle. Vi hade inte kontaktat några andra scoutkårer men träffade scouter från olika länder varje dag eftersom att vi bara bodde på olika scoutcenter. 

Vad var häftigast med den resan?
Att som 16-åring åka utomlands och att vi fick ihop planeringen! Det var mycket eget ansvar, så känslan av att det gick var häftig. Och vi hade fantastiskt roligt!

torsdag 6 september 2012

Olivia åkte till Burundi i våras med "Redo att leda"

Scouternas ledarskapsnätverk för unga kvinnor ”Redo att leda” samarbetar med fredsprojektet Amahoro Amani. Som ett led i samarbetet åkte ett femtontal personer till Burundi över påsk i våras för att delta i ett utbyte med kvinnor där om scouting, ledarskap och allt annat som berör oss i vår vardag. Internationella bloggen fick nyligen chans att ställa ett par frågor till Olivia Solman om resan.

Gruppens deltagare hade olika fokus, Olivia säger så här om det och om bilden: "I min patrull fokuserade vi vårt arbete på FN:s barnkonvention så det var intressant att besöka barnhemmet i Bujumbura och tala om det, men fram för allt att få träffa barnen och leka med dem."

Vad var häftgast med att vara iväg?
Allt! Mötena med de Burundiska kvinnorna, hur de kan uppnå så mycket trots att de har upplevt så mycket som vi skulle tolka som svårt. Mötena. Perspektiven. Det var en ögonöppnande upplevelse!

Vad överraskade eller förvånade dig mest?
Likheterna med människorna. Jag tänkte ”nu kommer världens största kulturkrockar”, men det var inte så. Att åka så långt bort och inse att vi är lika, det var stort.

Vad tar du med dig?
Inspiration, deras engagemang. Hur människor kan vara så engagerade i något. Hur de engagerade sig så i att ge oss en fantastisk upplevelse och få ut något av mötet med oss. De drog allt ur varje upplevelse och ur engagemanget för Scouting och Guiding. 

onsdag 5 september 2012

WAGGGS presenterar sitt fokus för World Thinking Day 2013

Igår presenterade WAGGGS de länder och frågor som kommer att vara i fokus för nästa års World Thinking Day. Millenimål 4 och 5, "Minska barnadödligheten" och "Förbättra mödrahälsan" kommer att vara tematiskt fokus. Samtidigt lyfts ett land från varje WAGGGS-region fram, dessa länder är Irland, Jordanien, Malawi, Pakistan och Venezuela. 

WAGGGS skriver "On 22 February 2013, Girl Guides and Girl Scouts worldwide will come together to learn about and take action on the themes of “together we can save children’s lives” and “every mother’s life and health is precious”. Our five focus countries, representing the five WAGGGS Regions, will receive grants from the World Thinking Day Fund which they will put toward action projects based on MDG 4 and/or 5 in their countries."

Fundera redan nu på hur du kan engagera dig. På vilket sätt kan din kår eller ditt projekt arbeta med de här frågorna? Det finns många organisationer som arbetar med Milleniemål 4 och 5, som Rädda Barnen, Röda Korset och RFSU, kanske kan ni samarbeta och lära av varandra? Eller varför inte samarbeta med scouter i andra länder kring att uppmärksamma World Thinking Day? Byt idéer, inspireras och lär av varandra! Tillsammans kan vi mer!

tisdag 4 september 2012

JOTA/JOTI den 20-21 oktober 2012

Vi är 40 miljoner scouter över hela världen, under den tredje helgen i oktober varje år samlas en hel del av oss vid datorer och radioapparater för att komma i kontakt med varandra. All scouting är internationell. Ta chansen att vara med om nya möten ni med!

JOTI är som en virtuell Jamboree som sker över internet. Under helgen träffas tusentals scouter från hela världen och pratar med varandra över internet, med hjälp av olika tekniska lösningar beroende på vad som finns tillgängligt, allt från webbläsare till mejl, chattprogram, mikrofoner och digitalkameror.

JOTA betyder Jamboree on the Air, och innebär att scouter över hela världen sitter vid amatörradiostationer under en helg och pratar med varandra. Ta hjälp av en amatörradioklubb, exempelvis Radioscouterna, för att köra JOTA.

En del kårer eller patruller kör bara JOTI eller JOTA, och en del kombinerar de båda. Givetvis kan ni rama in JOTA/JOTI precis som ni vill med kringaktiviteter, hajker, middagar eller vad helst ni har lust med.

När är det? JOTA/JOTI börjar i år klockan 00.00 lokal tid på lördagen den 20 oktober och slutar 48 timmar senare klockan 24.00 på söndagen den 21 oktober. Det pågår alltså från natten mellan fredag och lördag till natten mellan söndag och måndag.

Varför ska vi delta? För att det är roligt såklart! Och för att du och dina scoutvänner kan få kontakt med andra scouter över hela världen. Det är helt enkelt världens billigaste och enklaste internationella arrangemang.

Vad kostar det? Ingenting, det finns ingen deltagaravgift för att delta! Men glöm inte att anmäla er!

Jamboree on the Internet (JOTI) och Jamboree on the Air (JOTA) är ett av WOSM:s officiella arrangemang och samlar mängder av scouter över hela världen. För mer information, sök på JOTA eller JOTI på WOSM:s hemsida eller gå in på www.joti.org. Mer information om hur ni går tillväga finns på Scouternas hemsida.

Ordföranden för Scouternas hbtq-nätverk vill ha en rörelse som verkligen är öppen för alla

Intervjun med Nicklas Centring, ordförande för Scouternas hbtq-nätverk Regnbågsscouterna, gjordes i samband med mässdagen under sommarens läger Boomerang på Vässarö utanför Stockholm.

Vad är Regnbågsscouterna?
Ett opinionsbildande nätverk som fokuserar på hbtq-frågor, sexuell läggning, könsidentitet och könsnormer. Vi får se om nätverket blir en del av scouternas mångfaldsgrupp eller om vi ska fortsätta vara en egen grupp. Just nu behövs ett separat nätverk för att hålla stenhårt fokus på frågorna och få liv i resten av Europa och världen. 

Hur arbetar ni? 
Vi arbetar med att synas så mycket som möjligt. Fram för allt i sociala medier och workshopformat. Vi sitter ner med ett gäng och pratar tillsammans om hur vi kan arbeta med scoutprogrammet. Vi sprider kunskap till ledare, ju mer kunskap desto fler som vågar ställa frågor. Kunskapen behövs för att vi ska vara öppna för alla, och behålla alla som medlemmar.

Jag tror verkligen på att utbilda ledare, vi behöver skapa en medvetenhet om vilka problem som finns. Vi kan inte acceptera kunskapsbrister. Fram för allt måste vi lyfta kompetensen kring trans- och queerfrågor, en ledare måste ha förkunskaper att luta sig mot när en scout säger ”jag trivs inte i min kropp”. När det väl händer, och en scout inte är bekväm i en situation eller ett sammanhang, då måste ledaren vara förberedd.

Vad är visionen med arbetet? 
Det är tvetydigt, helst ska vi inte behöva finnas över huvudtaget. Målet är att inte behöva driva frågorna så hårt, utan kunna ha ett nätverk som finns för att prata om det som berör oss alla i vardagen; om känslor, normer och sexualitet. Vi vill också föra ut allt det vi kämpar för i Sverige till resten av scoutvärlden. Vi vill få ut våra scouter i världen och låta de tala för allas lika värde. 

Finns en internationell dimension av ert arbete?
Det finns nätverk även i andra länder, i Tyskland, Finland och Danmark finns egna träffar och läger för hbtq-scouter som syftar till att ge ett eget utrymme. Men hbtq-världen är redan utanför, det är ofta en egen kultur. Det behöver också finnas en delaktighet i allt, i vårt fall i scoutverksamheten. Andra länders nätverk blir inspirerade av att vi är närvarande och tar en diskussion med folk. Nu vill vi dra ihop ett europeiskt nätverk. Regnbågsscouterna bör gå som fanbärare för att lyfta frågor om allas lika rätt i hela scoutrörelsen. 

Vi behöver verkligen sätta ner en fot, och fortsätta säga som vi gjort i media under sommaren, att det här inte går. Men vi måste ut i rörelsen också, vi behöver finnas på alla nivåer. Och vi behöver jobba i hela Europa så att det här kan sprida sig och vi får en mer öppen scoutrörelse!

Regnbågsscouterna på Facebook
Den 18 juli 2012: Följ debatten om hbtq-frågor i scoutrörelsen
Den 7 augusti 2012: Scouts for Equality - "Eagle Scouts Returning Our Badges"
Den 7 augusti 2012: Och i Sverige fortsätter vi kämpa!