fredag 21 december 2012

Girls World Forum #3: På plats i Chicago och ett efterprojekt om att bli starka tillsammans

Under GWF var dagarna fyllda av workshops och aktiviteter, diskussioner fram och tillbaka över landsgränserna och berörande berättelser från de olika deltagarna från alla världens hörn. Tillsammans fick vi se världen från många olika perspektiv.
Större delen av dagarna satt vi i diskussionsgrupper och på föreläsningar med olika personer som jobbar för en bättre värld. En tjej berättade om hur hon som liten bodde i Afrika men flydde till USA under ett krig som var i hennes hemland. I vuxen ålder kom hon tillbaka och tyckte att något var tvunget att hända, så hon bestämde sig för att börja bygga skolor i Afrika. Hon var inte rik, men hon sökte bidrag och lyckades till slut få sin dröm att gå i uppfyllelse. Det var ett känsloladdat tillfälle, men just i den stunden så tror jag att många förstod att ingenting är omöjligt.

Många känslosamma pratstunder med alla dessa starka tjejer från hela världen som på något sätt ville genomföra förändringar fick oss att till sist inse hur bra vi har det i Sverige.

Men bakom allt gott här hemma kanske inte den där lyckan finns, vad beror det på? Varför är det så många som ändå inte uppskattar livet? Nu jobbar och funderar vi på hur vi ska kunna ändra på det, det som vi tror är viktigt, och något vi tror att vi kan göra bra. Fler ska ha möjligheten till ett bra självförtroende och älska det liv de lever, för att på bästa sätt vara med och skapa en bättre värld.

Eftersom hela forumet vände sig till tjejer, och kunde vara ganska feministiskt emellan åt så kommer vårt efterprojektet också vända sig till just tjejer. Det betyder inte att vi ignorerar killar, men att vi kan behöva sätta fokus på tjejer ibland. Tillsammans är vi starka!


Vi får se vad det blir för projekt, och hur vi kommer samarbeta med andra projekt. Det visar sig framöver. Ha det gött allesammans och sök allt ni kan när möjligheter erbjuds! Det är en upplevelse och ett minne för resten av livet! // Alma och Evelina

Fler artiklar om Girls World Forum från i somras:
Girls World Forum i Chicago!
Living our dream in Chicago - inför Girls World Forum
Vi möter världens flickscouter i Chicago
Djungelvrål och International Night på Girls' World Forum



På bilden sitter vi på flygplatsen i Chicago och väntar när vi ser ett gäng röda skjortor med halsdukar knalla förbi, det var kanadensare. Vi ropar på dem och är väldigt glada att vi äntligen fått träffa killar igen (det blir enformigt att umgås med enbart tjejer så länge). Det visar sig att vi ska på samma flyg och många timmars skoj och snack väntar trots att vi är trötta och sjuka (vilket vi båda lyckats bli). Det är en sak som är härligt med scouting, vi är som en stor familj. När, var och hur vi än träffas så börjar vi prata och vi tar hand om varandra redan första mötet!

Girls World Forum #2: Inför Girls World Forum

Evelina: Men hur skulle jag göra för att få åka? Varför skulle just jag få åka? Får jag ens åka för mina päron? Jag satte mig ner och skrev en ansökan och ca 2 veckor senare fick jag ett samtal där det var en tjej som berättade att jag var antagen. Det var STORT! Mamma var osäker, men efter aningen förarbete så stod jag i alla fall på perrongen och inväntade tåget till Göteborg för att byta till flygplan med nervositeten laddad i kroppen. Jag skulle åka med en tjej från Skåne som jag aldrig träffat förut, Alma hette hon.

Alma: En dag såg jag att en ledare postat i våran grupp på facebook om eventet. Tankarna och drömmarna satte igång, samtidigt som jag tänkte att det inte var något som lilla jag, som egentligen inte är så liten, kunde bli antagen till. Vad förlorar man på att söka? Jag skrev ihop ett mail om mig och mina tankar och efter några veckor hade jag glömt det för att jag inte trodde att jag skulle kunna bli antagen. En dag, på scoutmötet i Lund, ringde mobilen. Efter samtalet skuttade jag runt med ett stort smile på läpparna, jag skulle åka till Chicago!

Sandra: Det var jag som annonserade arrangemanget, tog emot ett 40-tal anmälningar, höll i urvalet och stöttade Evelina och Alma med allt praktiskt inför resan. De där två samtalen är något av det mest positiva jag gjort under hela 2012, vilken glädje att få komma med beskedet! Med på resan fanns även Marie-Louise Löwgren som "chaperone".

Girls World Forum #1: Två tonårstjejer reser över Atlanten

Hur många skulle klara av att, eller huvud taget våga, åka till Chicago med en jämnårig tonårskompis som man aldrig tidigare träffat? Men med all vår erfarenheter inom scouterna var vi redo.

I somras for vi iväg, Evelina från Forshaga Scoutkår i Värmland och Alma från Scoutkåren Finn i Lund (Skåne). Vi tog oss från våra hus för att möta varandra på Göteborgs Central utan att riktigt veta hur den andre ens såg ut. Efter en natt i Partille hos en av Evelinas scoutkompisars syster tog vi oss iväg tidigt, men kanske lite sent egentligen, till Landvetter där resan började. Vi flög till London där vi skulle byta flygplan, vilket ingen av oss var särskilt säkra på skulle gå så bra, men till slut lyckades vi förstå att vi befann oss på fel terminal och tog oss till nästa. Där höll Alma på att få stå kvar medan Evelina, utan fungerande mobil, åkte vidare. Men så ville ingen av oss att det skulle bli, så vi drog upp dörrarna till tåget med hjälp av andra passagerare så att Alma kom in och vi kom fram tillsammans. 

Framme i Chicago mötte vi Danmarks två deltagare och deras ledare. Tillsammans tog vi oss genom den enormt stora staden fram till hotellet. Det var som på TV, så stort, och så fantastiskt social befolkning! De två första dagarna (innan arrangemanget börjat) hade vi egen tid som mestadels spenderades genom att se oss om och fascineras, det blev också väldigt mycket shopping.

Efter två dagar började scouter från hela världen ankomma. Vi var ju där för att representera svensk scouting på WAGGGS's konferens “Girls World Forum 2012” (GWF). Forumet baserades på tre av Milleniemålen; fattigdom och hunger, kvinnors rättigheter och lokalt och globalt samhällsengagemang. Att åka över Atlanten och att med egna ögon se hur andra lever, att bilda bekantskaper över hela världen och att vara en del av ett globalt projekt var något som tilltalade oss när vi ansökte, ett bra sätt att våga sätta igång de förändringar vi ville och kunde göra i världen.


Tjejerna är från planningteamet som vi båda blev väldigt tighta med. En av dem kommer till Sverige till sommaren för att testa på den svenska scoutsommaren och för att träffa oss! :) 


måndag 17 december 2012

Underbar video om Scouterna!


Om Scouterna from Scouterna on Vimeo.

Linda Fröström går vidare från uppdraget som International Commissioner för Sverige

Förra helgen gjorde jag mitt sista officiella uppdrag som International Commissioner (IC) för Scouterna. Att vara IC innebär att representera scouterna i Sverige gentemot våra världsorganisationer WAGGGS och WOSM. Men också att förmedla vad som händer på internationell nivå till nationellt och lokalt plan. Under förra helgen var jag på Europaregionens IC-forum i Aten tillsammans med min IC-kollega Thomas Frostberg, våra vice IC:ar Lisa Ewertson och Martin Persson samt tillträdande IC Ida Krogh Sjöholm. Med oss var även Daggi Dagmawi Elehu som kandiderar till WOSM's Europastyrelse.

IC-forum är ett möte som sker vart tredje år, det år som det inte är Europakonferens eller världskonferens, och är just ett forum för IC:ar att mötas och nätverka. Helgen bygger mycket på workshops och att dela med sig av olika best practices från hemländerna. Sverige bidrog med två workshops, om hur man förbereder en delegation inför den kommande Europakonferensen och hur man som IC kan jobba med sociala medier.

Vi deltog själva i workshops, tex om hur man skapar en bra succession inom styrelser och specifikt för ICar, vilka ungdomstrenderna som finns i Europa idag, hur man kan söka olika fondmedel och hur man kan implementera WAGGGS's och WOSM's material i det nationella programmet. 

Under lördagskvällen fick vi höra den avgående generalsekreteraren för WOSM, Luc Panniso, hålla ett av sina sista formella tal innan han avgår den 31 december. Självklart fick vi också ta del av den grekiska kulturen i form av mat och sevärdheter eftersom forumet tog plats i Aten. 

De största frågorna som jag jobbat med under min tid som IC har varit att bibehålla och utveckla våra relationer med WAGGGS och WOSM. Eftersom mitt fokus har varit särskilt på WAGGGS vill jag framför allt lyfta att vi fått en kandidat invald i WAGGGS världsstyrelse Camilla Lindquist (2008) och en till WAGGGS Europastyrelse, Nina Fleck (2011). Mycket har också handlat om att visa engagemang i WAGGGS eftersom Världscoutjamboreen tagit så mycket av Sveriges fokus och det var ett WOSM-event. Framöver ligger utmaningar bla i att inkludera WAGGGS's och WOSM's material och utbildningar i vår nationella agenda. WAGGGS jobbar mycket med påverkansarbete; det finns mycket kunskap, metoder och input som vi i Sverige skulle kunna ha stor nytta av. Det finns också många nätverk som vi skulle kunna dra större nytta av, både vad gäller att ge och få kunskaper. Det mest angelägna just nu är dock att vi lyckas flytta över medlemskapet i båda världsorganisationerna från Svenska Scoutrådet till Scouterna

Det är med blandade känslor som jag nu lämnar uppdraget som IC. Jag känner att det är dags att någon annan tar över nu som kommer med nya sätt att se på saker och ny energi till de frågor som ska behandlas. På samma gång känns det sorgligt att lämna ett uppdrag som varit en så stor del av mitt liv och ett forum där jag har så många vänner. Jag tror och hoppas att jag kommer att möta många av dem igen fast i andra roller och i andra forum. Dessutom känner jag mig mycket trygg med att överlåta det internationella arbetet till det IC-team som finns idag. De kommer att göra ett strålande arbete och fortsätta att vara en aktiv del i våra båda världsorganisationer!

/Linda Fröström – avgående International Commissioner för Scouterna

fredag 14 december 2012

Sofia är volontär på WAGGGS världsscoutcenter i London

Hej!

Jag heter Sofia är 21 år och arbetar som Resident Volunteer på WAGGGS World Center Pax Lodge i London. Som scout finns det så många internationella möjligheter! Att åka som volontär till ett World Center är ett otroligt häftigt sätt att uppleva internationell scouting.

Här arbetar och bor vi i en internationell familj. Det är mycket jobb och man får vara beredd på att arbeta. Men vilka upplevelser man får! Jag har varit här sedan augusti och jag har träffat scouter från hela världen och fått vänner för livet.

Jag har lärt mig mycket genom att vara här på Pax Lodge, tex. mer om WAGGGS, som den stora organisation det är och om Scouting/Guiding i andra länder. Min vistelse här har utvecklat mig både som person och som scout. Jag har mycket nytt att ta med mig hem och tycker att fler skall ta chansen att volontärarbeta på ett scoutcenter då man får så mycket tillbaka.

I år skall jag fira jul tillsammans med min Pax Lodge familj här i London. Det kommer bli häftigt att få dela med mig av hur en svensk jul ser ut till min internationella familj. Vi har en volontär som i år firar sin första jul så vi skall tillsammans se till att den blir den bästa någonsin!

/Sofia Almér, Stenungsunds scoutkår

torsdag 13 december 2012

Musikhjälpen 2012 rullar för fullt och Scouterna är givetvis delaktiga! #MH12

Här kan du läsa mer om årets Musikhjälpen med temat "Barnen i slummen har rätt till rent vatten". Just nu ligger scouterna som #3 i insamlingen, superhäftigt! Men visst kan vi vinna? Din musik räddar liv!





Om Musikhjälpen
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undangömd humanitär katastrof. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och kända personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger på publikens låtönskningar som också utgör all musik i programmet. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Din musik räddar liv.

Årets insamling och tema
Årets insamling startar kl 20:00 den 10 december och avslutas 16 december. Plats: Stortorget i Malmö. Temat: Varje dag dör 2000 barn på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. Det är mer än ett barn i minuten. Därför går Musikhjälpens insamling 2012 till kampen för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten.

tisdag 11 december 2012

Nu är det dags att anmäla dig till 2013 års internationella arrangemang!


Upptäcktsfärd Norden Island Anmälan till: 6 januari. Målgrupp: 12-16 år
BSA Jamboree 2013 Anmälan till: 6 januari. Målgrupp: 15-18 år
Explorer Belt Benelux Anmälan till: 6 januari. Målgrupp: 16-20 år
Explorer Belt Schweiz Anmälan till: 6 januari. Målgrupp: 16-20 år
Moot Kanada 2013 Anmälan till: 7 januari. Målgrupp: 18-26 år
Påsk 2013, London Anmälan till: 6 januari. Målgrupp: 16 år och äldre
Strada 2013, Baltikum Anmälan är öppen tills platserna fyllts. Målgrupp: Roverscouter

måndag 10 december 2012

Scouts from Bosnia-Herzegovina come together for “Simply Scouting”

Situated in the heart of the Balkans in South-East Europe, Bosnia-Herzegovina is a country very often perceived as torn by conflicts on ethnic basis. Hana Pasic, International Commissioner of the “Council of Scout Associations in Bosnia and Herzegovina” explains her association’s contribution to overcoming this ‘heritage’ of most recent history: “The young generation in our country is eager to change the image of a conflict torn country. And so do our Scouts.” And, thus, in true Scouting spirit, a project was conceived, planned and successfully launched: “Jednostavno izviđaštvo (Simply Scouting)”.

A group of some 150 Scouts from three cities in three different corners of Bosnia-Herzegovina – Zenica, in the Federation of Bosnia and Herzegovina, as well as from Prijedor and Prnjavor in the Republika Srpska spent their annual summer camp together on the shores of Lake Boračko. “This is a proof, that bonding between the different sectors of our nation is still possible,” adds Hana, “even though the gloomy political, nationalist rhetoric prevailing might lead one to believe otherwise!”
The summer camp was only the first in a number of activities planned under the heading “Jednostavno izviđaštvo (Simply Scouting)”. During their ten days at Lake Boračko the young Scouts enjoyed the magnificent nature and had plenty of opportunities to practice their Scouting skills and learning about tolerance, peace and interethnic dialogue.

To read the article in full, please visit WOSM:s web page. For more details, please check the website of “Jednostavno izviđaštvo ( Simply Scouting)” or the facebook page of the Council of Scout Associations in Bosnia and Herzegovina

fredag 7 december 2012

WAGGGS: 16 Days of Activism Against Gender Violence

Each year from 25 November to 10 December women’s organizations, advocates and activists join together for the 16 Days of Activism Against Gender Violence Campaign. This campaign links the International Day for the Elimination of Violence Against Women on 25 November with International Human Rights Day on 10 December.

By taking action during these 16 days, Girl Guides and Girl Scouts will be part of a global movement of action to end violence. To mark 16 Days WAGGGS is providing Girl Guides and Girl Scouts with lots of exciting and easy ways to take action on violence.

Read more about about how to join in on the Stop the Violence website.

The WOSM Delegation at COP18

The current delegation of World Scouting in Qatar includes Lars Kramm from Germany and Mohamed Salih from Sudan, supported by a staff member of the World Scout Bureau. The WOSM Delegation at CoP18 shares an exhibition space with the World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). The exhibition booth has been a useful opportunity to connect with Scouts from other delegations, and at the same time, to talk about Scout initiatives to those who were not aware of the strong connection between Scouting and the environment.

World Scouting’s team at CoP18 has been participating actively in several discussions and side events, particularly in (but not restricted to) platforms and networks for young people, to have their say in the Conference processes. The team is also promoting all the good work that is being done by Scouts around the world to help reduce the effects of climate change at the grassroots level, and also through initiatives and programmes at various other levels.

Nature and the environment are central to Scouts, particularly since a majority of activities in Scouting are conducted outdoors and in the midst of nature. Hence, the protection and care of the environment is of utmost importance for the effective continuance of Scouting. In recent years, World Scouting has been promoting the World Scout Environment Programme (WSEP) and Scout Centres of Excellence for Nature and Environment (SCENES) to support National Scout Organizations (NSO) in offering environment education to their member Scouts. In addition, WOSM has been engaging with partners from various UN agencies, the civil society, private sector and donor organisations to further strengthen NSOs work in this area.


The WOSM Delegation in Qatar has also been meeting with Scouts at CoP18 who are currently representing other organisations, agencies, and institutions, with the aim of building a network of Scouts from around the world who are playing an active role in the climate change agenda. It has been seen that many top leaders, from different walks of life and present at the CoPs, have a Scouting background and are proud to showcase their connection with Scouting and freely express how it has influenced or inspired them to become professionals and academicians in climate change and related subjects.

Mer läsning om WOSM:s deltagande på klimatkonferensen i Doha.
Här hittar du den blogg som WAGGGS delegater använt under konferensen

torsdag 6 december 2012

"Rätt vad det är har man hittat en ny vän någon helt annanstans på jorden!"

Mitt första JOTA/JOTI (Jamboree on the Air/Jamboree on the Internet) var för fem år sedan. Vi var ca 15 personer som deltog från två kårer och hade ett enkelt 0,5mb/s mobilt bredband och runt 5 datorer. Vi fick påhälsning av en radioamatör som berättade och visade vad JOTA var för något.

För två år sedan höll jag och min vän Daniel ett JOTA/JOTI på egen hand, vi var nycertifierade radioamatörer och taggade! Vi var mitt ute i skogen och datorerna kördes på dieselaggregat. 

I år fick jag precis efter sommaren veta att jag är ny ansvarig för JOTI i Sverige. En ganska intressant utmaning med cirka två månader kvar till JOTA/JOTI! Jag antog utmaningen och fick kontakt med scouter både i och utanför Sverige, unga som gamla, för att lösa ett svenskt deltagande i JOTI för år 2012. Mycket kontakt hade jag även med motsvarande person på JOTA-sidan, då JOTA och JOTI är väldigt nära varandra. 

Det finns en massa intressanta utmaningar och aktiviteter man kan göra med scouter i rummet bredvid såväl som med scouter på andra sidan jorden, som innefattar både JOTA och JOTI. Lite som yin och yang. 

Den 19:e oktober åkte jag upp till Västerås. Lite fel håll kanske, då regionens huvudkontor för JOTI i Norden är i Danmark, men inget JOTI utan JOTA. Till Västerås bar det iväg för att sätta upp en JOTA-station. Därifrån fick jag sedan hålla tät kontakt med de scouter som skulle hjälpa mig hålla ordning på de svenska kanalerna i chatten, och även vara i kontakt med huvudkontoret i Danmark. Detta varvade jag med att prata i radio och visa scouterna i Västerås hur detta fenomen, med Star Wars-liknande ljud, fungerar. Allt som allt gick det väldig bra. Jag kom hem trött och slutkörd, som man sig bör efter en hajk! 

För mig är IRC Chatten mycket som att prata i radion, vem som helst kan lyssna och prata, vilket jag tycker är härligt då vem som helst kan vara i andra änden. Olika kulturer och livserfarenheter utväxlas, och rätt vad det är har man hittat en ny vän någon helt annan stans på jorden!

Förra året hittade jag och en scout i Uruguay varandra i chatten, vi har fortfarande tät kontakt och är numera riktigt bra vänner. Kanske blir det en resa till Uruguay någon kall vinter, vem vet.
/Markus Morén

JOTA är Jamboree on the Air, och JOTI är Jamboree on the Internet. Jamboreet är världens största internationella arrangemang med cirka en miljon (registrerade) deltagare. JOTA är radio, och kan köras på allt ifrån ett bilbatteri ute i skogen till en enorm anläggning. JOTI är motsvarande fast på internet, IRC är huvuddelen, men även Skype, MSN, G-Talk och TeamSpeak finns. 

Förhoppningen är att JOTI framöver ska bli mer tillgängligt och använt av fler svenska scoutkårer. Helt enkelt för att det är ett superenkelt sätt att möta scouter från hela världen! Vill du vara med och spåna kring eller arbeta för ett utvecklat JOTI-koncept? Kontakta gärna Markus på markus.moren(at)scouts.e

Mer om JOTA/JOTI:

onsdag 5 december 2012

WOSM: Today is the International Volunteer Day

5th of December was set as the International Volunteer Day by the United Nations General Assembly in 1985. The theme for 2012 is ‘Celebrate Volunteering!’. International Volunteer Day offers an opportunity for volunteer organizations and individual volunteers to make visible their contributions - at local, national and international levels. United Nations Volunteers (UNV) said on their website that ‘on IVD 2012, we celebrate our commitment and hope for a better world’.

The Scout Movement, with its millions of volunteers from around the world, and with a Vision of ‘Creating a Better World’, has been contributing to this goal – everyday of its existence for over 105 years now. UN Secretary General, and a Scout, Ban ki-Moon said on the occasion, ‘I applaud all people who volunteer each year for the benefit of their communities’.


Message from Luc Panissod, outgoing Secretary General, WOSM - International Volunteer Day 2012: "Every day, millions of volunteers across the globe who are committed to the core values of Scouting contribute through their competencies, skills and resources, to make a big impact on the Scout Movement, despite everything – despite crises and conflicts, and despite many challenges we face in the world today – so that young people are empowered to make the world a better place.

Volunteers are transforming their local communities through their efforts and are taking on leadership roles at various levels of Scouting. In this era of innumerable challenges, our volunteers are providing grassroots service and leadership to millions of boys and girls in more than 200 countries and territories where the Scout Movement is established.

Thanks to the contributions of many volunteers, Scouting continues to be one of the biggest youth organisations in the world. Today, after 105 years, it is still one of the most popular Movements offering a robust and up-to-date youth programme with volunteers offering value-based leadership in various capacities.

The World Scouting family relies on dedicated volunteers to promote its Mission of preparing and empowering young people to create a better world.

Volunteerism is, of course, its own reward. But the International Volunteer Day is a wonderful opportunity for us to remind all volunteers out there - selflessly seeking to improve our world - that we indeed recognise and value their contributions. Personally, on my last International Volunteer Day as the Secretary General of this great Movement, I express my sincere gratitude to all my sister and brother volunteers who share their skills and talents with the Scouting world, and hope that many more will follow in their footsteps in the years, decades and centuries to come."

tisdag 4 december 2012

Volontär på Sangam #2 Millenniemål och att göra skillnad

WAGGGS mission är ”att möjliggöra för tjejer och unga kvinnor att utveckla sin fulla potential som ansvarsfulla världsmedborgare” och det var detta allt program på Sangam var uppbyggt efter. Scouterna i Indien och många andra länder jobbar mycket mer med samhällsfrågor än vad vi vanligtvis gör i Sverige. På Sangam gjorde jag inte mycket som går att klassa som friluftsliv, däremot gick det inte en dag utan att jag pratade om FN:s millenniemål och om hur scouter kan hjälpa till att uppfylla dessa. Hur många fattiga människor och hur mycket skräp vi än såg på gatorna precis utanför Sangam var det en otroligt häftig känsla att inse hur mycket som faktiskt går att göra för att exempelvis minska fattigdomen eller försöka minska miljöproblemen och hur mycket som görs inom scouting varje dag.

För att få se hur det går att jobba med FN:s milleniemål i praktiken tog vi ofta med deltagarna till Sangams sammarbetspartners. Exempel på två av många fantastiska samarbetsparterns är Maher som tar in gatubarn och ger dem ett nytt hem och bygger upp deras självkänsla. Ett annat Green Tara Foundation som jobbar med att stötta tonårstjejer som växer upp i slummen genom att utbilda i sexualkunskap och i hur man pratar för sin egen sak.

Mitt allra häftigaste event var ett Advocacy-seminarium kring HIV/AIDS. Advocacy är att utbilda, att vidta åtgärder samt att påverka människor att ta beslut som kommer att påverka deras eget eller andras liv. I det här fallet handlade det om hur man kan jobba med att sprida kunskap om och minska stigmat kring HIV/AIDS. Deltagarna var 20 tjejer från 10 olika länder där HIV i många fall är ett gigantiskt samhällsproblem. Om det var en märklig känsla för mig i början att WAGGGS bara fokuserar på tjejer så var det definitivt inte det efter detta seminarium. 

Jag är inte säker på att alla tjejer som var med här någonsin hade sovit i tält. Jag misstänker att de inte kunde speciellt många knopar och livlina vet de nog inte vad det är. Ärligt talat så tycker jag inte att de behöver veta det, för de har mycket viktigare saker för sig! I slutet av seminariet hade de gjort upp projektplaner över saker som kommer att kunna förändra massor av tjejers situation i deras hemländer. Hade scouterna i deras länder varit en blandad organisation tvivlar jag att på att alla dessa tjejer hade fått chansen att ta del av allt scouting gör för unga människor och det är det som är så fantastisk med WAGGGS. I mina ögon är dessa tjejer så mycket superscout som någon kan bli.

Har ni någon gång chansen att ta er ut i världen och träffa dessa superscouter så åk! Äventyret att få jobba på Sangam eller WAGGGS-centren Our Chalet och Pax Lodge är bara till för tjejer, men killar är välkomna som deltagare på event. Och både killar och tjejer är välkomna till Our Chalet, precis som till Kandersteg. Och kom ihåg att det nya programmaterialet scouterna har tagit fram innehåller massor med tips om hur vi kan jobba med samhällsfrågor som är viktiga för oss här i Sverige.

/Ellen Norrhäll

måndag 3 december 2012

Volontär på Sangam #1 Att lära känna Indien

I höstas fick jag chansen att vara volontär vid ett av World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) fyra världsscoutcenter. I tre och en halv månad jobbade jag på Sangam World Centre i Indien, oasen som ligger granne med ett slumområde och där kulturkrockar är vardag.

Sangam blev alltså mitt hem, mina volontärkompisar min familj. Så långt var allt väldigt likt att vara funktionär på Vässarö (ö i Stockholms skärgård som ägs och drivs av Scouterna i Stockholm). Liksom Vässarö är det också en plats där det mesta är möjligt, vill man till exempel ha en elefant på besök för att fira ett jubileum så fixas det. Skillnaderna är samtidigt stora. Jag var enda svensk i ett team som bestod av ca 20 internationella scouter, vi bodde mitt inne i staden Pune och framförallt var vi bara tjejer. Som enda person att komma från en medlemsorganisation där tjejer och killar är med i samma organisation var detta en större kulturkrock än vad övriga Indien gav mig.

Mixat med WAGGGS program handlar ett event på Sangam väldigt mycket om att lära känna Indien och Indisk kultur. Det första jag vill säga är att jag älskar Indien. Det har funnits stunder då jag bara sett fattigdomen, de heliga korna som äter plast från sopbergen och korruptionen som finns överallt. Allt det andra övervinner dock detta. Färgglada saris, blommor och kokosnötter offrade vid tempel, spektakulär natur, fantastisk mat och framförallt hur lätt det är att få kontakt med människor.

Och den enorma hjälpsamheten och viljan hos många indier som låter mig få bli en del av deras kultur. Allt från totala främlingar som guidar mig till rätt buss, till Sangams lokala anställda som har bjudit in mig till sina hem för att jag ska få se alla deras traditioner. Att säga att jag blev väl omhändertagen och visad den Indiska kulturen är en underdrift, då är det helt okej att ha fått besvara frågan ”madam, madam are you married madam” fler gånger än främlingar börjar prata med mig under ett år i Sverige.

/Ellen Norrhäll

Två svenska deltagare på seminarium om Stop the violence

Tillsammans med 30 kvinnor från 15 europeiska länder har vi samlats för att stärka vår kunskap om WAGGGS globala kampanj Stop the violence: Speak out for girls’ rights. Genom att sprida kampanjen, bryta tystnaden och höja våra röster för att eliminera våld mot flickor och kvinnor gör vi skillnad.

På seminariet har vi fått rapporter om hur våldet mot flickor och kvinnor tar sig uttryck i olika länder – mycket är lika men också olika beroende på hur det står till med jämställdheten, lagar och ansvarstagande i de olika länderna. Det största problemet är våldet i hemmet och det är gemensamt för alla!  Vi har inspirerats och lärt av forskare, politiker, lobbyister och aktivister. Vi har också påmints om att om våld mot flickor och kvinnor ska kunna stoppas måste det finnas pojkar och män som kämpar för samma sak.

Låt oss därför fundera på hur vi genom vårt arbete med Trygga Möten kan ta till oss och arbetet vidare med detta viktiga budskap.

Hälsningar från Carin och Madeleine på plats i Antwerpen, som snart ska äta god Belgisk choklad
www.stoptheviolencecampaign.com

Den 15:e och 31:a december är deadlines för en hel del volontäransökningar!

Den 15:e december är sista ansökningsdag om du vill åka som volontär till Kandersteg (Schweiz) mars-juni eller som Programme Intern på Pax Lodge (London) under 2013. Den 31:a december är sista ansökan till Sangam (Indien) för hela 2013 och vintern 2014. Det är klart att du ska söka!

Skicka din ansökan till international.secretary@scout.se för underskrift och vidareförmedling strax före sista datumet. Eftersom att julledigheterna kommer snart vill vi uppmana alla att vara ute i god tid! Ansökan mejlas från kansliet i Örnsberg, det går givetvis fort, men ha gärna lite marginal. Sangamansökningar bör vara inne  senast den 18:e december.

Underskriften verifierar att allt ser bra ut och att du som söker är medlem i Scouterna. På så vis går det även att skapa en överblick över vilka som är iväg varje år. Om du åker får du väldigt gärna blogga här.



fredag 30 november 2012

Cecilia och fem andra ungdomsrepresentanter på COP18: Unga måste få ta plats i klimatdebatten


COP18: Connected Voices Aktion via Fältbiologerna

Kan en dag på ett klimattoppmöte börja bättre? Med hjälp av den Nya Zeelands ungdomsdelegationen genomfördes denna morgon en aktion av ett 50-tal ungdomsrepresentanter i konferenscentrets entréhall. Aktionen genomfördes mellan 8.45 och 10.00, den tid då ca 7000 delegater/dag anländer till centret. Aktionen gick ut på att ungdomsrepresentanter från hela världen ställde upp sig längs med rullbanden där delegaterna anländer och höll upp skyltar där det stod till exempel "we too matter", "we demand the recognition of our existence" och "we demand a safe and just future for all".


I slutet av rullbandet stod en större grupp människor med skyltar som visade vilka länder som har ungdomsrepresentanter här på COP18, och vilka som inte har det. Syftet med aktionen var att lyfta fram alla de röster som av olika anledningar (krig, fattigdom,klimatförändringar och naturkatastrofer) inte får en chans att höras under världens viktigaste möte, ett möte som faktiskt påverkar JUST DEM mest.

Aktionen fick otroligt mycket uppmärksamhet och positiv respons; de allra flesta delegater stannade och tog kort och inte mindre än tre TV kanaler sände aktionen och intervjuade oss medverkande!

Posted 2 days ago by Caroline Jonsson på Fältbiologernas COP18-blogg.



Cecilia, som representerar Scouterna och WAGGGS på plats, syns 30 sekunder in i klippet.

Cecilia Wesslén: Hårt arbete i Doha

Cecilia Wesslén: Hårt arbete: Tisdag blev en lång dag på konferenscentret. Direkt efter YOUNGO:s möte på morgonen, gick vi vidare till förhandlingar om Artikel 6 som började igår. På morgonen fick vi veta att mötet skulle hållas bakom stängda dörrar, vilket vi naturligtvis inte var glada över och dessutom förstod vi inte varför. Eftersom A6 är direkt kopplad till barn och unga borde vi haft en naturlig plats på förhandlingarna.


Vi bestämde oss för att samla så många unga som möjligt utanför salen, bara för att visa att vi verkligen bryr oss och att det här är viktigt för oss. Vi satt och väntade utanför när ordförande kom förbi. Vi frågade om det var möjligt för oss stt få vara med på mötet och det fick vi! Vi fick till och med en möjlighet att göra ett uttalande. Vi skrev snabbt ihop ett tal som Bronwyn från WAGGGS höll en stund in i förhandlingarna. Även CAN, som också representerar allmänheten fick göra ett utlåtande.

Vi var väldigt tydliga med att A6 måste bli ett starkare dokument där länder faktiskt visar att de tar ansvar för att utbilda, träna och sprida budskapet om klimatförändringarna. Det bästa hade naturligtvis varit om det blev lagligt bindande. Vi vill även att framgångarna ska kunna vara mätbara på något sätt, och framförallt behövs det en stor investering i detta!

På mötet kunde man verkligen känna spänningarna mellan länderna! På ena sidan satt EU, USA och Japan, som inte vill spendera pengar på detta. På andra sidan satt utvecklingsländer som ber om hjälp med finansiering. Innan mötet började stod G77-länderna i en ring och diskuterade vad de vill tillsammans.

Igår var första gången som vi såg den nya texten och den skiljer sig lite från den text som gruppen jobbade med på ett möte i Bonn i våras. Den nya texten är ett förslag från Dominikanska Republiken och EU verkade inte så glad över resultatet. Vi är inte heller så glada, eftersom de har tagit bort allt som har med finansiering att göra.

Under hela mötet undvek förhandlarna att faktiskt diskutera innehållet, som om de vore rädda för vilken diskussion det skulle kunna bli. Det gick t.o.m så långt att USA frågade en tramsigt fråga om hur sekretariatet jobbar med A6. Jag är säker på att de alla har ganska bra koll på det.

Detta gav oss i alla fall lite tid till att gå igenom den nya texten och resten av dagen spenderade jag och Bron med att jämföra med texten från Bonn. Nu måste vi bara ta ställning till den och komma fram till vad det verkligen betyder för oss.


Jag hade en liten paus i pappersarbetet när jag fick möjlighet att träffa den svenska delegationen från vår regering. Även andra svenska ungdomsförbund och organsiationer var med på detta. Det blev ett ganska informellt möte där vår klimatambassadör egentligen inte berättade så mycket. Än så länge har det inte hänt något intressant och Sverige verkar inte kunna ha någon inverkan eftersom vi är en del av EU. Ärligt talat så förstår jag inte varför de har tagit hit 43 personer, om de inte kan tänka sig att faktiskt jobba lite! Jag fick i alla fall reda på vem som var expert på A6 från Sverige, men han är inte på plats i Doha.

Jag är glad över att representera en global organisation och inte fokusera på den svenska politiken, som känns helt meningslöst just nu... FN-processerna är dock också väldigt tröga och komplicerade. Det är en spännande utmaning!

torsdag 29 november 2012

Det märks att vi har ett samarbetsprojekt i Burundi och Rwanda


Var har du varit med Scouterna? #scoutminne #amahoroamani
www.amahoroamani.se

Cecilia Wesslén: Första dagen på COP18

Cecilia Wesslén: Första dagen på COP18: Efter alla förberedelser, mail och skypemöten har vi äntligen kommit fram till starten av den här otroligt viktiga konferensen. Tyvärr fick bara en person från alla ungdomsorganisationer vara med på öppningscermonin av konferensen. En man från den nya organisationen Arab Youth Climate Movement (AYCM) var vald, vilket var ganska coolt.

Under tiden hade vi morgonmöte med YOUNGO och gick igenom dagen ur ett ungdomsperspektiv, annonserade kommande möten, aktioner och interventions. Efter det gick jag på ett möte med tcktcktck - The Global Campaign for Climate Action där Kelly Riggs pratade om vad som var det kritiska på den här konferensen. Hon ville koncentrera sig på den nya Obama-delegationen och pusha dem att göra något nu när de har chansen. Vi diskutera också det faktum att det är i princip omöjligt att påverka EU för att deras ministrar  redan har bestämt sig hemifrån om att inte sätta upp några som helst ambitiösa mål för att sänka utsläppen till 2020...

Vidare skulle jag ha gått på ett side events om mål pre-och post 2020, men salen var ändrad så jag hamnade på ett seminarium om Qatar Fundation. De gör massa coola grejer för att utbilda den nya generationen i att tänka miljövänligt och hållbart, men i grund och botten kommer ju pengarna fortfarande från staten, dvs. oljan.. Tufft läge.

Jag var med på sista halvtimmen av 2020 paneldebatten och fick höra en kvinna som var tydlig med att politikerna behöver ännu mer press från allmänheten. EU känner definitivt inte tillräckligt med press! Hon hävdade också att NGOs kan göra mer för att kräva en förändring, istället för att föreslå saker som det är en större sannolikhet för att gå igenom.
Jag håller inte med henne. Det är hur många organisationer här som helst och vi försöker allihopa påverka på olika sätt. Men någonstans måste man bygga upp ett förtroende innan man kan föreslå stora förändringar. Dessutom är det psykologiskt jobbigt att lobba för något som ingen med största sannolikhet kommer att lyssna på. Då måste man också ha några punkter på agenda som är lättare att få igenom.

En av dem är Artikel 6, som vi i WAGGGS har jobbat ganska mycket med. Den handlar om utbildning, deltagande och att göra allmänheten uppmärksammad på klimatförändringarna. Vi har skrivit mer om den på WAGGGS blogg.

Vi hade ett möte om detta strax före lunch igår och gick igenom vilka personer vi behövde lobba på, vilka dokument som behövde skrivas och vilken kunskap som vi saknar. På eftermiddagen öppnade SBI sina förhandlingarna och Artikel 6 kom upp. Då var det faktiskt 3 länder som talade för hur viktig den här artikeln är och ett av länderna träffade vi på bussen häromdagen! :) Det var ganska coolt för de gjorde inte samma sak på andra stora punkter såsom KP.

Igår hade vi även äran att träffa Christina Figueres som är generalsekreterare för UNFCCC. Hon satt ner i en ring med alla oss unga och berättade vilket otroligt bra och viktigt jobb vi gör. Vi hade också möjlighet att ställa några frågor till henne. Alltid inspirerande!

Vi har även satt upp en monter i utställningsområdet, där vi kan stå och hänga om vi vill. Det blev en lång första dag, men jag är nöjd. Det är kul att höra personer som faktiskt pratar om sådant som jag bara har läst om innan!

Amahoro Amani – för freden vidare: Julius, Erik, Kungen + 997 andra scouter på Demokr...


Amahoro Amani – för freden vidare: Julius, Erik, Kungen + 997 andra scouter på Demokr...: Med stort fokus på integration, tolerans och mångfald lämnade invigningen ingen oberörd. "Demokratijamboree" kallades årets jättekalas för svenska scouter som hölls förra helgen i Fryshusets lokaler i Stockholm. Festen utgjorde både Svenska Scoutrådets årsmöte och nya riksorganisationen Scouternas första stämma, plus en massa andra spännande aktiviteter, workshops och utställare. Bland alla tusen scouter fanns två glada killar från Amahoro Amani på plats - med både utställning och workshop.


Intresset för Amahoro Amani - för freden vidare, och hörnan vi delade med Scouternas internationella avdelning, var jättestort - precis som väntat, och en himla massa sprillans nytryckta foldrar delades ut till många nyfikna besökare. Montern fick finbesök av utmanarscouter, kårordföranden, ledare, scoutkonsulenter, ledamöter i World Scout Committee och Kungen (den sistnämnda under vår lunch - synd för honom).

Workshopen blev lyckad, även om inte riktigt alla anmälda hade möjlighet att delta på grund av lite för vilda förhandlingar i plenum. Deltagarna blev introducerade till projektet - både i Stora sjöområdet och Sverige, och metoden, samt fick i bikupor själva diskutera kring frågeställningar om samhällsengagemang och lokala problem.

Vi hoppas att alla vi pratade med kände sig både informerade och inspirerade, och vissa kanske även jättepeppade på att starta egna projekt för ett bättre samhälle.

Demokratijamboreen markerade starten på en ny tidsera för svensk scouting - och Amahoro Amani är med i leken!

Mvh,
Julius och Erik

Ps. Gå in och gilla nya sidan Amahoro Amani - för freden vidare på Facebook!

onsdag 28 november 2012

Cecilia Wesslén: Ungas röst

Cecilia Wesslén: Ungas röst: Nu är förberedelserna över och allvaret börjar. Vi har haft ytterligare 2 dagar tillsammans med de andra ungdomsorganisationerna för att prata om gemensamma mål, aktioner, events och interventions. Det är väldigt roligt att träffa andra som också är minst lika intresserade av att föra fram ungas röst och se till så denna konferensen leder till något bra för oss alla.


I lördags sprang jag runt som en galning för att försöka gå på så många workshops som möjligt, men tyvärr misslyckades jag. Jag gick på en snabbkurs i hur UNFCCC fungerar, men den var faktiskt alldeles för enkel. Vi är väl förbereda och kan redan grunderna, så jag skulle ha gått på en mer avancerad kurs.. istället sprang jag upp till en presentation om hur man kommunicerar vetenskapen på bästa sätt. Jag lyckades inte se så mycket av den, men jag fick i alla fall hennes ppt-presentation efteråt.


Nästa workshop om kommunikation blev inställd och istället var jag med på strategimöte om hur unga ska organisera sig. De som höll i den vill i princip att vi ska starta något som redan existerar - YOUNGO, som är en erkänd constituency av FN. Vi har redan representanter som har direkt kontakt med sekretariatet och vi har möte varje morgon för att diskutera vad vi kan göra tillsammans. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen.

Det var tyvärr lite frustrerande när jag insåg att vissa inte har koll på vad som har hänt tidigare och försöker föreslå samma saker igen. Då kommer vi inte framåt, istället står vi och trampar på samma ställe. Lite av anledningen varför de ville ha något nytt nu var nog också för att deras aktioner inte har blivit godkända..

Dagen avslutades ändå ganska bra med en diskussion om hur man ställer de bästa frågorna till våra förhandlare, oavsett om man träffar dem i hissen eller har möjlighet att fråga en panel. Denna diskussionen fortsatte igår morse, då vi stannade kvar på vårt hotell och tränade på att föra fram vårt budskap under en minut. En riktig utmaning!


Igår eftermiddag fortsatte COY med en presentation av hur YOUNGO fungerar. Det är en väldigt horisontell organisation och mycket av diskussionerna pågår i olika google groups, så alla kan se. Vi kommer ha möte varje morgon i YOUNGO spokes council. WAGGGS har ett väldigt bra rykte där och vi är mycket aktiva i olika arbetsgrupper. Vi ska försöka få några av de andra ungdomsorganisationerna med på våra förslag och aktioner. Kommer bli spännande!


Annars kommer vi lobba för alla unga kvinnor runt om i världen som både är mest påverkade av klimatförändringarna, men också en del av lösningen till världens problem! Vi jobbar med både formell och icke-formell undervisning om klimatet på olika sätt.

Vi vill också se att konferensen i Doha kommer överens om ambitiösa mål för hur vi ska minska världens utsläpp och att alla länder är med på detta, både genom Kyotoprotokoll 2 men också en längre plan som blir bindande genom lagstiftning.

Idag blir det en invigning med flera tal från olika nyckelpersoner och stater. Det kommer även vara en del intressanta side events som jag kan berätta mer om senare. Vi ska också sätta upp vår monter och planera fler aktioner och kampanjer.

Cecilia Wesslén: Förberedelser & COY8

Cecilia Wesslén: Förberedelser & COY8: Okej, det här ger mig en chans att sammanfatta de senaste dagarna. Sedan jag landade i onsdags kväll har det varit ett späckat schema från morgon till kväll! Ni som följer mig på twitter har fått lite hum om vad som händer. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om bara upplevelsen av att vara i Doha, Qatar, men jag ska istället försöka sammanfatta allt, för annars kommer ingen läsa detta.

Runt om i staden finns stora skyltar och reklam för FNs klimatkonferens, vilken är riktigt häftigt! Man märker att något stor är på gång att hända och befolkningen har t.o.m blivit varnade att det kommer vara sjukt mycket trafik på söndag och måndag. Med tanke på att här bara bor typ 2 miljoner människor i landet och konferensen lockar ca 20 000 personer till Qatar, så kommer det definitivt märkas att staden är invaderad av internationella gäster från hela världen.

Igår anlände resten av vår delegation från England, Kanada, Sri Lanka, Libanon och Zambia! Nu är alla tjejer samlade och tillsammans kommer vi göra skillnad! Vi består av tre team som jobbar med Kommunikation, Aktioner och Policy. Som en del av policygruppen har jag varit med och tagit fram våra key messages som vi kommer lobba för på konferensen. Dels vill vi verkligen att det andra Kyotoprotokollet blir verklighet, samtidigt som det behövs ytterligare en plan för en gemensam överenskommelse som faktiskt är lagstiftad om hur vi ska minska våra utsläpp i framtiden för att komma ner till 350ppm CO2 igen! Vi vill också få fram vårt budskap om att unga kvinnor är en del av framtiden och en del av lösningen. Vi jobbar redan idag med detta inom scoutrörelsen, när vi använder informell undervisning och lärande.

Jag blir verkligen grymt imponerad av vad de andra tjejerna i delegationen gör på hemmaplan! De har så många idéer och projekt på gång! Jag blir så inspirerade och vill definitivt göra något liknande i vår organisation och implementera det i vårt scoutprogram när jag kommer hem. Dessutom inser jag att vi har gjort en del i mina olika grupper utan att jag har tänkt på att de är kopplade till miljö-och klimatfrågor :)

Idag fick vi också äntligen träffa alla de andra ungdomsorganisationerna som är här för att påverka förhandlingarna på COP18. Under ca tre dagar kommer vi arrangera workshops och seminarier för/med varandra som allt har att göra med klimatet och klimatförändringar och vad vi vill göra tillsammans. Vi skapar samarbeten och möten under Conference of Youth (COY8), med deltagare från hela världen! Vi gör mer på dessa dagarna än vad förhandlarna klarar av på 2 veckor...

Vill man läsa mer om vad vi gör så kan man följa oss på vår WAGGGS blog.

Vilket är ditt bästa internationella scoutminne? & Var har du varit med scouterna?


Vi genomförde två framgångsrika kampanjer under Demokratijamboreen på Fryshuset i helgen. Alla som ville fick fylla i en lapp och berätta om sin bästa internationella scoutupplevelse eller sätta nålar på vår stora världskarta för att visa på alla de platser som svenska scouter besökt i scoutsammanhang. 

Vill du se fler bilder går du in på vår Instagramsida eller på vår Facebooksida. Kampanjen går även att följa på @intscouting på Twitter. På Twitter och Instagram används #intscout #scoutminne, gör det gärna du med. Inom kort kommer adresslappen upp på hemsidan så att du kan ladda ner en och ta en egen bild.

fredag 23 november 2012

Vilket är ditt bästa internationella scoutminne?

Under #dj12 kommer alla som vill få svara på frågan "Vilket är ditt bästa internationella scoutminne?". Svaret fyller du i på en adresslapp, du blir förevigad på bild och publiceras om du vill i ett album på Facebook. Hjälp till att visa upp allt det som scouting är och kan vara! #intscout #scoutminne


Följ WAGGGS-delegationen i Doha som nu är på Conference of Youth

Delegationen, som består av scouter från Libanon, Storbritannien  Arktis, Zambia, Sri Lanka, Danmark och Sverige, har nu kommit fram till Doha, Qatar. Ungdomskonferensen COY7 har inletts och förberedelser, kampanjande och samarbeten pågår för fullt. Läs mer på WAGGGS blogg HÄR.


torsdag 22 november 2012

Amahoro Amani – för freden vidare: Aline tror på ungdomarnas kraft

Amahoro Amani – för freden vidare: Aline tror på ungdomarnas kraft: Den östkongolesiska provinsen Sydkivu ligger precis på gränsen till Rwanda. När Aline Sebahire växte upp här gick hon i samma skola som flera rwandier som kom från andra sidan gränsen, det fanns motsättningar mellan de olika etniciteterna redan från början, men när Rwanda förklarade krig mot Kongo blev det värre. De rwandiska elevernas situation blev extremt utsatt, och eftersom Sebahire är ett namn som klingar rwandiskt nekades hon också betyg från sin kongolesiska skola då hon tog examen.

- Jag kände ilska mot alla rwandier, när jag mötte någon som inte talade mitt språk eller delade min kultur ville jag inte ens prata med dem. De var helt ointressanta för mig. Tack vare Amahoro Amani har jag tagit till mig fredsbudskapet men också kunnat försonas och förlåta det jag utsattes för.

Idag är hon engagerad i Amahoro Amanis arbete med att bilda fredsklubbar, och själv utbildar Aline personer som ska driva egna fredsklubbar, hon tar ofta upp sitt eget exempel i sin undervisning och förklarar hur fel det kan bli när man har fördomar om kulturer och etniciteter.

- Jag är glad att jag får chansen att dela med mig av min historia, och jag hoppas att Amahoro Amani kan nå ut till hela Kongos befolkning. Om vi fortsätter att utbilda ungdomar kan de sprida sin kunskap och vårt budskap vidare. Idag märks det tydligt att det är hos de vuxna som fördomarna lever kvar, dagens ungdomar i Kongo har inga problem med etniska motsättningar.

Artikeln är hämtad från Amahoro Amanis hemsida.

Amahoro Amani – för freden vidare: "Scouting öppnade ögonen för hur andra har det" - ...

Amahoro Amani – för freden vidare: "Scouting öppnade ögonen för hur andra har det" - ...: Joseph har tidigare varit fredsvolontär inom Amahoro Amani i Burundi och startade för några år sedan ett kooperativt försäkringsbolag tillsammans med några kompisar som inriktar sig på sjukförsäkring till alla. Detta är hans berättelse om hur Amahoro Amani och Scouterna i Burundi har påverkat honom och hans liv.

Jag har varit scout sedan jag var sju år och under tre år fick jag möjligheten att jobba på Scouterna här i Burundi, som ”Fredsvolontär” inom Amahoro Amani-projektet. Idag är jag finansiellt ansvarig på ett kooperativt sjukförsäkringsbolag, som jag och några kompisar startade för två år sedan. Vår vision är att göra så att alla i Burundi ska ha råd med sjukvård till sig och sina barn.


Scouting öppnade tidigt ögonen på mig för hur andra har det och de "goda gärningar" vi gjorde, som en del av scoutverksamheten, satte spår på djupet. När jag senare var scoutledare och aktiv i distriktet organiserade vi scoutkårer i södra Bujumbura (Burundis huvudstad) att återuppbygga hus för utsatta grupper, som äldre och föräldralösa och detta initiativ lyckades med att återintegrera tio familjer. 
När jag var med i den nationella programkommittén arbetade vi fram ett program inriktat på Batwa (en marginaliserad och undanträngd folkgrupp) där de kompletterade sitt traditionella krukhantverk med andra inkomstkällor som jordbruk och djuruppfödning.

Scouting har gjort mig uppmärksam på människors behov och situation i samhället, gett mig erfarenheter och färdigheter jag inte haft annars samt en vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Som Fredsvolontär (anställd projektsamordnare i var och en av de ingående scoutorganisationerna i Amahoro Amanis första fas 2005-2007) fick jag kunskaper om- och verktyg för konflikthantering. Kunskaper vars effekt spreds till utbildare, fredsklubbsledare och fredsklubbsmedlemmar i projektet samt deras arbete i samhället lokalt. 
En fantastisk upplevelse av att få bidra till förändring och en god skola i projektledning, måluppföljning och utvärdering av internationella projekt.

Se artikeln i sin helhet och läs vidare på Amahoro Amanis hemsida.

onsdag 21 november 2012

Foldrar och flyers publiceras på löpande band för #dj12


Kan du inte få nog av sociala medier?!

Nu finns inspiration, input och kontakter att hitta på "International Scouting: Sweden" på Facebook, @intscouting på Twitter och @internationalscouting på Instagram, använd gärna #intscout! Demokratijamboreen hittar du på #dj12, i allmänhet rekommenderas #scouterna och #ideellt.

Passa även på att följa @ceciliawess på Twitter som precis satt sig på planet till Doha för att möta upp WAGGGS delegation inför FN:s klimatkonferens COP18!

tisdag 20 november 2012

Imorgon lyfter planet mot Doha och klimatkonferensen COP 18

På måndag inleds FN:s klimatkonferens i Doha, Qatar. På plats finns då Cecilia Wesslén som en del av WAGGGS ungdomsdelegation. Hon är uppväxt och har studerat i Skåne men är idag doktorand inom klimatforskning vid Stockholms Universitet och scoutledare i Örnsberg i södra Stockholm.

Som den största ideella organisationen för flickor och unga kvinnor är WAGGGS delaktig i ett nätverk av ungdomsorganisationer som är engagerade i klimatfrågan. Många unga, inklusive WAGGGS delegater, lägger sina nationella intressen åt sidan under COP 18, drivna av idén om att den värld som lämnas över till kommande generationer behöver vara hållbar och rättvis för alla. Unga påverkas av de beslut som fattas av politiker och förhandlare som representerar enskilda länder, ibland med ekonomin i första rummet. ”Miljön är värd så mycket mer än pengar, den är min framtid. Därför åker jag till Doha för att göra min röst hörd” säger Cecilia.


Den svenska regeringen skickar en delegation ledd av miljöminister Lena Ek. Vår svenska delegation samarbetar med övriga EU-länder under klimatkonferensen och har därmed en väldigt stark röst, men är förhållandevis låst till de lösningar och förslag som alla 27 länder kommit överens om.

Cecilias privata blogg
Tidigare blogginlägg om Cecilias plats i WAGGGS delegation

Scouternas värderingar

Vi möts i världen
Vi lär känna varandra och verkar för fred. Scouterna finns i hela världen. Vi är alla olika men ändå lika.

Vi brinner
Vi vill ha en bättre värld. Scouterna engagerar sig för rättvisa, miljö och medmänsklighet. Vi bryr oss både lokalt och globalt.

måndag 19 november 2012

Amahoro Amani – för freden vidare: Praktikantkrönika Elin Orvik

Amahoro Amani – för freden vidare: Praktikantkrönika Elin Orvik: I WOSMs konstitution kan man läsa att scoutrörelsens mål är ”att bidra till unga människors utveckling […] som ansvarsfulla medborgare och som medlemmar i den lokala, nationella och internationella gemenskapen” (egen översättning, Constitution and By-Laws of the World Organization of the Scout Movement (2008) s 3, http://scout.org).


Hur ska man då tolka detta? Att scouter ska ses en gång i veckan för att ha roligt, kanske grilla lite pinnbröd, åka på läger och ha lägerbål och surra kök? Roligt och utvecklande, javisst! Det kanske ingår i scoutrörelsens mål också, men på vilket sätt hjälper det de i citatet nämnda gemenskaperna, förutom möjligtvis den lokala? Jag älskar svensk scouting av hela mitt hjärta, men jag måste ändå säga att svenska scouter har mycket att lära av andra scouter världen över.

Scouterna här i Burundi spelar i en helt annan liga än svenska när det gäller sociala insatser. Inom projektet jag praktiserar på gör scouterna och guiderna helt fantastiska saker. Man bygger hus och skolor, besöker sjuka, hjälper utsatta änkor med HIV/AIDS, bygger broar i byar som delats av enorma regnmassor… Listan kan göras lång. Det här är inte enstaka små grupper som gjort en liten insats var, utan runtom i Stora Sjöområdet – Burundi, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo, gör mer än 600 grupper liknande insatser varje månad. Att jag är imponerad är en underdrift! Tänk om varje kvarter i Sverige skulle ha en sån grupp, bestående av ungdomar och unga vuxna, som tillsammans analyserar sin omvärld, diskuterar och försöker möta fördomar och genomför enkla men helt fantastiska insatser som förändrar människors liv.

Så – vad handlar scouting om egentligen? Om mig själv, eller de lokala och globala samhällen jag är del i? Både och självklart, men som med allt annat i vår svenska bubbla har vi glömt att tänka på de andra, de som finns utanför vår egen lilla värld. Jag säger inte att det vi gör är fel, snarare avsaknaden av det vi inte gör. När vi bortser från ett av de viktigaste målen med scoutrörelsen, är vi verkligen riktiga scouter då?

Elin Orvik, student, SMU-scout och praktikant på scout- och guideprojektet Amahoro-Amani i Burundi, i Afrikas hjärta. Ur Scoutmagasinet 2/2011 sidan 15

fredag 16 november 2012

Arbetet med att ta ut kontingenledare inför Jamboreen i Japan 2015

En del av Scouternas internationella verksamhet är de internationella arrangemangen. Varje år reser flera hundra scouter utomlands i Scouternas regi. De behöver så klart duktiga ledare som kan göra utmanande, spännande och trygga arrangemang. I år var det, utöver de sedvanliga uppdragen som ledare för bland andra Explorer Belt, Påskresan och Upptäcktsfärd Norden, dags att sätta samman teamet för den svenska kontingenten till Jamboreen i Japan 2015.

Scouternas Arrangemangsgrupp, som har ansvaret för att ta ut arrangemangsledare, började med att fundera över vilka egenskaper vi tyckte var viktiga för att kunna skapa en bra kontingentledning. Det resulterade i att tre kriterier utkristalliserade sig:

- erfarenhet av att jobba i stora projekt,
- erfarenhet av internationell scouting och internationellt arbete på andra sätt, och då särskilt från Asien och Japan,
- samt att ha spännande idéer om vad man ville göra av en svensk kontingent.

Vi bestämde också att vi skulle ge alla delar av scoutrörelsen möjlighet att söka men att vi inte skulle fokusera på att få en representativ grupp ledare sett till förbundstillhörighet utan att de tre faktorer vi kommit fram till var viktigare. Om två potentiella ledare var i övrigt lika skulle dock den som kom från ett underrepresenterat förbund få företräde. Vi konstaterade också att vi gärna ville ha ungefär lika många kvinnor och män i gruppen. Vi stämde av våra planer med Scouternas International Commissioners (våra IC:ar) och gav dem möjlighet att ge feedback på våra urvalskriterier.

Vi formulerade sedan en annons som publicerades på scouternas webbplats. Vi hörde också av oss till de fem scoutförbunden och talade om att vi sökte arrangemangs- och kontingentledare. Till dem som vid avslutningen av arbetet med Jamboreen i Sverige anmält sitt intresse skickade vi ut ett särskilt mail om att det nu gick att ansöka om att bli kontingentledare till Jamboreen i Japan.

När ansökningstiden gått ut hade vi hela 45 sökande! Vi insåg snabbt att vår ursprungliga ambition om att intervjua samtliga sökande inte var möjlig att genomföra. I stället satte vi oss ned och sorterade ut en högintressant grupp med hjälp av våra kriterier som vi prioriterade att tala med. Dessa 15 personer intervjuade vi i ungefär en timma vardera. Det var mycket intressant och givande. Det är otroligt hur många människor som är kunniga inom olika områden vi har i scouterna och härligt att höra hur många som har tänkt på hur de skall vara med och skapa den allra bästa upplevelsen för de deltagande scouterna.

Sedan vidtog det stora pusslandet. Vi försökte se vilka olika egenskaper som de vi intervjuat hade och hur de skulle kunna komplettera varandra på ett bra sätt. Målet var att ha både kreativa och strukturerade personer, liksom exempelvis ”uppstartare” och ”avslutare”. Den här delen av arbetet är klurigt men samtidigt väldigt roligt. Vi tog ett antal referenser och kom sedan fram till vilka vi ville skulle utgöra teamet och vilka två vi ville ha som patrulledare eller Head of Contingent.

Till vår stora glädje svarade båda två ja efter att ha talat med varandra och vi kunde kontakta resten av det tänkta teamet! När vi ringde upp alla talade vi om vilka som var del av det tilltänkta teamet och gav alla chansen att tänka efter en gång till samt stämma av med exempelvis familjer och jobb. När samtliga ledare lämnat sitt svar meddelade vi teamet att det var de som skulle jobba tillsammans. Vi meddelade också de som varit nära men inte räckt ända fram om att så var fallet, och så informerade vi olika nyckelpersoner i styrelser och på kansliet om att processen var klar.

Nu är det dags för Anna, Henrik, Lisa, Helene, Martin och Elisabet att börja arbeta. Vi önskar dem all lycka på vägen. Vill du följa deras arbete gör du det bäst på den här sidan.

Att vara ledare för ett internationellt arrangemang är utvecklande och en spännande erfarenhet. Det är också otroligt roligt att tillsammans med ett par andra i ett team ge deltagarna en fantastisk scoutupplevelse! Teamet planerar arrangemanget från början till slut, och får självklart hjälp och stöd av Scouternas Arrangemangsgrupp under arbetets gång.

Om du är sugen på att vara arrangemangsledare i Sverige eller utomlands kan du se uppdragen annonseras på Scouternas hemsida. Uppdragen för sommaren 2014 kommer ut i mars 2013. Välkommen med din ansökan då!

lördag 10 november 2012

Internationellt strategiskt team i Malmö

Möte pågår för fullt, åtta datorer med lika många ägare finns samlade hos Scouterna/Sensus i Malmö. Vi är international commissioners, internationell sekreterare, ordförande för internationella gruppen och chefen för utvecklingsavdelningen som finns samlade för att prata igenom nästa års planer, budget och arbetsformer.

torsdag 8 november 2012

Igår nominerades två scouter till att representera LSU i FN 2013

Varje år kan alla LSU:s medlemsorganisationer nominera personer till uppdrag inom FN och EU. Det är ideella uppdrag med fokus på diplomati och utbyte, och oerhört stor konkurrens om platserna. Igår skickade Scouterna in två ansökningar till LSU, en för UNGA och en för CSD, nu återstår det att med spänning vänta och se hur det går!


FN:s Generalförsamling, UNGA, 2013
LSU:s representant deltar under 2-3 veckor i Generalförsamlingens 68:e session i oktober 2013 i New York. I uppdraget ingår bland annat att hålla ett anförande i Generalförsamlingens tredje utskott som bland annat ansvarar för ungdomsfrågor. 2013 kommer den återkommande ungdomspolitiska resolutionen att behandlas, men representanten kommer även att arbeta med andra relaterade frågor genom andra resolutioner. Som LSU:s representant arbetar du nära den svenska FN-representationen i New York, Utbildningsdepartementet i Sverige och deltar i den svenska delegationen. Förberedande möte arrangeras av European Youth Forum under tidiga sommaren där representanten förväntas delta.

FN:s Kommission för Hållbar Utveckling, 2013
LSU har länge utsett representanter till kommissionen för hållbar utveckling, CSD som följer upp Agenda 21. LSU:s representant deltar i CSD, som hålls i New York i April 2013. Mötet kommer att följa upp Rio+20- mötet som hölls sommaren 2012. Som LSU:s representant arbetar du nära Miljödepartementet, ingår i den svenska delegationen och deltar i deras löpande arbete. Förberedande möte arrangeras av European Youth Forum under tidig vår där representanten förväntas delta.

Tycker du att det här låter spännande? Sök nästa år! Det enda kriteriet, utöver inspiration och kompetens, är att du under 2014 är 18-25 år.