söndag 22 november 2015

Att vara engagerad i en internationell arbetsgrupp

De globala och regionala samarbetsområdena i internationell scouting har styrelser precis som Scouterna och jobbar med arbetsgrupper precis som här i Sverige. Internationella bloggen har pratat med Annie Beckman som är engagerad i WAGGGS Europaregion där hon jobbar ideellt i gruppen External relations and Communication.

Var tredje år är det konferens för hela Europaregionen, då väljs ny styrelse och senare nya personer i arbetsgrupperna, Annie har alltså varit engagerad i ungefär två år eftersom den senaste konferensen var i Berlin 2013. I gruppen finns en styrelse, en ”Core group” som tänker strategisk och det Annie gör är lite mer praktiskt. Hennes uppgifter handlar till exempel om ansvar för regionens Instagram-konto och att göra bildmaterial till Facebooksidan.

Hela gänget träffades i Bratislava förra året och lade upp en plan för arbetet, de bestämde då ett tema per månad som synliggörs i WAGGGS sociala medier och temat för November är Voilence against women. De började ganska mycket från ”scratch” och siktar på att nå 10´000 följare innan nästa triennium tar vid. Nu är de uppe i 3000 och tror på sitt mål eftersom de började med 0 följare för bara ett år sedan!

Det Annie tycker är mest givande med att jobba med scouting internationellt är alla möten med människor ifrån olika delar av Europa. Att upptäcka vad vid har gemensamt och vad vi gör olika. Att inse att som scout eller guide har vi alltid något gemensamt vart vi än kommer ifrån. Och att ha många sovplatser om en vill resa igenom Europa är ju inte helt fel.

Vill du också engagerad dig i en internationell arbetsgrupp? 
Att arbeta i en internationell arbetsgrupp innebär att få träffa scouter från andra länder, göra en insats för scoutregionen eller på världs-nivå och lära sig en massa nya saker. Just nu söker WAGGGS medlemmar till en ideell arbetsgrupp på europanivå med fokus på mångfald. Läs annonsen och hur du går tillväga för att söka här!


Det finns även flera andra tillfällen att engagera sig inom scoutrörelsen internationellt. Till sommaren är det t.ex. dags för nästa Europakonferens, varför inte söka en plats i den svenska delegationen? Håll utkik på internationella bloggen efter utlysningar!




Instagram     Europeregionwagggs

Facebook      Europe Region

Twitter          europeregion




lördag 14 november 2015

Bli volontär på Malta

Är du intresserad av att vara utomhus och arbeta praktiskt? Vore det roligt att få utvecklas inom ledarskap och aktivitetsplanering? Känns det som att 9 månader på Malta mitt i Medelhavet vore väldigt mycket roligare än vara hemma i gamla vanor? 

Då kanske du vill ta chansen att jobba tillsammans med Maltas scouter? Som scoutvolontär på Malta kommer du att jobba med marknadsföring av scouterna, hjälpa till under läger och övriga aktiviteter samt hjälpa till med olika sysslor på campingen som scouterna har till förfogande. Specifika aktiviteter kan vara trädgårdsarbete, hjälpa till i campingens reception, hålla i aktiviteter för scoutgrupperna eller sköta viss administration kopplad till campingen. Volontären kommer även att bli tilldelad en scoutgrupp som denna kommer att vara med under deras samlingar och möten, som stöd. (Ibland kommer det vara större läger dagar då volontären egentligen skulle ha varit ledig, men det förväntas då att volontären ställer upp och hjälper till, och sedan kommer denne få extra lediga dagar som kompensation.) 

Projektet pågår mellan december 2015 till september 2016. Som volontär kommer man kunna utveckla färdigheter inom ledarskap, engelska, trädgårds- och lättare byggarbete, organisation, planering och självständighet. Varje volontär kommer även att skriva blogginlägg varje månad hem till Sverige, för att sprida sina erfarenheter och upplevelser. 

På SIPs hemsida kan du läsa både reseberättelser från tidigare volontärer och mer praktisk information om möjligheten. SIP arbetar med samhällsförändring i praktiken genom att uppmuntra entreprenörskap och personlig utveckling för de som vill göra samhället mer tillgängligt och demokratiskt.

söndag 8 november 2015

Refugee Response Seminar

Tidigare i veckan lanserade Scouterna aktivitetspaketet Människor på flykt med tips och inspiration för hur man praktiskt kan arbeta med flyktingmottagning. Nu bjuder de danska scouterna in till REfugee REsponse Seminar den 27-29e november i Köpenhamn.

På seminariet kommer deltagare få ytterligare kunskap och praktiska tips på hur man kan hjälpa de människor som har flytt sina hem för att komma till Europa. Scoutorganisationer och andra ungdomsorganisationer från hela Europa är inbjudna att delta för att dela erfarenheter, idéer och kunskap. Seminariet är kostnadsfritt för alla deltagare och kommer hållas på engelska. 


Vill du delta på REfugee 
REsponse Seminar? 
Mer information om seminariet finns på hemsidan. Där hittar du även inbjudan, programmet och kontaktinformation till arrangörerna. Anmäl dig senast den 17e november

Seminariet behöver även fler funktionärer som kan hjälpa till med praktiska uppgifter under arrangemanget. Som funktionär får du boende betalt under dagarna du hjälper till. Skicka en intresseanmälan till alice.bergholtz@scouterna.se om du vill vara funktionär under seminariet. 


torsdag 5 november 2015

The Academy II

The Academy är över för i år! Vi från Sverige är nöjda och tar med oss nya idéer! Under veckan träffade vi många nya vänner och en av dem var Agnes från Österrike. Här är en liten intervju med henne om hennes upplevelse av the Academy!


Name: Agnes

National Scout Organisation: Pfadfinder und Pfadfinerinnen Österreichs (Austria)

What is your position in your Scout organisation?
I am the international state commissioner for Vienna.

What did you expect from from the Academy?
I wanted to meet interesting scouts and guides from different countries and learn about their projects and initiatives. I also wanted to learn about different projects in Europe and the world. And of course, I looked forward to seeing Porto and learn about Portuguese scouting.

What have you learnt and experienced?
I have been to many interesting sessions. My best three were the ones about youth empowerment, how to be a spokesperson for scouting and global education. I have also learnt about scouting in different countries and camps I didn’t know about before.

Do you have anything you want to share with the Swedish scouts and guides?
I have understood that scouting is very similar in Austria and Sweden and you should definitely come and visit us! We have IKEA here if you get homesick!